joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Oltenii se dezbinară chiar de ziua lor. Meşterii populari, bătaia de joc a doi poliţiştii locali din Craiova

Meşteşugarii participanţi la expoziţia organizată în Foaierul Teatrului Naţional Craiova, cu ocazia Zilei Olteniei, au avut parte de o primire care deloc nu face cinste organizatorilor. Astfel, în timp ce meşterii populari au încercat să explice de ce pentru covoarele olteneşti, mobilierul pictat manual sau costumele populare vechi de zeci de ani au nevoie ca maşinile să le fie cât mai aproape de sediul Teatrului, doi poliţişti locali au ţinut neapărat să-i trimită în parcarea subterană. Din cauza lipsei de organizare şi a modului în care aceşti expozanţi au fost trataţi, aroganţa şi tonul ridicat al „localilor” fiind la loc de cinste, evenimentul a fost la un pas de a da chix. Oamenii au avut intenţia de a se retrage chiar înainte de deschiderea expoziţiei, rămânând în sală, însă, din respect pentru potenţialul public. 

Dezbinarea oltenilor, ieri, la Teatrul Naţional Craiova! După ce şi-au adus în sală obiectele lucrate manual pentru a fi expuse în cadrul unui eveniment organizat cu prilejul Zilei Olteniei, meşterii populari s-au trezit cu Poliţia Locală Craiova pe cap. Deşi obiectele respective sunt de mari dimensiuni, vorbind despre covoare olteneşti, mese şi scaune din lemn pictate manual şi alte câteva zeci de costume populare, meşterilor li s-a pus în vedere să îşi mute maşinile pe care aceştia le parcaseră în spatele clădirii Teatrului Naţional Craiova.

 

„Căutaţi loc de parcare”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Participanţii la expoziţie, şi chiar directoarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, partener în cadrul evenimentului „Ziua Olteniei”, Amelia Etegan, au încercat să explice situaţia, fără sorţi de izbândă însă. Cu un ton ridicat şi arogant plimbând o agendă dintr-o mână în cealaltă, cei doi poliţişti locali veniţi să rezolve problema parcării a celor trei sau patru maşini, au ţinut-o continuu pe a lor. Au notat numerele de înmatriculare ale maşinilor şi i-au poftit pe oameni să le ducă în parcarea subterană a urbei. „Nu este nimic de înţeles sau de neînţeles. Legea trebuie respectată. Vă rugăm să duceţi maşinile acolo unde trebuie. Căutaţi loc de parcare”, a fost mesajul tranşant al unuia dintre poliţiştii locali.

 

„Ar merita să strâng totul şi să plec”

În cele din urmă, meşterii populari, şi ştim cu toţii că aceşti oameni chiar au o răbdare de fier, şi-au pierdut calmul. Fiecare a avut intenţia de a-şi pune obiectele în maşini şi de a părăsi evenimentul, un eveniment care a fost la un pas de a se fi încheiat înainte să înceapă. „Nu se poate aşa ceva. Am venit suportând costul transportului, am zis că aşa este frumos să promovăm aceste meşteşuguri, iar organizatorii îşi bat joc de noi. Nu am cerut absolut nimic, dar nici măcar să ne lăsăm maşinile aici mai aproape, să nu avem şansa. Am covoare mari, grele. Nu am avut ce să fac şi mi-am mutat maşina. Am dus-o în parcarea subterană. Deşi domnii poliţişti ne-au spus că spunem că suntem invitaţi ai Primăriei Craiova şi că nu plătim parcare, acolo nimeni nu ştia nimic. Este bătaie de joc. Ar merita să strâng totul şi să plec. Culmea ar fi să ne trezim şi cu vreo amendă”, a spus Anca Dumitrescu, expozant prezent la eveniment cu covoare olteneşti.

 

„Nu te plimbi cu obiectele prin ninsoare în spate”

Nici familia Dîlganu, care se ocupă de prelucrarea lemnului şi pictură pe obiecte de mobilier, nu a reuşit să înţeleagă modul în care organizatorii au ales să îi trateze. „Am fost în multe zone, am ajus în aproape toată ţara, la diverse evenimente şi iată că tocmai la noi acasă suntem trataţi într-un mod ce lasă de dorit. Am adus aceste obiecte de mobilier, găsisem un loc mai bun pentru maşină, pentru că nu te plimbi cu obiectele prin ninsoare în spate, şi ne-am lovit de această problemă. Mai bine nu veneam. Sper să nu primim şi amendă”, a spus Rodica Dîlganu.

 

Opincarul din Vâlcea, ruşinat parcă de ruşinea lor

Tăcut şi pus pe treabă în micul său atelier, opincarul vâlcean Alexandru Ilinca a fost nevoit să-şi întrerupă demonstraţia. Cu privirea plecată şi dezamăgit de situaţie, artizanul a rezolvat problema parcării. „ M-au invitat, am venit şi iată ce păţănii. Am rezolvat şi cu parcarea. Ce era să fac… să trec acum la treabă, că am venit cu un scop aici”, a fost mesajul meşteşugarului din Vâlcea.

 

Răbdători din fire, au dat o şansă evenimentului

Într-un final, după ce expozanţii şi-au mutat maşinile, evenimentul a fost deschis. Culmea este că nici spaţiul nu a fost unul prea prietenos cu artizanii, cu obiectele acestora. Să fii nevoit să aşezi păpuşi îmbrăcate în costume populare lângă sau în faţa unor tablouri ce prezintă personaje din piesele de teatru, personaje ciudat sau sexy îmbrăcate, a fost un alt moment în care artizanii au cam strâns din dinţi. Până la ora închiderii ediţiei, directorul Poliţei Locale Craiova, Octavian Mateescu, nu a putut fi contactat pentru a i se lua un punct de vedere despre incidentul petrecut.

Politica