miercuri, octombrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Reabilitarea Colegiul Carol I, plasată la CNI

 

Consilierii municipali din Craiova se vor întâlni, în data de 8 martie, într-o şedinţă extraordinară pentru a vota predarea către CNI a corpului central al Colegiului Naţional „Carol I” în vederea reabilitării. În cadrul acestui amplasament funcţionează şi Opera Română Craiova, autorităţile locale urmând să predea ştafeta cu întreaga documentaţie care a fost întocmită până în prezent.

Proiectul de hotărâre ce va sta la mâna consilierilor craioveni propune predarea către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), pe bază de protocol, a amplasamentului – construcţie şi teren aferent. Este vorba de  o suprafaţă construită de 4.203 mp şi teren aferent în suprafaţă de 4.973 mp, care se află în proprietatea publică a oraşului şi care se predau, libere de sarcini, către CNI, pe toată durata realizării investiţiei, după cum se precizează în raport. Lucrarea urmează să se realizeze, în întregime, cu bani de la bugetul de stat, acordaţi în cadrul Programului Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social. Primăria Craiova se obligă să asigure finanţarea pentru cheltuielile cu racordurile la utilităţi. După ce vor fi finalizate lucrările, imobilul va reveni municipiului, care are obligaţia să îl întreţină şi să îi menţină aceeaşi destinaţie pe o perioadă de 15 ani.

Doar reparaţii curente

Policlinica Buna Vestire Craiova

Până la ora actuală, legat de acest amplasament – clădire monument istoric, autorităţile locale au realizat doar reparaţii curente, insuficiente însă pentru problemele de aici.

„Până în prezent, s-au menţinut parametrii minimi de funcţionalitate prin efectuarea de lucrări de reparaţii curente, dar vechimea construcţiei şi problemele apărute în principal în anii `90 necesită o intervenţie mai amplă asupra clădirii, astfel încât cea mai veche unitate şcolară din Craiova şi a doua ca vechime din România să asigure condiţiile de funcţionare pentru cele două instituţii menţionate”, arată reprezentanţii Primăriei Craiova în raportul întocmit.

Genoiu: Proiect asumat de PSD prin rezoluţie

Proiectul consolidării şi reabilitării Colegiului Naţional Carol I şi a Operei Române Craiova se află între rezoluţiile adoptate, sâmbătă, la conferinţa extraordinară a PSD Dolj.

„Având în vedere importanța clădirii Colegiului Carol I și a Operei din orașul Craiova și încercările pe care le-am avut în această perioadă de a integra clădirea într-o axă europeană, nu am găsit posibilitatea accesării fondurilor europene, iar rezoluție adoptată vizează susținerea proiectului de reabilitare și consolidare a clădirii Colegiului Carol I și a Operei Române Craiova. Istoria Colegiului începe în anul 1886 când au fost puse bazele Școlii naționale medii, a doua instituție de învățământ din România după colegiul Sfântul Sava din București. Inițial, școala a funcționat în chiliile de la mănăstirea Obedeanu, apoi la biserica Madona Dudu, pentru ca în anul 1842 să se inaugureze primul local care a fost imortalizat de pictorul Theodor Aman. Actuala clădire a colegiului Carol I și a Operei a fost construită în anul 1893-1895 de către arhitectul Toma Dobrescu, în stilul avangardismului francez cu elemente neoclasice. Clădirea include o sală de spectacole în stil italian, utilizată inițial ca o sală de festivități a colegiului. În urma incendiului din 1850 clădirea a fost reconstruită în întregime.

În anii 72-73 în clădire și-a desfășurat activitatea Teatrul Național din Craiova. În anii de funcționare, colegiul Carol I a fost mereu printre primele ca performanță.

Situația actuală a clădirii impune în mod impetuos ca această clădire de patrimoniu să nu se distrugă în totalitate. Printr-un efort deosebit acest obiectiv a fost înscris în programul de guvernare și va fi finanțat de Compania Națională de Investiții. PSD Dolj susține cu toată forța, prin parlamentarii săi și reprezentanții în autoritățile locale și centrale Proiectul reabilitării şi consolidării clădirii Colegiului Naţional Carol I şi Operei Române Craiova.

În anul Centenarului Marii Uniri, noi, românii, oltenii, trebuie să ne dăm mâna și prin eforturile tuturor acest monument istoric de interes național și unul dintre cele mai remarcabile pentru orașul nostru să dobândească iarăși prestigiul și strălucirea pe care le-a avut”, a spus primarul Craiovei, la conferinţa PSD.

Politica