vineri, septembrie 13, 2024

Ultima ora

Sport

Trimişi din Craiova, sclavi în Italia

Grozăviile petrecute în localitatea argeşeană Berevoieşti au loc, din păcate, şi pe pâmânt italian, aproape zilnic. Poate că nu sunt ţinuţi în lanţuri, însă condiţiile în care lucrează mii de conaţionali de-ai noştri, în sudul Italiei, sunt demne de Evul mediu. Autorităţile italiene au descoperit, zilele trecute, în Puglia, mai mulţi conaţionali care lucrau în agricultură, până la epuizare, fiind plătiţi cu 3 euro pe oră. Subnutriţi, deshidrataţi, lucrând şi câte 15 ore pe zi, poate şi mai bine, practic până la epuizare. Drama multor români din Italia, chiar dacă nu sunt imagini precum cele din Argeş, îi înfioară până şi pe oamenii legii. Autorităţile italiene fac tot ce le stă în putinţă pentru a opri acest fenomen, munca la negru, însă este nevoie de luni bune, poate chiar ani, pentru ca o ancheta să dea roade.

În cazul de faţă, a fost Garda de Finanţe din Foggia care a descins în localitatea Troia, acolo unde mai mulţi români, 25 la număr, lucrau în agricultură, evident fără forme legale. Publicaţia gazetaromânească.com scrie că dormitorul în care erau aceştia ţinuţi măsura 40 de metri pătraţi.

Da, aţi citit bine, 25 de oameni dormeau într-o încăpere de 40 de metri pătraţi. Iar fiecare dintre ei plătea 60 de euro chirie pentru acest ”lux”. Forţele de ordine au reţinut trei persoane, doi italieni dar şi, atenţie, un român care le furniza celor doi ”braţele de muncă”. Oamenii lucrau pentru 3 euro pe oră în diferite sectoare, preponderent agricultură. Este un lucru bine ştiut faptul că în sudul Italiei, se lucrează de la 10 ore în sus chiar şi pentru 20 de euro pe zi.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Unii dintre ”condamnaţi” reuşesc să scape, alţii se îmbolnăvesc şi au existat cazuri în care unii români şi-au pierdut viaţa prin vastele câmpii ale Italiei. Dacă cineva se interesează de soarta lor, bine, dacă nu, sunt lăsaţi la voia sorţii.

Societatea comercială prin care românii ajungeau la muncă în Italia este înregistrată în ţară, la Craiova, administratorul fiind italianul Fausto Saracino, de 54 de ani, una dintre persoanele reţinute deja.

 

Petre Cojocaru

Politica