duminică, martie 3, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Judecătoria Craiova întoarce la Parchet dosarul de abuz în serviciu al fostului primar din Malu Mare

Magistrații Judecătoriei Craiova au hotărât să restituie Parchetului, pentru completare, rechizitoriul prin care fostul edil al comunei doljene Malu Mare, Alexandru Dicu, contabila Primăriei, și alte cinci persoane au fost trimise în judecată pentru comiterea mai multor infracţiuni de abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, înşelăciune şi infracţiuni de fals. Instanța a admis, vineri, o parte din excepțiile invocate de fostul primar și de încă un inculpat. Potrivit anchetatorilor, fostul primar, sprijinit de ceilalţi inculpaţi, ar fi prejudiciat bugetul local cu peste 800.000 lei, prin încheierea unor contracte de achiziţii publice cu încălcarea prevederilor legale sau decontarea unor lucrări fictive sau parţial executate.

Judecătoria Craiova a hotărât, vineri, 2 martie a.c., după analiza în camera preliminară, să admită o parte din excepțiile formulate de fostul primar al comunei Malu Mare, Alexandru Dicu, și de încă un inculpat, și să restituie rechizitoriul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova: „Admite în parte cererile şi excepţiile de cameră preliminară formulate de inculpaţii Dicu Alexandru şi Zimţa Gigi, în consecinţă: „Constată neregularitatea actului de sesizare, respectiv a rechizitoriului nr. 260/P/2016 din 06.10.2017 emis de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, în ceea ce priveşte descrierea faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor şi indicarea încadrării juridice, după cum urmează: – pentru inculpatul Dicu Alexandru cu privire la infracţinea de înşelăciune prev. de art. 244 alin. 1 şi 2 c. pen. – pentru inculpatul Zimţa Gigi cu privire la infracţinea de complicitate la înşelăciune prev. de art. 48 c. pen. 244 alin. 1 şi 2 c. pen. Respinge, ca neîntemeiate, cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Petrache Constantin, Ardeleanu Gheorghe, Stoian Florentina, Cotea Rodica, Diţă Ştefan. În termen de 5 zile de la comunicarea încheierii motivate, procurorul va remedia neregularităţile actului de sesizare şi va comunica dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei. Cu drept de contestaţie odată cu încheierea pronunţată conform art.346 C. pr. pen. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 02 martie 2018”, se arată în încheierea de ședință a instanței.

Reamintim că, pe 17 august anul trecut, în cadrul activităţilor efectuate într-un dosar penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi aflat în lucru la I.P.J. Dolj – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, ofiţeri din cadrul serviciului au efectuat 7 percheziţii domiciliare în localităţile Craiova, Malu Mare, Cârcea, Filiaşi şi Băileşti din judeţul Dolj, Pantelimon, judeţul Ilfov şi Drăgăneşti-Olt, judeţul Olt, la locuinţele unor persoane suspectate de comiterea mai multor infracţiuni de abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, înşelăciune şi infracţiuni de fals.

„Din cercetările efectuate până în prezent, s-a stabilit că, în perioada 2009-2012 au fost încheiate contracte de achiziţii publice directe de servicii, produse şi lucrări cu mai multe societăţi cu sediul în Craiova, Băileşti şi Drăgăneşti-Olt, ocazie cu care au fost acceptate la plată facturi reprezentând achiziţii de bunuri şi materiale, lucrări de pietruire şi reabilitare drumuri, lucrări amenajare şi dotare părculeţ comunal, bunurile fiind achiziţionate la preţuri supraevaluate şi, de asemenea, lucrările au fost supraevaluate sau nu au fost executate în realitate”, au anunțat, la momentul respectiv, reprezentanții IPJ Dolj.

De asemenea inculpatul Alexandru Dicu, primarul comunei Malu Mare în perioada vizată de cercetări, la datele de 19.12.2011, respectiv 24.09.2012, pentru obţinerea tranşelor de finanţare aferente contractului pentru finanţare nerambursabilă încheiat cu Administraţia Fondului pentru Mediu – Direcţia Implementare Proiecte, în vederea realizării obiectivului de investiţie „Înfiinţare parc comunal – comuna Malu Mare, judeţul Dolj”, a înaintat Administraţiei Fondului pentru Mediu documente justificative care atestau în fals efectuarea anumitor lucrări care nu au fost executate în realitate sau au fost executate parţial, parte din cantităţile de materialele utilizate fiind supradimensionate, documente pe care le-a atestat şi aprobat în calitate de reprezentant al localităţii Malu Mare.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au mai descoperit că, în cazul obiectivului „Înfiinţare parc comunal – comuna Malu Mare, judeţul Dolj”, decontarea lucrărilor s-a efectuat în baza unor situaţii de plată în care au fost înscrise cantităţi de materiale mult mai mari decât cele utilizate în realitate. Situaţiile de plată atestă faptul că a fost achitată în plus, şi în mod nejustificat, suma de 519.808,92 lei. În cazul achiziţiilor de produse efectuate în perioada 2009 – 2012 (plăcuţe numere case şi nomenclatură stradală, pichete incendii, panouri avertizare, panouri intrare/ieşire localitate, staţii de autobuz) s-a achitat în plus şi în mod nejustificat suma de 61.885,84 lei către S.C. Mitdur Service S.R.L., administrată de inculpatul Constantin Petrache şi, respectiv, suma de 135.360,43 lei către S.C. Silvia Metal S.R.L., din Băileşti, reprezentată de inculpatul Gheorghe Ardeleanu. În ceea ce priveşte obiectivele de investiţie ,,Reprofilare drumuri locale în comuna Malu Mare, sat Preajba, Judeţul Dolj”, respectiv strada Trandafirilor, strada Narciselor, strada Liliacului, Aleea III, Aleea IV şi Aleea V; Pietruire drumuri locale în comuna Malu Mare, sat Preajba, Judeţul Dolj, respectiv strada Bujorului, aleea I şi aleea II, executate în anul 2012 de societatea comercială al cărei  reprezentant a fost inculpata Florentina Stoian, expertiza tehnică în specialitatea drumuri şi poduri efectuată în cauză a stabilit că s-a produs, în dauna bugetului local, un prejudiciu de 105.321,66 lei. Plăţile pentru cele trei societăţi au fost efectuate de inculpata Rodica Cotea, contabil în cadrul Primăriei comunei Malu Mare şi persoană responsabilă cu viza de control preventiv, prin emiterea unor ordine de plată fără a verifica existenţa obligaţiei de plată prin documentele justificative din care să rezulte plata, după cum au mai precizat anchetatorii.

Alexandru Dicu (ridicat de pe litoral, unde îşi petrecea concediul), Rodica Cotea, Florentina Stoian, Constantin Petrache şi Gheorghe Ardeleanu au fost reținuți pentru 24 ore. Prejudiciul total în acest dosar este de 822.000 lei, din care, în cursul urmăririi penale, poliţiştii au reuşit să recupereze suma de 500.000 lei în numerar, pentru diferenţa de 322.000 lei fiind instituite măsuri asigurătorii. Cei cinci au fost prezentaţi instanţei de judecată, care a respins propunerea de arestare preventivă, plasându-i sub control judiciar.

Alexandru Dicu este deja condamnat, pe fond, într-un alt dosar, la 1 an și 10 luni închisoare cu suspendare și 90 de zile de muncă în folosul comunității, pentru o încăierare electorală din 2012. Fostul edil a făcut apel.

Politica