joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Lucian Săuleanu: Lipsa unei dezbateri între candidați nu este o soluție

O campanie electorală non-combat, în care candidații refuză să se prezinte împreună în fața electorilor astfel încât cetățenii să poată decide dacă aceștia pot fi cei care merită să le conducă destinele. Așa pare a fi, cel puțin până astăzi, campania electorală pentru alegerea primarului Craiovei, spune  decanul Baroului Dolj, avocatul Lucian Bernd Săuleanu, candidat independent la funcția de primar al municipiului Craiova, care le cere celorlalți doritori ai fotoliului lăsat liber de primarul ales anul trecut, Lia Olguța Vasilescu, să participe la dezbateri publice.

Un ONG a invitat toți candidații să participe la o dezbatere publică, în care să-și prezinte programul electoral. Singurul care a răspuns invitației a fost Săuleanu.

Toți au refuzat. Eu m-am prezentat. Am fost într-o conferință publică în fața reprezentanților sindicali, a asociațiilor non-profit, a oricăror persoane care au dorit să participe. Mi se pare anormal și total neavenit ca toți candidații să refuze o astfel de prezență tocmai pentru a arăta craiovenilor ce se poate face și ce nu. E o greșeală fundamentală.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Îl invit, în primul rând, pe domnul Genoiu să vină într-o dezbatere publică, într-o emisiune publică, să mergem împreună și să încercăm să le arătăm craiovenilor ce soluții avem, ce știm, ce putem și unul și celălalt, ce am făcut sau ce vom face. Cred eu că ține, până la urmă, de regulile bunului simț, de regulile unui joc normal democratic ca toți craiovenii să aibă parte de o astfel de dezbatere. În măsura în care dânsul nu va vrea, probabil că o să vă invit pe dumneavoastră, mass-media privată, și o să pun trei-patru scăunele în fața Primăriei și o să-l invit să vină la o astfel de dezbatere. Este cert că a nu comunica cu craiovenii nu este o soluție. Politicienii greșesc. În loc să se îndrepte către craioveni, să vadă ce-și doresc fiecare, să vină la dezbateri comune, să se poată face o analiză comparativă între un candidat și celălalt, între proiectele unuia și a celuilalt, să poată observa craiovenii care are gânduri bune, sau care are un proiect eficient. Politicienii preferă să împartă flyere prin oraș, să facă tot felul de acțiuni pe facebook, sau unii își trimit reprezentanții la emisiuni electorale. Ar trebui ca toți craiovenii să observe această neregulă. Nu este normal, e vorba de modul în care noi, craiovenii, suntem tratați. Mi se pare normal să stau lângă mine și cu domnul Genoiu și cu domnul Oprea, să discutăm ce putem oferi acestui oraș. Din păcate, refuză un astfel de dialog, o astfel de dezbatere, nu știu motivele, poate e lașitate, poate strategie de campanie. Una peste alta, dezbaterea este necesară, este dorită de oameni, este normală într-o democrație. Avem niște frânturi. Fiecare se joacă în propria curte. Fiecare își face în propriul sediu de campanie activitățile specifice, dar nu vedem ansamblul, nu avem un moment în care să putem să comparăm oferta, să analizăm, pentru că de foarte multe ori nu votăm numai pe ceea ce există în program, poate votăm oamenii și după modul în care se prezintă, cum răspund. Dezbaterea este singura soluție prin care poți să evaluezi un om. Toți politicienii nu fac decât să se retragă într-o cochilie precum melcii. În propriile cochilii”, a spus avocatul Lucian Săuleanu, marți, în cadrul unei conferințe de presă.

Asociaţia Pro Democrația, cea care a realizat dezbaterea la care, dintre cei opt candidați care vor să fie primari ai Craiovei a participat doar Lucian Săuleanu, consideră că „interesul scăzut manifestat de majoritatea candidaților la funcția de primar al Craiovei, dar și de către o parte dintre liderii de organizații neguvernamentale locale active, față de implicarea în dialogul dintre politicieni și societatea civilă, reprezintă un grav simptom care avertizează că democrația locală din orașul Craiova este precară și că nivelul de comunicare dintre elitele cetățenești și cele politice este unul foarte scăzut” și face apel atât la candidații implicați în alegerile locale pentru funcția de primar al Craiovei din data de 11 iunie 2017, cât și la cetățenii cu drept de vot ai orașului să participe cu toată responsabilitatea în procesul democratic de alegere a viitorului primar al comunității noastre, astfel încât Craiova să redevină un oraș european, prosper și cu o democrație stabilă și funcțională„.

La conferința de presă susținută, marți, de candidatul independent la funcția de primar al municipiului Craiova, Lucian Bernd Săuleanu, a participat și Horațiu Buzatu, fost candidat la Primărie, acesta declarându-și susținerea pentru decanul Baroului Dolj, cei doi având și proiecte comune pentru dezvoltarea orașului.

Politica