Cei doi polițiști și tehnicianul silvic trimiși în judecată pentru luare de mită nu scapă de controlul judiciar

Judecătorii de la Tribunalul Dolj i-au menținut, ieri, sub control judiciar, pe cei doi polițiști acuzați că, împreună cu un tehnician silvic din Daneți, au cerut 10.000 lei de la un denunţător, pentru a nu lua măsurile legale faţă de acesta, în urma instrumentării unui dosar penal privind infracţiuni la regimul silvic, astfel că rămân sub control judiciar. Este vorba despre Viorel Minuţă, agent de poliţie în cadrul Secţiei 12 de Poliţie Rurală Daneţi şi Aris Constantin Dincă, şeful Postului de Poliţie Daneţi, dar şi Cîrjaliu Iulian (tehnician silvic), prinși pe 27 februarie a.c. în urma unei acțiuni a ofiţerilor de poliţie judiciară ai Serviciului Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Dolj, desfășurată sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.

 

Magistrații Tribunalului Dolj i-au menținut sub control judiciar pe Viorel Minuţă, agent de poliţie în cadrul Secţiei 12 de Poliţie Rurală Daneţi, Aris Constantin Dincă, şeful Postului de Poliţie Daneţi, dar şi pe Cîrjaliu Iulian, tehnician silvic, în dosarul în care au fost trimiși în judecată pentru luare de mită: „În baza art. 362 Cpp rap. la art. 208 alin. 2 Cpp. Menține măsura controlului judiciar dispusă faţă de inculpații Cîrjaliu Iulian, Minuţă Viorel şi Dincă Aris-Constantin prin încheierea nr.109/24.04.2017 a Tribunalului Dolj, precum şi faţă de inculpatul Dobrescu Tudor, dispusă prin ordonanța nr. 26/P/2017 din 17.03.2017 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Cu drept de contestație în termen de 48 de la comunicare. Pronunțată în sedinta publică din data de 18.09.2017”, se arată în hotărârea de ieri a instanței.

Reamintim că, reprezentanții DGA anunțau în luna februarie a.c., faptul că, în urma unei anchete complexe a ofiţerilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj şi procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, s-a stabilit că, în cursul lunii ianuarie 2017, agentul de poliţie Viorel Minuţă, din cadrul Secţiei 12 de Poliţie Rurală Daneţi, împreună cu un coleg, şeful Postului de Poliţie Daneţi, Aris Constantin Dincă, l-au depistat pe  M.C. în timp ce transporta material lemnos fără a deţine documente de provenienţă, ocazie cu care i-au întocmit proces-verbal de constatare a infracţiunii flagrante, în baza căruia s-a întocmit dosar penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. Ulterior, la domiciliul lui M.C. s-au efectuat percheziţii, fiind depistate cantităţi importante de material lemnos. Pentru inventariere, s-a apelat la Iulian Cîrjaliu, tehnician silvic, care a constatat că, din cauza cantităţii mari de material lemnos sustras şi deţinut de M.C., acesta urmează să fie cercetat penal pentru infracţiuni la regimul silvic. Numai că, după finalizarea inventarierii şi deschiderea dosarului penal, Iulian Cîrjaliu  l-a abordat pe M.C (denunţător în cauză) şi i-a propus ca, pentru a nu fi tras la răspundere penală, să achite o „cotizaţie”, de fapt o şpagă mascată, în contul Asociaţiei proprietarilor de păduri din Daneţi, în cuantum de 10.000 lei, şi amenzi contravenţionale de 6.000 lei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Tot Cîrjaliu a negociat şi cu cei doi poliţişti modificarea prejudiciului creat de doljean, care este şi recidivist, astfel încât să fie coborât sub limita infracţiunii şi acesta să scape de răspunderea penală, sens în care dosarul penal urma să fie înaintat parchetului competent cu propunere de clasare, iar  M.C. să fie sancţionat contravenţional cu suma de 2.500 lei, dar numai după ce acesta va achita 7.500 lei către asociaţia indicată. Asociaţia nu are de ce să încaseze bani de la persoane care nu sunt membre, întrucât nu există o bază legală, astfel că, cel mai probabil, banii ar fi intrat în posesia tehnicianului silvic, care i-ar fi împărţit cu poliţiştii, mai ales că asociaţia avea casier propriu. Numai că luni, 27 februarie a.c., casierul asociaţiei a lipsit, iar denunţătorul M.C. s-a întâlnit cu agentul Viorel Minuţă şi cu Iulian Cîrjaliu la Postul de Poliţie, iar denunţătorul a plătit sumele de mai sus în cuantum total de 10.000 lei, la casieria Primăriei, fiindu-i eliberate în acest sens documente justificative de încasare a amenzilor contravenţionale care totalizau 2.500 lei şi o chitanţă de încasare pentru suma de 7.500 lei, reprezentând „cotizaţie” pentru asociaţie. Făptuitorii au fost ridicaţi şi conduşi la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, complicitate la luare de mită, abuz în serviciu.

Pe 31 mai a.c. s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care cei trei, împreună cu Tudor Dobrescu, au fost trimiși în judecată, iar vineri, 28 iulie a.c., cauza a ieșit din camera preliminară, judecătorii dispunând începerea procesului.

Populare

Recomandări

Pușcaș s-a accidentat. Ivan rămâne tot acasă

George Pușcaș s-a accidentat la echipa de club și...

Obligată să se prostitueze, înjunghiată de iubit

Un pușcăriaș din Filiași a înjunghiat și obligat să...

Drobeta Turnu-Severin a găzduit faza zonală a Olimpiadei Naționale de Muzică

Liceul „Ioan Ștefan Paulian” din Drobeta Turnu-Severin a găzduit...