vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

135 de ani de istorie şi jertfă pentru patrie

Divizia 1 Infanterie Craiova, acum Brigada Multinaţională Sud-Est, a împlinit, la 1 aprilie, 135 ani de existenţă. O lungă perioadă de istorie, cu jertfă, dar şi victorii. Aniversarea Diviziei 1, una dintre cele mai apreciate unităţi militare din ţară, a fost marcată vineri, în prezenţa foştilor comandanţi, a autorităţilor locale, dar şi a reprezentantului şefului Statului Major General al Armatei Române.

Manifestarea a debutat cu intonarea imnului naţional, urmată de un ceremonial religios. Ulterior, generalul maior Teodor Incicaş, locţiitor pentru resurse al şefului Statului Major General al Armatei Române, a dat citire ordinului şefului Statului Major General, nu înainte de a-şi exprima propria opinie cu privire la acest moment al istoriei.

„Este o onoare deosebită să fii prezent la aniversarea unei mari unităţi cu o asemenea tradiţie, mare unitate care s-a distins în luptele din cele două războaie mondiale şi care de-a lungul vremii şi-a dovedit utilitatea, forţa şi reprezentativitatea pentru Armata României atât în ţară cât şi în străinătate şi în teatrele de operaţii”, a declarat generalul maior Teodor Incicaş, locţiitor pentru resurse al şefului Statului Major General al Armatei Române.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Divizia 1 Infanterie a fost înfiinţată la 1 aprilie 1883. Şase ani mai târziu, a primit denumirea de Divizia 2 Infanterie, prin reorganizarea Diviziei 1. După decembrie 1989 divizia a fost transformată în brigadă, iar din 2017 a devenit Brigada Multinaţională Sud-Est. În cei 135 de ani de la înfiinţare, unitatea a participat activ în luptele din cele două războaie mondiale şi a participat la numeroase misiuni internaţionale.

„Aş minţi dacă aş spune că în această zi frumoasă de primăvară nu sunt emoţionat. La 1 aprilie sărbătorim 135 de ani de la înfiinţarea Diviziei 1 Infanterie ale cărei tradiţii, cu onoare, le ducem mai departe. Indiferent de denumirea pe care această mare unitate a avut-o de-a lungul istoriei, oamenii întotdeauna şi-au făcut datoria. Sunt 135 de ani de tradiţie, dăruire, profesionalism, 135 de ani de istorie”, a afirmat colonelul Cristian Dan, comandant al Brigăzii Multinaţionale Sud-Est.

 

Moment de reculegere pentru eroi

În discursul său, comandantul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est a vorbit şi despre jertfa făcută de militarii craioveni pentru patrie, amintindu-l şi pe sublocotenentul (post-mortem) Claudiu Vulpoi, căzut la datorie, în urmă cu patru ani, pe timpul misiunii din teatrul de operații Afganistan. În memoria tuturor eroilor a fost ţinut un moment de reculegere.

„Militarii Diviziei 1, ulterior Divizia 2, au plătit tributul de sânge pentru ca noi, astăzi, să fim aici. Atât în Primul Război Mondial, cât şi în Al Doilea, la Revoluţie şi în teatrele de operaţii. Şi pentru că istoria ne obligă, iar astăzi se împlinesc patru ani de la trecerea în nefiinţă a sublocotenentului post-mortem Vulpoiu Claudiu Constantin, care în teatrul de operaţii din Afganistan, pe data de 30 martie, la ora 9.15, ora locală, îşi pierdea viaţa, vă propun ca în numele tuturor eroilor să păstrăm un moment de reculegere”, a mai spus colonelul Cristian Dan.

Acesta a apreciat echipa profesionistă pe care o conduce, dar şi colaborarea cu autorităţile locale.

Prefectul de Dolj, Dan Narcis Purcărescu, prezent la eveniment a afirmat: „Trebuie să fiţi mândri pentru cei 135 de ani, pentru că sunt ani încărcaţi de istorie şi de glorie. Ani în care unitatea dumneavoastră a trecut prin momente dificile ale istoriei poporului român. Iar noi trebuie să fim recunoscători. Să le fim recunoscători înaintaşilor dumneavoastră, cei care au luptat pentru independenţa statului român şi în cele două războaie mondiale şi să vă fim recunoscători dumneavoastră cei care, ca nişte profesionişti desăvârşiţi aţi dus istoria acestei unităţi mai departe, dând dovadă de curaj şi spirit de sacrificiu pentru ţară în numeroasele misiuni internaţionale”.

Şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a vorbit despre curajul, devotamentul și spiritul de sacrificiu al militarilor craioveni.

„Stimați militari, vă felicităm pentru faptul că sunteți demni continuatori ai unor tradiții de luptă care începeau în primii ani ai independenței de stat, tradiții între care se înscriu episoade glorioase, precum confruntările de la Mărășești și Oituz, în Primul Război Mondial, precum campaniile de eliberare a Basarabiei, apoi a Ungariei și Cehoslovaciei, în cel de-al Doilea. «Semper primus» este deviza care vă stă astăzi înscrisă pe blazon și crezul după care v-ați ghidat mereu, iar acțiunile dumneavoastră au stat întotdeauna sub semnul premierei. Să amintim doar că din rândurile acestei brigăzi provenea unitatea care, în 2002, în Afganistan, sub comanda celui care acum se află la conducerea Statului Major al Apărării, domnul general Nicolae Ciucă, a derulat prima misiune de luptă a României după 1945. Participarea la operațiunile de la acea vreme a reprezentat, pentru țara noastră, și examenul decisiv pe care l-a susținut în vederea accederii la NATO. Într-un arc peste timp, modul admirabil în care v-ați îndeplinit rolul este dovedit de faptul că, astăzi, NATO se află aici, la Craiova, tot prin intermediul dumneavoastră, al Brigăzii Multinaționale Sud-Est”, a transmis preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

La rândul său, Mihail Genoiu, primarul Craiovei, a afirmat: „Moştenitoare a tradiţiilor de luptă din timpul pandurilor Olteniei, unitatea dumneavoastră este un exemplu de atitudine, patriotism şi profesionalism. Aveţi o carte de vizită cu care ar trebui să ne mândrim cu toţii. Actele eroice şi vitejia pe care militarii familiei din care faceţi parte le-au demonstrat cu prisosinţă de-a lungul timpului, ne obligă pe noi, contemporanii dumneavoastră, să fim mai modeşti şi să ne regândim principiile de viaţă. Fără aportul dumneavoastră poate nu ar fi existat momentul din anul 1918, iar noi nu am fi avut ocazia de a vedea toate teritoriile României unite. Sărbătoarea dumneavoastră devine, astfel, cu atât mai importantă într-un an aşa de special pentru noi toţi, anul Centenarului, iar jertfa depusă de militari în acest răstimp nu va fi uitată”.

Politica