sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Terenul spitalului regional de la Craiova – subiect de campanie, nepăsare sau neştiinţă?

Noi declaraţii au fost făcute, în ultimele zile, în legătură cu spitalul regional de la Craiova, atât de către ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, cât şi de preşedintele PNL, Alina Gorghiu, care a venit, miercuri, la Craiova. Preşedintele PNL a declarat, ca şi ceilalţi care au făcut afirmaţii înaintea sa, că hotărârea de guvern pentru transmiterea terenului de la MApN la Ministerul Sănătăţii va exista „în foarte scurtă vreme”. În acelaşi timp, Vlad Voiculescu a declarat, joi, că „avem selectate două terenuri la Cluj şi la Craiova, pe care le-am primit de la Ministerul Apărării Naţionale”, asta deşi guvernul nu a dat, până acum, o hotărâre de guvern de transmitere a terenului. Jurnalul Olteniei a cerut lămuriri oficiale, în baza legii, privind această hotărâre, atât de la Guvernul României, cât şi de la cele două ministere implicate, al Sănătăţii şi al Apărării Naţionale, pentru că, se pare, nimeni nu pare să ştie ce mai spune în legătură cu acest spital regional.

 

Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a venit, miercuri, la Craiova, pentru lansarea candidaţilor PNL Dolj la alegerile parlamentare din decembrie. Înainte de eveniment, Gorghiu a susţinut şi o conferinţă de presă în care a amintit, printre altele, şi despre spitalul regional care ar urma să fie construit la Craiova.

Un ultim aspect pe care vreau să îl subliniez, ca atenţie a Guvernului Cioloş pentru Craiova, este spitalul regional de la dumneavoastră. Am fost în Iaşi acum ceva vreme şi îi criticam că nu au reuşit să identifice un amplasament, o locaţie pentru spitalul regional de urgenţă. Procedurile au fost demarate încă din 2007, dacă nu mă înşel, de pe vremea lui Eugen Nicolaescu, pentru spitalul regional de urgenţă din Craiova. Din păcate, când am plecat noi de la guvernare s-a sistat proiectul. Astăzi, mă bucur să văd că stadiul este unul avansat şi că în foarte scurtă vreme vom avea şi hotărârea de guvern care să identifice exact locaţia, hotărârea privitoare la viitorul amplasament, pentru că o investiţie de 300 de milioane de euro este una enormă în sănătate şi cred că este una pe care toţi craiovenii, toţi doljenii, toţi din regiune o merită”, a declarat Alina Gorghiu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Declaraţii înflăcărate, una peste alta…

Declaraţia cum că o hotărâre de guvern va fi gata în foarte puţin timp a fost făcută şi în august, de către deputatul PNL de Dolj, Ionuţ Stroe.

M-am asigurat, luni, că documentul este gata redactat şi urmează să fie pus pe circuitul de semnare/avizare, pentru ca în câteva săptămâni să intre în Ședinţa de Guvern spre aprobare. Acela va fi momentul de naştere, în termeni concreţi, al Spitalului Regional Craiova (…) În acest moment lucrurile stau aşa: terenul este identificat, Hotărârea de Guvern de transmitere a acestuia în propietatea Ministerului Sănătăţii este scrisă, întră pe circuitul de avizare, consultanţii şi experţii lucrează la analiza de evaluare a nevoilor şi capabilităţilor viitorului spital (nevoi, oportunitate, specialităţi şi patologii medicale, evaluări financiare, studii tehnice) pe baza căruia se va realiza studiul de fezabilitate şi planul de investiţii, finanţarea este posibilă cu sprijinul unor instituţii financiare, alături de banii europeni şi bugetul public”, spunea Stroe în august.

…şi infirmări

Hotărârea nu a apărut nici până acum, după cum foarte bine se vede, şi nu era în niciun caz gata la momentul declaraţiei lui Ionuţ Stroe. Asta pentru că Ministerul Apărării a răspuns, la mijlocul lui septembrie, unei solicitări făcute de Jurnalul Olteniei, prin care a infirmat cele spuse de deputat.

În urma unei solicitări a Ministerului Sănătăţii, Ministerul Apărării Naţionale a identificat un imobil care ar putea fi pus la dispoziţie în vederea construirii unui spital regional de urgenţă în municipiul Craiova şi a avizat favorabil transferul acestuia. La acest moment sunt în curs de elaborare documentele justificative necesare iniţierii proiectului de act normativ de transfer şi se efectuează demersuri pentru obţinerea unui extras de carte funciară actualizat. După obţinerea documentelor justificative, proiectul de act normativ va fi transmis pe circuitul de avizare din minister şi, ulterior, la ministerele avizatoare”, a transmis, atunci, Ministerul Apărării Naţionale.

În ceea ce priveşte costurile disponibile prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, România are alocate peste 325 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii şi a serviciilor de asistenţă medicală, iar aproape jumătate din suma alocată sănătăţii este destinată construirii şi dotării cu aparatura medicală necesară a celor trei spitale regionale, care urmează să furnizeze servicii medicale complexe. Cifrele sunt publice pe portalul ec.europa.eu, reprezentanţa în România a Comisiei Europene.

Presupuneri şi de la Ministerul Sănătăţii

Alte declaraţii care au dat speranţă craiovenilor, doljenilor şi, de ce nu, oltenilor, au fost cele ale ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu. Invitat, în luna octombrie, la „De vorbă cu ministrul tău”, programul de discuţie online cu cetăţenii, iniţiativă  a Ministerului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic (MCPDC), Vlad Voiculescu a fost întrebat de către Jurnalul Olteniei care este stadiul proiectului spitalului regional şi de ce se tergiversează atât de mult procedurile.

Voiculescu spunea şi el, atunci, că este posibil ca în câteva săptămâni să existe o hotărâre de guvern de transmitere a terenului de la MApN la Ministerul Sănătăţii.

Craiova este unul dintre cele două locuri unde avem deja un teren pe care l-am identificat şi va fi transferat de la Ministerul Apărării către Ministerul Sănătăţii printr-o hotărâre de guvern pe care o pregătim deja. Este posibil să se întâmple acest lucru în următoarele două săptămâni, să avem o Hotărâre de Guvern prin care să stabilim unde se va construi acest spital. Refacem studiile de fezabilitate, printr-o colaborare cu Banca Europeană pentru Investiţii, care sperăm să coordoneze pregătirea proiectului de la început până la final şi mă refer la documentele de legislaţie. Credem că implicarea unei instituţii financiare internaţionale va asigura o continuitate procesului, indiferent ce schimbări vor mai veni la Ministerul Sănătăţii şi credem că asta va asigura şi un nivel de calitate în pregătirea proiectului”, spunea, în octombrie, ministrul Sănătăţii. Desigur că hotărârea de guvern nu a apărut.

Totuşi, joi, pe 10 noiembrie, citat de Mediafax, ministrul spune că s-au primit terenurile de la Ministerul Apărării Naţionale.

Aceste lucruri le facem pentru cele trei spitale regionale pe care le avem înscrise în acordul de parteneriat cu Uniunea Europeană. Avem selectate două terenuri la Cluj şi la Craiova, pe care le-am primit de la Ministerul Apărării Naţionale. De asemenea, un al treilea, la Iaşi, va fi stabilit foarte curând, strict pe criterii tehnice”, a spus Vlad Voiculescu. Este posibil ca ministrul Sănătăţii să fi avut o exprimare nefericită, având în vedere că, în ultima perioadă, nu a fost aprobată nicio hotărâre de guvern pentru transferul terenului pe care ar urma să fie construit spitalul regional din Craiova.

Jurnalul Olteniei a transmis solicitări oficiale, în baza Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, atât către Guvernul României, cât şi către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Apărării Naţionale, pentru a afla exact care este stadiul hotărârii de guvern pentru transmiterea terenului pe care ar urma să fie construit spitalul regional. Când vom primi răspunsurile oficiale, le vom face publice.

 

Politica