vineri, decembrie 6, 2024

Ultima ora

Sport

Sistemul de validare a rețetelor se joacă cu nervii medicilor de familie din Dolj

Medicii de familie doljeni au avut o săptămână de coșmar, o parte a platformei electronice a asigurărilor de sănătate nefuncționând normal. Este vorba despre Sistemul Informatic de Prescripție Electronică, cadrele medicale având probleme cu validarea rețetelor. Situația a apărut imediat după protestul din data de 2 noiembrie, după cum spun medicii de familie din Dolj.

Cea mai grea zi a fost în data de 6 noiembrie, medicii asumându-și prescripția rețetelor. „Este o problemă de la începtul acestei luni, dar pe data de 6 noiembrie s-a acutizat. Nu merg serverele lor şi de aceea apar aceste probleme. Când sunt astfel de situații, practic nu putem valida reţetele. Noi le eliberăm şi avem 72 de ore să validăm o reţetă. Urmărim când e mai liber şi urcăm atunci. Trebuie să stăm mereu în gardă. Am obosit să ne mai şi enervăm. Luăm lucrurile ca atare pentru că trebuie rezolvat într-un fel”, a spus Linda Bărbulescu, medic de familie din Craiova.

Când prinzi cinci minute în care merge sistemul, nu știi ce să faci mai întâi”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Dacă la toate aceste neplăceri se mai adaugă și problemele privind semnalul, întâlnite mai ales în mediul rural, situația este cu atât mai gravă.

În data de 7 noiembrie, în prima parte a zilei, sistemul era picat cu totul, după care a început să își revină. Este foarte greu când suntem puși în situații limită. La rețetele pentru cronici mai este cum mai este, dar pe acut trebuie să știm în timp util că ni s-a validat rețeta. Avem 72 de ore la dispoziție să le validăm, dar pot apărea anumite probleme cu medicamentele și de aceea ar trebui să știm exact cum stă treaba când prescriem. Cel mai stresant este la sugari. Nu pot să prescriu nimic atâta timp cât eu nu pot vedea dacă este sau nu în sistem. Dacă dai, o faci pe riscul tău și se pune problema imputării. Sistemul nu a mers, acum, începând din 2 noiembrie, imediat după acțiunile de protest, punctul maxim fiind în data de 6 noiembrie. Ne-a prins foarte rău pentru că este și perioada raportărilor. Când prinzi, de exemplu, cinci minute în care merge sistemul, nu știi ce să faci mai întâi, fie să urci rețete, fie partea ce ține de raportările noastre. La noi, cei din mediul rural mai este și semnalul, uneori, care ne pune probleme. Sperăm să se rezolve totul și să nu mai fim puși în situații limită”, a precizat Luminița Zane, medic de familie în localitatea Urzicuța.

Am mers la cabinet la 11 noaptea să pot să mai urc ce mai aveam de urcat”

Pentru a mai rezolva din probleme, medicii au mers la cabinete și aproape de miezul nopții. Atunci sistemul este mai puțin solicitat și automat și-au mai putut urca pe platforma electronică ceea ce nu au reușit în timpul programului de lucru.

Referitor la platforma electronică, au fost probleme și continuă să fie cu Sistemul Informatic de Prescripție Electronică. Practic, ne încurcă SIPE pentru că nu putem valida rețetele. Problemele au apărut imediat după protestul din 2 noiembrie. Prefer să cred că este o simplă coincidență, dar pare a fi o pedeapsă. Așa a venit situația aceasta. Reclamații am făcut ori de câte ori am fost obligați să o facem. Pacienții au de suferit. Dumnealor nu înțeleg că nu depinde de noi. Îmi zicea un pacient, zilele acestea, să îmi cumpăr un calculator mai performant. Suntem puși în situații limită. Ar fi normal ca cei de la Casa Națională de Sănătate să recunoască deficiențele și să ia măsuri. Să investească serios în această platformă. De exemplu, în data de 6 noiembrie, ziua în care a fost cel mai greu, am mers la cabinet la 11 noaptea să pot să mai urc ce mai aveam de urcat. Este și perioada când facem raportările. Este crâncen. Cine nu face raportările în primele șase zile lucrătoare din lună riscă să nu își ia banii pentru serviciile prestate luna anterioară. Dacă vom continua în acest ritm unii vor fi salvați de faptul că se vor pensiona, alții aleg să plece peste hotare și mai sunt unii care vor ajunge la psihiatrie. Și nu glumesc când spun asta”, a precizat dr. Dana Dogaru, președinta Societății Medicilor de Familie Dolj.

Politica