joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Raportul de expertiză amână procesul evazioniștilor de la Zahărul Corabia, cu pedepse de peste 100 de ani de închisoare

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au amânat, ieri, din nou, soluționarea apelurilor declarate de evazioniştii de la Zahărul Corabia împotriva sentinţei Tribunalului Dolj prin care au fost condamnaţi la peste 100 de ani de puşcărie, pentru depunerea altui raport de expertiză. 18 persoane au fost trimise în judecată în dosarul „Zahărul Corabia”, fiind acuzate de o evaziune fiscală de aproximativ 4,5 milioane euro prin achiziţii intracomunitare, 16 dintre ele fiind condamnate şi două achitate în septembrie 2016 de magistraţii Tribunalului Dolj, următorul termen fiind stabilit pentru 12 martie a.c.

Magistrații de la Curtea de Apel Craiova au decis, ieri, să amâne din nou judecarea apelurilor celor 16 condamnaţi din dosarul evaziunii de la „Zahărul Corabia”, pentru depunerea raportului de expertiză, după cum se arată în încheierea de ședință a instanței, următorul termen fiind stabilit pe 12 martie a.c.

Reamintim că gruparea a fost destructurată în urmă cu mai bine de cinci ani, pe 5 noiembrie 2012, când poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, au descins la 10 locaţii – locuinţe şi sedii de societăţi comerciale – majoritatea din Craiova şi comunele limitrofe, dar şi din Corabia şi Caracal, judeţul Olt, Ilfov şi Bucureşti, aparţinând suspecţilor. Aceştia erau acuzaţi că au obţinut beneficii financiare substanţiale, utilizând 24 de societăţi comerciale înfiinţate special pentru derularea de activităţi comerciale ilegale cu zahăr şi ulei. Astfel, potrivit anchetatorilor, suspecţii au înfiinţat, în Bulgaria şi Ungaria, mai multe societăţi comerciale în numele cărora erau efectuate achiziţii intracomunitare de mărfuri din România, scutite de plata TVA. În realitate, prin utilizarea de documente false, mărfurile erau comercializate pe teritoriul României, fără plata taxelor şi impozitelor aferente, prin intermediul altor societăţi comerciale, controlate tot de membrii grupării. După cum au mai comunicat anchetatorii, cu titlu de exemplu, prin intermediul uneia dintre aceste societăţi, respectiv SC Zahărul Corabia SA, a fost creat un prejudiciu de peste 6.300.000 lei, prin înregistrarea fictivă a aproximativ 10.000 tone de zahăr, ca fiind livrare intracomunitară, lucru ce nu corespundea realităţii. Pe 6 noiembrie 2012, nu mai puţin de 14 persoane au fost reţinute în acest dosar: Andrei Dumitru, Felician Popa, Ana Popa, Costinel Carşin, Ion Laurenţiu Chiriac, Costinel Moandă, Gabriela Duinea, Silviu Moandă, Ion Marius Voiculescu, Daniela Popescu, Alexandru Adelin Maria, Dumitru Cristian Udrescu, Rabie Abdalla (director executiv al SC Zahărul Corabia SA) şi Henri Saouma. Toţi cei 14 au fost arestaţi preventiv la momentul respectiv, însă, ulterior, cu toţii au fost eliberaţi, majoritatea fiind plasaţi sub control judiciar de instanţele craiovene.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au finalizat cercetările şi au trimis în judecată 18 persoane în acest dosar de amploare, care s-a înregistrat pe 30 aprilie 2013, pe rolul Tribunalului Dolj, gruparea fiind acuzată de un prejudiciu total, cauzat prin eludarea plăţii taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat, estimat la 4,5 milioane de euro.

Tribunalul Dolj a pronunţat pe 13 septembrie 2016 sentinţa. Astfel cinci inculpaţi au fost condamnaţi la câte 10 ani de închisoare. Este vorba de Popa Felician, Dumitru Andrei, Popa Ana, Popa Adrian şi Chiriac Ion Laurenţiu. La opt ani de închisoare a fost condamnat Saouma Henri, iar alţi 10 inculpaţi au primit pedepse cuprinse între 5şi 7 ani de detenţie: „Aplică inculpatului CARŞIN COSTINEL pedeapsa principală cea mai grea de 7 ani închisoare cu executare în regim de detenţie (…) aplică inculpatului MOANDĂ COSTINEL pedeapsa principală cea mai grea de 7 ani închisoare cu executare în regim de detenţie (…) aplică inculpatului MOANDĂ SILVIU pedeapsa principală cea mai grea de 7 ani închisoare cu executare în regim de detenţie (…) aplică inculpatului VOICULESCU ION MARIUS pedeapsa principală cea mai grea de 7 ani închisoare cu executare în regim de detenţie (…) aplică inculpatei DUINEA GABRIELA pedeapsa principală cea mai grea de 7 ani închisoare cu executare în regim de detenţie (…) aplică inculpatei POPESCU DANIELA pedeapsa principală cea mai grea de 6 ani închisoare cu executare în regim de detenţie (…) aplică inculpatului ABDALLA RABIE pedeapsa principală cea mai grea de 6 ani închisoare cu executare în regim de detenţie (…) aplică inculpatului JIPESCU IULIAN CEZAR pedeapsa principală cea mai grea de 7 ani închisoare cu executare în regim de detenţie (…) aplică inculpatului MARIA ALEXANDRU ADELIN pedeapsa principală cea mai grea de 5 ani închisoare cu executare în regim de detenţie (…) aplică inculpatului UDRESCU DUMITRU CRISTIAN pedeapsa principală cea mai grea de 5 ani închisoare cu executare în regim de detenţie (…)”, a decis Tribunalul Dolj. State Alina Maria şi Butaru Victoria au fost achitate.

Atât cei 16 inculpaţi condamnaţi, cât şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, au declarat apel, hotărârea ce se va pronunţa la Curtea de Apel Craiova fiind definitivă.

Politica