vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Contribuția cultică, cerută prin fluturași personalizați. Acatistul vine la ofertă!

Reprezentanţii Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din Craiova şi-au făcut un obicei din a înştiinţa enoriaşii cu privire la cuantumul contribuţiei cultice prin intermediul unor fluturaşi perzonalizați. Astfel, craiovenii care aparţin de parohia anterior amintită au primit cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă, atunci când preoții merg cu Crăciunul, cum se spune în popor, aceste înștiințări. O parte dintre enoriași nu vede cu ochi buni practica preoților, ba mai mult consideră că procedând astfel, reprezentanții bisericii respective devin agenți de marketing. De partea cealaltă, preotul paroh consideră că aceste informări nu ar trebui să deranjeze pe nimeni, fiind o simplă modalitate de a le comunica enoriașilor faptul că și ei pot ajuta financiar biserica. Mai mult, preotul a dat asigurări că nimeni nu își permite să condiționeze serviciile religioase pentru neplata acestor contribuții de cult.

Fluturașii întocmiți de către reprezentanţii Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din Craiova nu au mai fost lăsați în cutiile poștale ale cetățenilor, așa cum se obișnuia în anii trecuți, ci au ajuns doar la cei care au fost acasă de Crăciun. Contribuția cultică pentru anul 2018 a fost stabilită în cadrul Consiliului Parohial din data de 26 noiembrie 2017, suma anuală pe care o familie o poate achita fiind de la 30 de lei până la 50 de lei.

Beneficii bisericești și deplasări la domiciliu pentru încasări

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pentru a deveni convingători, reprezentanții parohiei vin și cu un serviciu promoțional: „În cuantumul contribuţiei, puteți lăsa şi un acatist pentru sănătatea şi binele familiei, acatist ce se citește în zilele de vineri la orele 17.00”. Tot din înştiinţările tipărite, craiovenii vizaţi află care este programul casieriei, care sunt obiectivele parohiei pentru acest an, dar şi „beneficiile” pe care le vor avea dacă vor sprijini demersurile bisericeşti. Cei care nu pot ajunge la biserică din anumite motive, pentru a face plata, trebuie să știe că un membru al Consiliului Parohial se poate deplasa la domiciliu pentru încasarea sumei bănești. Pentru a dovedi că banii sunt alocați în interesul bisericii, preoții amintesc despre faptul că „în anul 2017, prin contribuțiile încasate de la enoriași s-au amenajat aleile din curtea lăcașului de cult și s-a asigurat întreținerea acestuia”. Obiectivele anului în curs sunt clar menționate: reparații la exteriorul bisericii și întreținerea acesteia.

Totul se rezumă la bani în cazul preoților de azi”

Varianta fluturaşilor nu este văzută cu ochi buni de toți enoriașii. Oamenii se tem ca nu cumva atunci când ajung la biserică sau când au nevoie de servicii religioase, să nu li se condiționeze actul respectiv de plata acestor contribuții. „De prin 2012, tot primim acești fluturași. În viziunea lor este bine că zic că așa comunică. Eu însă o simt ca pe o chestiune strategică și de aceea ajungi să nu mai crezi în acești oameni. Dacă dau că vreau este una, dacă îmi tot amintești că ar cam trebui să dau este alta. Parcă văd în vizita de Crăciun un moment prielnic pentru a vorbi despre bani. Totul se rezumă la bani în cazul preoților de azi. Bani pentru acatist, bani pentru pomeniri, pentru nunți, botezuri și înmormântări”, a spus unul dintre locatarii blocului 15 din Craiovița Nouă.

În acel fluturaș nu scrie de nicio taxă”

Preotul paroh Marius Neacșu a explicat care este scopul acestor fluturași, dând asigurări că serviciile bisericești nu sunt condiționate de aceste plăți. „Găsim că este o formă civilizată de informare. Pentru că tot am ajuns la enoriașii parohiei noastre am făcut vorbire și despre acest lucru, despre posibilitatea ca dumnealor să ne ajute financiar. Pentru investiții mari se alocă sume de bani din partea autorităților locale, dar pentru ca o biserică mică să poată supraviețui, cum este cazul nostru, nimeni nu alocă niciun leu. Trebuie să ne asigurăm că putem avea fonduri proprii și de aceea apelăm la sprijinul enoriașilor. Orice ajutor este benefic pentru noi. În acel fluturaș nu scrie de nicio taxă, aceasta este diferența. Este vorba despre contribuție, ori aceasta este benevolă. Cuantumul a fost stabilit în Consiliul Parohial, superiorii noștri știu despre contribuții cultice, așadar nu facem nimic ilegal”, a spus preotul Neacșu.

Nimeni nu îi va obliga sau condiționa într-un fel”

Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din Craiova îi sunt arondate peste 2.000 de familii, dar dintre acestea doar 4% sau 5 % oferă sprijin bănesc bisericii, după cum a spus preotul Neacșu.

Suntem o parohie la începutul existenței sale și trebuie să ne descurcăm cum putem. Avem peste 2.000 de familii dar atașament față de biserică și implicit sprijin din partea dumnealor, avem din partea a 4 sau 5 % din acest total. Dacă tot se adună un bănuț încercăm să facem câte ceva. Nu sunt lucrări mari este adevărat dar nici sumele nu sunt foarte mari. Din fonduri proprii suntem obligați să ne întreținem. Sperăm ca oamenii să înțeleagă acest lucru și le transmitem pe această cale că nimeni nu îi va obliga sau condiționa într-un fel”, a conchis preotul.

Catedrala, de peste 11 ani în lucru

catedrala-2

Reamintim că această biserică funcționează pe un teren unde se contruiește, de vreo 11 ani, o catedrală cu bani de la bugetul oraşului, al judeţului Dolj, dar şi al enoriaşilor. Construcţia respectivă a înghiţit până acum peste două milioane lei, numai de la Consiliul Judeţean Dolj şi este departe de a fi finalizată. În primă fază, construcțiile au demarat în 1990, au fost abandonate din lipsă de fonduri, fiind reluate în 2006. Consiliul Județean Dolj a alocat bani, pentru construirea Catedralei Ortodoxe Sfântul Ioan Botezătorul, în baza unui protocol de cooperare încheiat în anul 2007 cu Mitropolia Olteniei. Această catedrală ar fi trebuit să fie gata în anul 2016, șantierul fiind în plină derulare și la ora actuală.

Politica