marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Culturile agricole și hrana animalelor, sub ape

Dacă agricultorii mehedințeni se plâng de secetă, cei din Dolj au probleme din cauza apei. Este vorba despre fermierii din comunele Catane și Rast ale căror terenuri și pășuni  sunt inundate.

Sute de hectare de pășuni și terenuri agricole din localitățile doljene Rast și Catane sunt acoperite de apă. Locuitorii celor două comune se plâng de faptul că vor avea pierderi la culturile agricole și, mai grav, nu mai au cu ce să hrănească animalele.

„Până anul ăsta nu a fost atâta apă. Tot izlazul a fost inundat, aici a fost pășune până aproape de sat. Nu mai avem unde să pășunăm.  Noi aici, de ani de zile, stăteam cu animalele. Anul acesta nu se mai poate. Suntem disperați că nu mai avem unde să le mai ducem. Le învârtim într-un loc că nu au ce mânca”, spun oamenii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Și arendașii se plâng de faptul că terenurile au fost acoperite de ape.

„În octombrie-noiembrie noi am arat terenul acesta de sub apă. Acum trebuia să semănăm floarea-soarelui, dar nu mai putem face asta. Totul este compromis. Noi avem pământ în arendă de la oameni și noi trebuie să dăm omului o mie de kilograme pe hectar. Plus impozite la fisc șia lte dări la stat. Nu putem să luăm nici banii de la APIA că e terenul nelucrat fiind sub ape”, a declarat un arendaș din Catane.

În Catane, 70% din izlazul comunal a fost acoperit de ape, spune edilul.

“Ne apropiem de peisajul din Deltă. Facem haz de necaz, ce să facem. Sătenii sunt foarte, foarte supărați pe starea actuală a izlazului comunal care în proporție de 70% e inundat, avem mulți crescători de animale în zonă. Peste 400 de hectare de teren agricol sunt afectate”, a declarat Marius Dinulescu, primarul comunei Catane.

Edilul a făcut mai multe solicitări către Prefectură și Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) pentru rezolvarea situației. Reprezentanții ANIF spun însă că pentru evacuarea apei, oamenii ar trebui să scoată bani din buzunare, iar asta nu se întâmplă: “Noi funcționăm pe Legea nr.138/2004 cu modificările ulterioare, iar retragerea apei prin tarife de pompare se face prin tarif de desecare. Tariful nu a fost plătit de niciun beneficiar, iar noi conform legii nu putem să tragem”.

Plenul Senatului a adoptat luni, cu 100 de voturi ‘pentru’, propunerea legislativă de modificare şi completare a Legii îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004, republicată, pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 82/2011 privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare, precum şi pentru completarea art. 10 din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, anunță Economica.net.
“Prin această propunere legislativă se urmăreşte scutirea de la plata tarifelor pentru livrarea apei pentru irigaţii şi suportarea cheltuielilor aferente asigurării unui nivel optim al apei pentru irigaţii la staţiile de punere sub presiune unde s-au încheiat contracte multianuale sau sezoniere din bugetul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare prin bugetul Ministerului Agriculturii”, a explicat senatorul PSD Doina Silistru, unul dintre iniţiatorii actului normativ.

Senatul este însă prima cameră sesizată în cazul acestei propuneri legislative, ceea ce înseamnă că agricultorii vor mai avea de așteptat până ca modificarea să devină lege.

Probleme și în Rast. Sute de hectare de terenuri agricole și pășuni sunt sub ape.

„Dacă în 2006 toată localitatea era sub apă, actualmente, toate terenurile din partea de sud a localității sunt inundate, plantele sunt asfixiate. Animalele nu mai au ce consuma”, spune primarul Iulian Silișteanu.

În luna aprilie a anului 2006, comuna Rast a fost grav afectată de revărsarea Dunării, inundate fiind atunci și comunele Bistreţ, Măceşu de Jos, dar şi zona de sud a Bechetului.

Cea mai afectată localitate a fost însă Rastul.  În prag de Paşti, în toiul nopţii, răstenii şi-au luat fiecare ce a apucat şi au fugit din calea revoltei Dunării. Debitul fluviului a atins atunci cote istorice – 15.860 de metri cubi pe secundă în apropiere de intrarea în România.

Politica