marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Fermieri din Mogoşeşti – Scorniceşti, blocaţi cu cerealele în câmp

Peste 150 de fermieri din judeţul Olt, localitatea Mogoşeşti-Scorniceşti, riscă să rămână cu culturile de cereale în câmp Aceasta pentru că autorităţile amână de zeci de ani repararea unui pod peste un pârâu, afectat de valurile de inundaţii din ultimii ani. Soluţia de moment găsită de primărie este să amplaseze un indicator cu restricţionarea circulaţiei rutiere a vehiculelor mai grele de zece tone.

Nicolae Duminiceanu, agricultor din localitatea Mogoşeşti, parte a oraşului Scorniceşti, este disperat că nu-şi mai poate aduce din câmp sute de tone de cereale pe care trebuie să le recolteze, în mai puţin de două luni. Podul peste pârâul Plăpiţa, singura cale de acces către terenurile agricole, este într-o avansată stare de degradare, fiind afectat mai ales de valurile de inundaţii dar şi de eroziunea timpului, fiind construit în anii ’60. Utilajele care ar trebui să recolteze cerealele cântăresc, în medie, 30 de tone, iar fermierii nu pot trece podul cu ele pentru a ajunge în câmp. Podul este prea şubred şi pentru a ţine greutatea unui tractor, iar cei care se încumetă să-l traverseze cu autoturismul trebui să fie cu băgare de seamă pentru a nu rămâne blocaţi în unul dintre cele două cratere apărute la unul dintre capete.

Duminiceanu povesteşte că, încă din anul 2014, face notificări peste notificări către Primăria Scorniceşti pentru a repara podul, pe când stadiul de degradare nu era atât de pronunţat. De atunci, autorităţile sunt lipsite de reacţie. „Podul este construit în anul 1963, după Colectivizare, pe aici trecând atelaje din acea vreme – căruţe trase de boi. În 2014, când au fost nişte inundaţii de proporţii istorice, viitura care a venit a afectat postamentul din beton pe care este amplasat podul. Am făcut sesizare la Primăria Scorniceşti, încă de atunci. I-am notificat, iar imediat după inundaţii a venit o comisie care a constatat deteriorarea podului. În 2016, am făcut o nouă notificare pentru că podul se deteriorase din nou. Am cerut să găsească o soluţie pentru a putea să ies cu utilajele pentru a recolta producţia agricolă. Nu s-a întreprins nimic. Îmi spun că nu sunt fonduri, dar eu sunt şi consilier local şi stăpânesc bine informaţiile privind încasările la buget şi unde se duc banii”, explică agricultorul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ca Nicolae Duminiceanu sunt şi alţi peste 150 de agricultori din zonă, care nu pot ajunge să-şi recolteze culturile agricole sau să-şi muncească terenul. „Nu sunt numai eu afectat. Aceasta este o stradă publică, Doctor Voiculescu, şi reprezintă drumul de acces al consătenilor către câmpurile agricole din zonă. Nu există altă cale de acces. Peste ceva timp va începe campania agricolă şi peste acest pod trebuie să treacă 500 de tone de orz, 1.400 de tone de grâu, 700 – 800 de tone de rapiţă. Apoi, urmează campania de toamnă”, mai spune omul.

Potrivit lui Duminiceanu, soluţia găsită recent de administraţia locală pentru rezolvarea problemei agricultorilor din zona Mogoşeşti este una batjocoritoare. Primăria vrea să monteze un indicator cu restricţionarea circulaţiei rutiere a vehiculelor mai grele de zece tone. „Am fost şi recent la primărie şi mi s-a spus că se va pune un semn pentru restricţionarea circulaţiei rutiere a vehiculelor mai grele de zece tone. Este o bătaie de joc”, a conchis Nicolae Duminiceanu.

Un alt fermier din zonă, Nicolae Vişan, subliniază, la rândul său, că podul peste Plăpiţa reprezintă singura cale de acces către aceste terenuri. „Pe aici se face accesul la câmp, la terenurile agricole. Acest pod şi drumul sunt publice, iar dacă nu mai ai pe unde să treci, pe toată platforma Plapcea nu se mai poate interveni cu utilaje agricole pentru a se pregăti terenurile agricole sau a se recolta culturile. Peste 150 de agricultori sunt afectaţi de faptul că acest pod este în această stare, pentru că alt loc de trecere nu mai este. Am încercat să contactăm autorităţile şi ni s-a spus că a rămas în aşteptare, că se va lua o măsură. Până la ora actuală nu s-a luat niciun fel de măsură”, arată el..

Fermierul spune că se vede nevoit să-şi abandoneze culturile agricole în câmp. „Avem grâu, avem culturi agricole şi acolo vor rămâne, în câmp. Ce pot să fac? Să mă duc cu secera, ca pe vremuri. N-am cum să recoltez, n-am cum să lucrez. Aceasta este situaţia, dacă nu se vrea a se interveni în ajutorul oamenilor care plătesc taxe şi impozite”, a mai spus Vişan.

Oamenii pot să treacă, dar nu pot trece utilajele grele”

Primarul oraşului Scorniceşti, Ion Prioteasa, confirmă cele spuse de fermieri arătând însă că nu există bani la bugetul local pentru această investiţie. Edilul mai spune că administraţia locală va restricţiona accesul utilajelor grele pe pod, chiar dacă această decizie ar echivala cu blocarea accesului fermierilor la terenurile agricole.„Oamenii pot să treacă, dar nu pot trece utilajele grele, pentru că este un pod vechi. Eu am făcut demersuri, de anul trecut, dar dacă ei trec cu maşini de 40 de tone – 60 de tone, eu ce să le fac? O să le pun un indicator să nu mai treacă cu maşini de tonaj. Eu am prins în buget, anul acesta, proiectarea lui, dar nu am bani pentru execuţie pentru că trebuie făcut unul cu deschidere mare. Am luat aprobare de la Apele Române, iar acum urmează să fac proiectul. Vom continua demersurile, dar sunt proiecte multe şi de o importanţă mai mare”, a declarat primarul.

Politica