joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Șefii de la Drumuri și Poduri Craiova, trimiși în judecată de DNA

Șefii de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova, în stare de libertate, au fost trimişi în judecatăde procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul „Transalpina” 2, prejudiciul în acest dosar fiind estimat la peste 45 milioane lei. În faţa instanţei a fost trimis şi omul de afaceri Nelu Iordache. Acuzaţiile aduse inculpaţilor sunt de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi complicitate la această faptă.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au anunţat, marţi, că au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a directorului regional al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova, Adrian Lumezeanu, precum şi a inculpaţilor Ilie Doina, director economic în cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova, Nedelcu Delia Mihaela, şef Serviciu organizare şi derulare achiziţii în cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova, Pană Emil Ion, consilier juridic în cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova, Iovan Florina, persoană desemnată să efectueze controlul financiar preventiv în cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În acelaşi dosar, omul de afaceri Nelu Iordache a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Procurorii au stabilit că inculpaţii Lumezeanu Adrian, Ilie Doina, Nedelcu Delia Mihaela şi Pană Emil Ion, cu încălcarea prevederilor legale privind achiziţiile publice, au semnat cu Romstrade, societate reprezentată de Nelu Iordache, un contract privind modernizarea DN 67C Bengeşti – Sebeş pe o porţiune de 148 km (Transalpina), la data de 5 septembrie 2008. Viza de control financiar preventiv pentru acest contract a fost acordată de Florina Iovan Florina.
„În cuprinsul documentului a fost introdus
ă o clauza diferită de prevederile documentaţiei de atribuire, potrivit căreia plata lucrărilor de către C.N.A.D.N.R. se va face prin emiterea de bilete la ordin în euro plătibile în lei la cursul BNR euro/leu valabil la data plăţii. Această clauză a fost introdusă la solicitarea omului de afaceri care a şi condiţionat semnarea contractului de introducerea acestei modificări.
Astfel, în perioada 2008-2012, pentru facturile emise, firma omului de afaceri a primit un num
ăr de 48 de bilete la ordin care, ulterior, au fost vândute către mai multe instituţii de credit.
În urma acestui demers infrac
ţional a fost cauzat C.N.A.D.N.R. un prejudiciu în sumă de 45.798.769 lei, reprezentând echivalentul diferenţei de curs valutar dintre momentul emiterii unui număr de 48 de bilete la ordin în euro şi momentul plăţii lor în lei. În acelaşi timp a fost obţinut un folos patrimonial pentru firma reprezentată de inculpatul Iordache Nelu, constând atât în transferul riscului valutar din sarcina acestuia în sarcina C.N.A.D.N.R., cât şi în obţinerea unui preţ mai bun pentru biletele la ordin vândute decât ar fi obţinut dacă ar fi fost emise în lei”, arată DNA.

Procurorii precizează că, până în acest moment, C.N.A.D.N.R. nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Anchetatorii au pus sechestru pe bunurile mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Iordache Nelu, Nedelcu Delia Mihaela şi Lumezeanu Adrian.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsura asiguratorie dispusă în cauză. Anterior, inculpatul Iordache Nelu a mai fost trimis în judecată de către procurorii anticorupţie pentru infracţiuni similare”, mai arată DNA.

Acest dosar a fost întocmit în urma unei sesizări din 2014 a Corpului de Control al premierului.

Politica