luni, octombrie 7, 2024

Ultima ora

Sport

DSVSA Dolj: Nu omiteți examenul trichineloscopic! Carnea de porc, obligatoriu verificată

Doljenii care vor să fie siguri că pun pe masă nu doar bucate alese provenite din porcul sacrificat în această perioadă ci și sigure pentru sănătatea lor trebuie să nu omită efectuarea examenului trichineloscopic. Medicii sanitar veterinari din județ le reamintesc oamenilor că nu este de joacă în astfel de situații, consumarea cărnii fără controlul ce se impune putând avea consecințe grave. Este cunoscut faptul că din cauza consumului de carne infestată cu parazitul Trichinella Spiralis au fost înregistrate și decese.

trichinelReprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Dolj trag un semnal de alarmă cu privire la importanța efectuării controlului cărnii de porc înainte ca aceasta să ajungă în consum. Foarte important este ca oemenii să aducă nu doar probele de carne ci și crotalia, adică acel element de identificare al animalului. În Dolj, foarte puțini sunt cei care țin cont de acest lucru.

Această perioadă este foarte aglomerată pentru noi. Media va fi, din experiențele anilor trecuți, de 80-100 de examene pe zi, aici la noi la centru, vorbesc. Nu ne jucăm cu aceste teste. Este foarte important ca oamenii să ne aducă acea carne însoțită de crotalie, iar dacă aceasta lipsește, fie că nu a existat, fie că a fost deteriorată, se dă o declarație pe propria răspundere că acea carne adusă provine din porcul pe care îl va consuma familia în cauză. Nu vrem să ne trezim că au doi porci, de exemplu, într-o gospodărie și ei aduc doar pentru unul și consumă din ambii iar ulterior apar probleme. Legal, acea crotalie trebuie să existe, dar cum foarte puțin o aduc, ne bazăm pe acele declarații”, a explicat medicul Aurelian Toma, șef la Circa 2 a DSVSA Dolj Piața Craiovița Nouă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Mai mulți pași

Din momentul primirii probelor, medicii veterinari trec la treabă, examinarea presupunând mai multe etape.

După recepția cărnii urmează etalarea, adică punerea pe lamelă. Imediat se trece la vizualizare și se obține rezultatul. Pentru a nu ține oamenii pe ușă le dăm bilețel cu numărul de telefon și cu numărul de înregistrare al solicitării și sunt rugați să sune pentru a li se comunica rezultatul. Până acum nu am avut rezultate pozitive și sper ca așa să o ținem până la finele perioadei”, a mai spus Toma.

trichinelllll

Crotalia, element necesar

Cei care au crotalia, în cazul unui rezultat pozitiv, vor fi despăgubiți și nici nu vor primi amendă. În caz contrar, sancțiunea ajunge la 2.000 de lei.

În cazul în care rezultatul este pozitiv, mergem în gospodăria respectivă și ne asigurăm că acea carne nu ajunge în consum. Dacă porcul a avut crotalie, omul va fi despăgubit de stat. Dacă nu are acea crotalie, nu numai că nu primește nimic, dar va fi și amendat pentru că animalul nu a avut elementul de identificare. Nu acesta este scopul nostru și din păcate anumite persoane nu înțeleg că dacă fac acea testare o fac pentru sănătatea celor care consumă. Pe această cale îi rog pe doljeni să vină și cu proba corespunzătoare. Încă nu știu care carne este optimă pentru examenul trichineloscopic. Trebuie să aducă probe concludente, adică din mușchii pilieri diafragmatici sau intercostali”, a adăugat medicul doljean.

9 lei/probă

Comparativ cu anii trecuți, solicitările au cam rămas aceleași, din punct de vedere numeric, semn că doljenii conștientizează și nu prea importanța efectuării acestui examen.

Din păcate foarte multe persoane consumă carnea fără să o mai verifice. Riscurile sunt însă foarte mari și se poate ajunge chiar la deces. Va fi foarte aglomerat în aceste două săptămâni. Sâmbăta și duminica viitoare vom sta și peste program, cu siguranță. Aici la noi la Circa 2 suntem patru medici care ne ocupăm de examenele sanitar veterinare. Nu lăsăm probe de efectuat de pe o zi pe alta și păstrăm pentru contraprobe, carnea în condiții specifice. Două săptămâni păstrăm acele contra probe. Tariful este cel stabilit, de 9 lei/probă”, a menționat Toma.

Punctele amenajate în Craiova și în județ

Potrivit reprezentanților DSVSA Dolj, comercializarea porcilor vii din gospodăriile populaţiei în târgurile şi oboarele autorizate sanitar-veterinar este permisă cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare, animalul trebuind să fie crotaliat și proprietarul să dețină certificat sanitar veterinar.

Este interzisă vânzarea porcilor vii, fără crotalii, fără documente sanitar veterinare, de către diverși ,,negustori-samsari” sau în alte locuri neautorizate. Examenul trichineloscopic al cărnii de porc se efectuează în spații special amenajate la cabinetele medical-veterinare împuternicite din fiecare comună sau oraş și la Circumscripțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din Craiova (Piaţa Mare, Piaţa Craiovița, Piața Valea Roșie, Piața Veche, Piața Brazda lui Novac), Filiaşi, Băileşti și Calafat unde sunt afişate numele medicului veterinar, numărul de telefon, tariful de examinare și programul de funcționare al acestora, inclusiv sâmbăta și duminica. Medicii care sunt împuterniciți și au cabinetele lor pot cere tariful dorit, nu le putem impune. Am auzit de tarife de 15, 20 de lei, în funcție de cabinet”, a declarat directorul adjunct al DSVSA Dolj, medicul Constică Retea.

În această perioadă, echipe mixte formate din medici veterinari, jandarmi și politiști vor controla toate târgurile și pieţele din judeţul Dolj.

Politica