miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Spitalele din Oltenia, pe un butoi cu pulbere

Sindicaliştii din sistemul sanitar, din judeţele Dolj şi Olt, spun că medicii sunt nevoiţi să muncească la negru, neavând contractele pentru gărzi semnate, iar în Mehedinţi chirurgii ameninţă că nu vor mai efectua gărzile suplimentare.

Medicii muncesc la negru, iar Inspectoratul Teritorial de Muncă nu este interesat de acest lucru. Asta reclamă sindicaliştii din judeţele Dolj şi Olt.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova nu mai mult de 20 de medici au semnat contractele privind efectuarea de ore suplimentare, potrivit reprezentanţilor sindicali. Cu toate acestea, vor lucra şi în luna septembrie, ca şi în august, la negru.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Nu s-a semnat până acum contractul. Au semnat medicii de la Neonatologie şi Chirurgie III, asta înseamnă maxim 20 de doctori. Graficul este aprobat, este întocmit, probabil vor face ca şi în august gărzi fără contract. Ceea ce nu mi se pare normal este că nici ITM, nici Ministerul Muncii nu ia atitudine, pentru că, până la urmă, este o muncă la negru. Ei vin nu vor să lase oamenii fără îngrijiri medicale, dar autoritățile nu apreciază acest lucru. Ba chiar se bazează pe faptul că medicii îşi vor desfăşura în continuare activitatea şi îi lasă aşa, fără să îi plătească corespunzător. Speculează”, a declarat Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat România.

Managerul Spitalului de Urgenţă, Bogdan Fănuţă, spune că deşi nu au contractele semnate, cei peste 300 de medici care efectuează gărzi au acceptat să continue lucrul.

În Craiova există însă şi unităţi medicale unde doctorii au semnat contractele. Este vorba de Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”. La Spitalul Filantropia, până ieri, aceste contracte nu fuseseră semnate, după cum au precizat reprezentanţi ai unităţii medicale.

Se expun pe proprie persoană la toate riscurile malpraxisului”

Aceeaşi situaţie este şi în Olt. Medicii nu semnaseră contractele, iar sindicaliştii au reclamat că gărzile se efectuează în afara cadrului legal.

Pe mine mă interesează că o lună au muncit oamenii la negru, inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă de ce sunt plătiţi? Ei ştiu situaţia. A venit vreunul să întrebe vreun manager: nu cumva oamenii ăştia muncesc la negru? Am riscat o lună şi toţi colegii de la Slatina, mai puţin cinci-şase care au semnat contractele, au lucrat ilegal, expunându-se pe proprie persoană la toate riscurile malpraxisului, fără asigurare, fără nimic. Şi acum să aştepte încă o lună”, a precizat dr. Cătălin Dudu, vicepreşedinte al Federaţiei Hipocrat.

Directorul medical al SJU Slatina, doctorul Cătălin Pătru, spune că nu vor fi probleme: „Programul de gărzi este înaintat. Cum şi în luna august nu se semnaseră şi am efectuat gărzile, vom merge şi în septembrie în continuare pe planificare. Colegii vor avea la dispoziţie contractele, după legea actuală, de semnat şi probabil că le vor semna. E decizia dumnealor. Ceea ce s-a obţinut acum este mai mult decât ceea ce s-a obţinut în ultimii 25 ani”.

Noua ordonanţă a guvernului care prevede că pentru efectuarea gărzilor medicii vor fi plătiţi în funcţie de salariul de bază, corespunzător funcţiei de execuţie, care se va aplica de la 1 octombrie este privită cu neîncredere de către sindicalişti.

În niciun caz nu ne mulţumeşte. Au dat ordonanţă la ordonanţă că aşa se face la noi,” afirmă Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei Hipocrat.

Rămâne problema lunii septembrie. Ok, de la 1 octombrie mergem pe noua ordonanţă, dar până atunci ce facem? Medicii nu sunt acoperiţi pe malpraxis, lucrăm pe propria răspundere, pentru ce? Că nu este în stare managementul să respecte legea? Nu este loc de interpretare că dacă avea legea de partea lui, ministrul venea până acum şi spunea: uite ce scrie la lege. Dar nu a venit nimeni să o combată. Tăcerea lor este dovada că noi avem dreptate şi nu au cum să ne combată. Dacă veneau cu o explicaţie, pe care noi am cerut-o în mai multe rânduri şi la management şi la Minister, domne, părerea noastră despre legile actuale este că trebuie aplicate aşa. Pe Codul Muncii, pe Ordonanţa 20, pe Legea 284 le-am demonstrat că nu au cum decât să plătească la salariul din 2016. Le-am cerut să ne comunice în scris dacă au o altă parere. Nu am primit niciun răspuns. Ei preferă să tărăgăneze situaţia bazându-se pe bunul simţ al medicului. Ai o lege, nu o combate nimeni, dar nici nu o aplică. Văd că dau ordonanţe peste ordonanţe. E foarte uşor să mai dai una şi să spui ce vrei tu în ea. Nu avem o certitudine”, a precizat, pentru Jurnalul Olteniei, Cătălin Dudu, vicepreşedinte al Federaţiei Hipocrat.

Chirurgii din Mehedinţi aprind fitilul

Redactorii Jurnalul Olteniei au încercat, joi, să obţină un punct de vedere şi de la conducerea Spitalului de Urgenţă din Mehedinţi. Reprezentanţii unităţii medicale au susţinut că încă se purtau negocieri cu medicii în privinţa semnării contractelor şi că nu pot oferi mai multe detalii.

Însă, în acest timp, chirurgii din cadrul SJU au anunţat că nu vor mai efectua gărzi dacă nu primesc lămuriri suplimentare de la autorităţile centrale.

A apărut o circulară numărul 20 a Guvernului care spune că gărzile efectuate de personalul sanitar, cu pregătire superioară, în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru se vor desfăşura în baza unui contract de muncă cu timp parţial. În Codul Muncii scrie că munca prestată în afara programului de lucru se numeşte muncă suplimentară. Întrebarea noastră pentru domnii miniştri este: garda suplimentară este sau nu este muncă suplimentară? Pentru că în momentul în care este muncă suplimentară este reglementată în Codul Muncii, nu mai are nevoie de alte reglementări. Dacă nu este muncă suplimentară, ce poate să fie? Dacă nu se reglementează şi nu semnăm contractul în condiţiile pe care le cerem noi, cei 18 chirurgi ai Spitalului de Urgenţă Turnu Severin, în luna septembrie, nu vor mai efectua decât gărzile obligatorii”, a declarat şeful secţiei de chirurgie Radu Vasile Iman.

Potrivit chirurgilor, fiecare dintre ei efectuează lunar trei-patru gărzi suplimentare.

Reprezentanţii spitalelor judeţene din Gorj şi Vâlcea au fost de asemenea contactaţi de redactorii Jurnalul Olteniei, însă aceştia nu au fost disponibili. Aşteptăm în continuare un răspuns de la managerii celor două unităţi medicale.

Ana-Maria CONSTANINESCU

Politica