luni, aprilie 22, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Fostul primar din Malu Mare scapă de controlul judiciar

Magistrații Judecătoriei Craiova i-au scos de sub control judiciar pe fostul primar al comunei Malu Mare, Alexandru Dicu, dar și pe celelalte șase persoane care îi sunt partenere în dosar. Decizia vine după ce, la începutul acestei luni, aceeași instanță a hotărât să restituie Parchetului, pentru completare, rechizitoriul prin care fostul edil și celelalte persoane au fost trimise în judecată pentru comiterea mai multor infracţiuni de abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, înşelăciune şi infracţiuni de fals. Potrivit anchetatorilor, fostul primar, sprijinit de ceilalţi inculpaţi, ar fi prejudiciat bugetul local cu peste 800.000 lei, prin încheierea unor contracte de achiziţii publice cu încălcarea prevederilor legale sau decontarea unor lucrări fictive sau parţial executate.

 

Judecătoria Craiova a hotărât, la sfârșitul săptămânii trecute, vineri, 23 martie, să revoce măsura controlului judiciar față de fostul primar al comunei Malu Mare, Alexandru Dicu, și ceilalți inculpați din dosar: „Dispune revocarea măsurii preventive a controlului judiciar dispusă faţă de inculpaţii: – Dicu Alexandru, Petrache Constantin, Ardeleanu Gheorghe, Stoian Florentina, Cotea Rodica. În baza dispoziţiilor art. 275 alin. 3 Cod de procedură penală cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare pentru inculpaţi şi Ministerul Public. Pronunţată în cameră de consiliu astăzi 23 martie 2018”, se arată în încheierea de ședință a instanței.

Hotărârea vine după ce, pe 2 martie a.c., instanța a hotărât să restituie rechizitoriul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova după ce a admis excepțiile invocate de inculpaţii Dicu Alexandru şi Zimţa Gigi.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Reamintim că, pe 17 august anul trecut, în cadrul activităţilor efectuate într-un dosar penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi aflat în lucru la I.P.J. Dolj – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, ofiţeri din cadrul serviciului au efectuat 7 percheziţii domiciliare în localităţile Craiova, Malu Mare, Cârcea, Filiaşi şi Băileşti din judeţul Dolj, Pantelimon, judeţul Ilfov şi Drăgăneşti-Olt, judeţul Olt, la locuinţele unor persoane suspectate de comiterea mai multor infracţiuni de abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, înşelăciune şi infracţiuni de fals.

„Din cercetările efectuate până în prezent, s-a stabilit că, în perioada 2009-2012 au fost încheiate contracte de achiziţii publice directe de servicii, produse şi lucrări cu mai multe societăţi cu sediul în Craiova, Băileşti şi Drăgăneşti-Olt, ocazie cu care au fost acceptate la plată facturi reprezentând achiziţii de bunuri şi materiale, lucrări de pietruire şi reabilitare drumuri, lucrări amenajare şi dotare părculeţ comunal, bunurile fiind achiziţionate la preţuri supraevaluate şi, de asemenea, lucrările au fost supraevaluate sau nu au fost executate în realitate”, au anunțat, la momentul respectiv, reprezentanții IPJ Dolj.

De asemenea inculpatul Alexandru Dicu, primarul comunei Malu Mare în perioada vizată de cercetări, la datele de 19.12.2011, respectiv 24.09.2012, pentru obţinerea tranşelor de finanţare aferente contractului pentru finanţare nerambursabilă încheiat cu Administraţia Fondului pentru Mediu – Direcţia Implementare Proiecte, în vederea realizării obiectivului de investiţie „Înfiinţare parc comunal – comuna Malu Mare, judeţul Dolj”, a înaintat Administraţiei Fondului pentru Mediu documente justificative care atestau în fals efectuarea anumitor lucrări care nu au fost executate în realitate sau au fost executate parţial, parte din cantităţile de materialele utilizate fiind supradimensionate, documente pe care le-a atestat şi aprobat în calitate de reprezentant al localităţii Malu Mare.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au mai descoperit că, în cazul obiectivului „Înfiinţare parc comunal – comuna Malu Mare, judeţul Dolj”, decontarea lucrărilor s-a efectuat în baza unor situaţii de plată în care au fost înscrise cantităţi de materiale mult mai mari decât cele utilizate în realitate. Situaţiile de plată atestă faptul că a fost achitată în plus, şi în mod nejustificat, suma de 519.808,92 lei. În cazul achiziţiilor de produse efectuate în perioada 2009 – 2012 (plăcuţe numere case şi nomenclatură stradală, pichete incendii, panouri avertizare, panouri intrare/ieşire localitate, staţii de autobuz) s-a achitat în plus şi în mod nejustificat suma de 61.885,84 lei către S.C. Mitdur Service S.R.L., administrată de inculpatul Constantin Petrache şi, respectiv, suma de 135.360,43 lei către S.C. Silvia Metal S.R.L., din Băileşti, reprezentată de inculpatul Gheorghe Ardeleanu. În ceea ce priveşte obiectivele de investiţie ,,Reprofilare drumuri locale în comuna Malu Mare, sat Preajba, Judeţul Dolj”, respectiv strada Trandafirilor, strada Narciselor, strada Liliacului, Aleea III, Aleea IV şi Aleea V; Pietruire drumuri locale în comuna Malu Mare, sat Preajba, Judeţul Dolj, respectiv strada Bujorului, aleea I şi aleea II, executate în anul 2012 de societatea comercială al cărei  reprezentant a fost inculpata Florentina Stoian, expertiza tehnică în specialitatea drumuri şi poduri efectuată în cauză a stabilit că s-a produs, în dauna bugetului local, un prejudiciu de 105.321,66 lei. Plăţile pentru cele trei societăţi au fost efectuate de inculpata Rodica Cotea, contabil în cadrul Primăriei comunei Malu Mare şi persoană responsabilă cu viza de control preventiv, prin emiterea unor ordine de plată fără a verifica existenţa obligaţiei de plată prin documentele justificative din care să rezulte plata, după cum au mai precizat anchetatorii.

Alexandru Dicu (ridicat de pe litoral, unde îşi petrecea concediul), Rodica Cotea, Florentina Stoian, Constantin Petrache şi Gheorghe Ardeleanu au fost reținuți pentru 24 ore. Prejudiciul total în acest dosar este de 822.000 lei, din care, în cursul urmăririi penale, poliţiştii au reuşit să recupereze suma de 500.000 lei în numerar, pentru diferenţa de 322.000 lei fiind instituite măsuri asigurătorii. Cei cinci au fost prezentaţi instanţei de judecată, care a respins propunerea de arestare preventivă, plasându-i sub control judiciar.

Alexandru Dicu este deja condamnat, pe fond, într-un alt dosar, la 1 an și 10 luni închisoare cu suspendare și 90 de zile de muncă în folosul comunității, pentru o încăierare electorală din 2012. Fostul edil a făcut apel.

Politica