miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Nouă persoane, la judecată pentru fraude cu fonduri europene

Un fost primar din Dolj, un secretar al unei primării din Gorj și un fost șef APIA au fost trimiși în judecată de procurorii DNA, pentru fraude cu fonduri europene. În total, nouă persoane sunt trimise în judecată, în stare de libertate, în acest dosar, inculpații fiind acuzați care au săvârșit mai multe infracțiuni în scopul de a obține nelegal bani în cadrul schemei unice de plată.

Astfel, în fața instanței vor ajunge Pirici Zamfir și Victor Hîncu, la data faptelor șef al Centrului Local Târgu-Jiu al A.P.I.A. Gorj respectiv funcționar în cadrul aceleiași instituții, Romică Nițu, la data faptelor primar al comunei Robănești, județul Dolj, Bogdan Nicola, la data faptelor secretar al Primăriei comunei Crușeț, județul Gorj, pentru săvârșirea a două infracțiuni de fals intelectual, Vasile Toma, la data faptelor administrator al SC Gardentomy SRL, Ionuț Adelin Toma, Vasile Gabriel Toma, Iulia Toma și Dana Mihaela Toma.

În judecată a fost trimisă și SC GARDENTOMY SRL.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Anchetatorii arată că, „în cursul anilor 2012 și 2014, inculpatul Toma Vasile, în calitate de persoană fizică și reprezentant al SC Gardentomy SRL, a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.

În același context, în cadrul campaniei din anul 2014, inculpatul Toma Vasile i-a ajutat și pe inculpații Toma Vasile Gabriel, Toma Ionuț Adelin, Toma Iulia și Constantinescu Dana Mihaela, scop în care le-a procurat mai multe documente false pe care, personal, le-a depus la A.P.I.A. în numele inculpaților mai sus enumerați.

În anul 2014, inculpatul Toma Vasile, cu intenție i-a determinat pe inculpații Nițu Romică, primarul comunei Robănești, județul Dolj și Nicola Bogdan, secretarul Primăriei comunei Crușeț, județul Gorj, să completeze și să elibereze în fals, mai multe documente care ulterior au fost depuse la A.P.I.A..

Inculpații au beneficiat și de sprijinul funcționarilor A.P.I.A. – Centrul Local Târgu-Jiu, Pirici Zamfir și Hîncu Victor care le-au primit cererile unice de plată pe suprafață, deși nu îndeplineau condițiile de eligibilitate sau au semnat diverse documente deși nu aveau acel drept”, potrivit DNA.

Anchetatorii spun că inculpații au creat un prejudiciu de 117.246 lei în dauna Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, sumă cu care această instituție s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Toma Vasile, Hîncu Victor, Pirici Zamfir, Toma Vasile Gabriel, Toma Iulia și Constantinescu Dana Mihaela.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Gorj, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Politica