joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Stroe: PNL nu va susţine nicio modificare a Codului Fiscal

O modificare a Codului Fiscal care să împovăreze mediul ecomic, nu este oportună în acest moment susţin liberalii doljeni. Aceasta în contextul apariţiei în mass-media a unui proiect de modificare a Codului Fiscal care ar fi vizat creşterea bazei de calcul a contribuţiilor sociale la angajaţi, măsură care ar fi afectat şi PFA-urile.

Ministrul Finanţelor a afirmat că nu este un proiect asumat. Şi l-a asumat secretarul de stat Gabriel Biriş, care, joi, a demisionat, acesta susţinând că a fost vorba de o propunere aflată într-o discuţie internă care nu ar fi vizat plafonarea bazei de calcul a tuturor contribuţiilor sociale.

Preşedintele PNL Craiova, Ionuţ Stroe şi liberalul Eugen Călinoiu, fost şef la Finanţe Dolj au susţinut, joi, o conferinţă pe această temă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

PNL asigură toţi cetăţenii, în special pe cei cu profesii liberale, PFA, că nu va sustine și nici nu va permite modificarea Codului Fiscal prin majorarea impozitării și împovărarea celor care au iniţiativă privată sau care creează locuri de muncă și își asumă să investească în România.

În ciuda alarmării tuturor, justificate de altfel și cauzată de reacţia intârziată a Ministerului Finanţelor, vreau să dăm asigurări că PNL va face totul pentru ca în acest an, Codul Fiscal să se respecte în integralitatea lui. Consider anormală lansarea pe ușa din dos, fără o discuţie prealabilă, a unui draft de modificare a CF care cuprinde modificări de substanţă, în condiţiile în care Ministerul Finanţelor nici nu știe foarte bine care sunt rezultatele în colectare, după ultimele modificări.

La modificarea trecută, în plus faţa de dezbaterea parlamentară și publică, Ministerul de Finanţe a lucrat cu patronatele, cu sindicatele și chiar jurnaliștii din presa economică.

De această dată însă, modul de operare e cel puţin o scurtătură juridică netransparentă și ciudată, ajungându-se ca printr-o eventuală Ordonanţă de Urgenţă statul să intervina în contractul dintre patron și angajat, majorând salariul brut cu creșterea CAS pe angajat!

PFA este faza incipientă a unei viitoare afaceri, modul cel mai simplu în care se manifestă iniţiativa privată, pricipiu liberal 100%. Crescându-i fiscalitatea cu 10%, practic îl distrugi. O eventuală ordonanţă de urgenţă poate cuprinde cel mult măsuri de simplificare, stimulare, debirocratizare, nu schimbări de CAS sau contribuţii, chestiuni care se anunţă din timp pentru a asigura predictibilitate și stabilitate”, a spus Stroe.

Totodată acesta a precizat că în săptămânile următoare are în vedere organizarea unei întâliniri cu reprezentanţii mediului de afaceri craiovean în care să se discute „concret asupra fiscalităţii, taxării muncii și a capitalului, asupra problemelor cu care se confruntă acum, ce nevoi au din punct de vedere legislativ și ce idei, propuneri sau recomandări ar trebui să conţină viitoarele proiecte”.

Eugen Călinoiu a afirmat, la rândul său: „La începutul acestui an, existau în România 400 mii de persoane fizice autorizate înregistrate din care 5% în domeniul IT, un domeniu extrem de important în ceea ce înseamnă mediul de afaceri în România, noi ca şi partid liberal am încurajat întotdeauna această activitate, veriga de la care se porneşte în următoarele afaceri. Dacă un secretar de stat îşi permite, ca printr-un act normativ adus în spaţiul public spune să îl împovărăm. Dacă mergem şi ne uităm pe ceea ce înseamnă deficitul la bugetul asigurărilor sociale vom găsi foarte mulţi agenţi economici, companii de stat cum este SNCFR-ul sau Compania Naţională a Huilei, unde datoriile la aceste contribuţii pentru asigurările sociale şi de sănătate sunt imense. Dacă ar fi să aplicăm această modificare la Codul Fiscal nu am face decât să ducem aceste contribuţii, pe care oricum aceşti angajatori mari sau alţii ca ei nu le plătesc, în sarcina salariaţilor”.

 

Politica