vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Primăria Craiova alocă 2.500.000 de lei pentru Festivalul Shakespeare

Consilierii municipali craioveni vor vota, la şedinţa din această lună, participarea Municipiului Craiova în calitate de partener al Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, în vederea organizării Festivalului Internațional Shakespeare, ediția a XI-a. Evenimentul va avea loc în perioada 23 aprilie-06 mai 2018, implicarea Primăriei Craiova presupunând şi alocarea sumei de 2.500.000 de lei, din bugetul local, pentru a sprijini derularea manifestărilor. Ediţia din acest an prevede nu mai puţin de 40 de programe artistice, desfăşurate în 20 de locaţii interioare şi exterioare, prezenţa a 35 de companii de teatru şi a peste 600 de persoane din ţară şi de peste hotare.

Ediția din acest an a Festivalului Internațional Shakespeare, desfăşurată sub genericul „Planeta Shakespeare”, se va deschide în data de 23 aprilie, cu spectacolul „Poveştile africane ale lui Shakespeare” de la Teatrul Nou din Varşovia în regia lui Krszysztof Warlikowski, unul dintre cei mai străluciţi regizori europeni, şi se va încheia în ziua de 6 mai 2018 cu spectacolul „Ace şi opium”, în direcţia de scenă a reputatului regizor Robert Lepage. Potrivit prezentării de către organizatori, înscrierea în programul Festivalului din acest an a unui spectacol semnat Robert Lepage este un obiectiv urmărit de organizatori de peste un deceniu, purtându-se corespondenţă şi depunându-se mari eforturi în acest sens încă din anul 2007.

Spectacole de peste hotare

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, în seara de deschidere a Festivalului i se va înmâna lui Krszysztof Warlikowski Premiul Internaţional „Shakespeare”, decernat de un juriu condus de profesorul George Banu.

Programul festivalului aduce la rampă spectacole ale unor teatre şi realizatori de referinţă de pe toate continentele, printre care: spectacolul «Măsură pentru măsură», realizat în coproducţie de Teatrul Puşkin din Moscova şi celebra companie britanică «Cheek by Jowl», în regia lui Declan Donnellan, spectacolul «Furtuna» de la Teatrul Naţional din Nisa, în regia Irinei Brook, spectacolul «Romeo şi Julieta» de la Mokwha Repertory Company din Seoul, în regia lui Oh Tae Suk, spectacolul «Furtuna» de la compania japoneză Jijosha Yamanote, în regia lui Masahiro Yasuda, precum şi spectacolele companiilor britanice Watermill, Worcester Repertory Theatre sau Flute Theatre. Din Africa de Sud a fost invitat spectacolul «Macbeth» de la A.M. Production din Cape Town, în regia lui Fred Abrahamse, din Brazilia spectacolul «Richard III» al Companiei «Grupo de Teatro Clowns de Shakespeare», iar din Australia recitalul actoricesc «Henric V». În programul Festivalului au mai fost înscrise şi spectacolele «Hamlet» de la compania independentă «Un teatru» din Bucureşti, recitalul «Regele Lear» de la Centrul Cultural «Reduta» din Braşov, dar şi spectacolul «Furtuna» al Teatrului pentru Copii şi Tineret «Colibri» din Craiova, în regia lui Cristian Pepino”, se arată în raportul organizatorilor.

Concerte, expoziţii şi decernări de premii

Şi pentru că anul 2018 este unul cu o semnificaţie aparte, „Anul Centenarului”, programul celei de a XI-a ediţii a Festivalului Internaţional Shakespeare va include un spectacol realizat de unul dintre teatrele naţionale din Moldova, respectiv Teatrul Naţional „Satiricus” din Chişinău care va veni la Craiova cu spectacolul „Hamlet”, în regia lui Alexandru Grecu. În afara spectacolelor din săli sau aer liber, programul ediției din acest an va mai cuprinde, ca şi la ediţiile precedente, recitaluri muzicale şi concerte, sesiuni ştiinţifice organizate în colaborare cu Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru şi Asociaţia Europeană de Cercetare Shakespeare, lansări de carte şi DVD-uri, vernisajul unor expoziţii de postere, fotografie, artă plastică şi a unei expoziţii cu diverse ediţii ale operelor shakespeariene, decernarea Premiului Internaţional Shakespeare, precum şi a titlului de Doctor Honoris Causa, conferit de către Universitatea din Craiova şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, unor remarcabile personalităţi ale vieţii teatrale internaţionale.

Cheltuieli cu diverse servicii

În calitate de partener al evenimentului, Municipiul Craiova a alocat suma de 2.500.000 lei de la bugetul local pentru organizarea manifestărilor, exclusiv pentru evenimentele organizate în municipiul Craiova. Astfel vor fi acoperite cheltuieli pentru servicii de drepturi de autor și de reprezentare artistică în exclusivitate pentru festival, asigurarea transportului internațional de persoane, decoruri, costume, cheltuieli de masă ale membrilor companiilor invitate, asigurări medicale, servicii de producție, alte servicii integrate în evenimentul cultural, logistică pe durata pregătirii, organizării și desfășurării festivalului; servicii de promovare pe durata organizării și desfășurării evenimentului, cazare pentru membrii companiilor teatrale invitate, organizațiilor, grupurilor și persoanelor participante la eveniment.

Politica