miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Parcul „Romanescu”, pe ultima sută de metri

Lucrările de reabilitare a Parcului „Nicolae Romanescu” se apropie de final. Cel puţin aşa susţin reprezentanţii constructorului, care au explicat că mai au de turnat doar o parte dintre alei, restul segmentelor fiind atacate şi aproape gata. La sfârşitul lunii ar urma ca partea de proiect european să fie gata, după care RAADPFL Craiova, care a intrat deja în parc cu angajaţii, să se ocupe de amenajarea spaţiilor verzi.

Constructorul Mitliv ar urma să definitiveze lucrările de reabilitare a Parcului „Nicolae Romanescu” la sfârşitul lunii acesteia. Acesta este termenul avansat de reprezentanţii firmei, care au explicat pentru Jurnalul Olteniei ce mai au de făcut şi cât mai durează aceste lucruri.

„Ca grad de execuţie, suntem undeva la 90%. Mai avem de turnat aleile din spatele parcului, de la podul suspendat până în Valea Fetii, pe partea stângă, cu Debarcaderul. Pe partea dreaptă este totul turnat. Noi credem că pe la sfârşitul lunii acesteia, pe 20, vom fi gata. Avem 260 de oameni acum pe şantier, iar numărul a variat în funcţie de lucrări. Acum, ne axăm pe alei, atât pe cele din piatră, cât şi pe cele din asfalt”, a declarat şeful de şantier de la Mitliv, ing. Petre Brancu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

Camerele de supraveghere emit la Poliţia Locală

Craiovenii trebuie să ştie că gradul de siguranţă în parc va creşte odată cu instalarea celor aproape 100 de camere de luat vederi, care sunt poziţionate pe anumiţi stâlpi din parc. Camerele video sunt de mai multe feluri şi transmit imaginile la sediul Poliţiei Locale.

„Camerele video au fost montate şi s-au făcut şi probele, acum funcţionează undeva la 60-70% din ele. Sunt centralizate toate pe str. Dimitrie Gerota, la Poliţia Locală. O parte dintre cele 99 de camere sunt mobile, cu senzori de mişcare, iar unele sunt fixe”, a mai precizat şeful de şantier.

Probe au fost făcute şi la iluminatul public, care are o lumină caldă, ca de felinar, tocmai pentru a reda iluminatul de la 1900. În acelaşi spirit au fost făcute şi bordurile care separă aleile de spaţiul verde. Întrebat de ce sunt crăpate aceste borduri, şeful de şantier a explicat: „Conform avizului de la Ministerul Culturii, bordurile trebuie să fie din granit cioplit. De aceea sunt prelucrate prin cioplire, printr-un sistem mecanizat, iar arhitectul a ţinut mult ca bordurile acestea să dea un fel de aspect vechi, să aducă înapoi parcul din anii în care a fost creat”.

Nu s-a uscat niciun copac”

Mare parte dintre problemele din parc, odată cu reabilitarea, au fost legate de copacii care ar fi fost „omorâţi” de lucrări, dar şi de gardurile care înconjoară malurile de lac. „Problemele cu vegetaţia s-au rezolvat. După părerea noastră, a fost un pic exagerat, dar s-a rezolvat. Ne-au dat nişte instrucţiuni, precum badijonarea, mocirlirea. Nu s-a uscat niciun copac. Eu zic că este ok. Oricum, noi nu am avut cerinţe speciale în caietul de sarcini care să ne spună cum să lucrăm, nu a fost un management făcut. În ceea ce priveşte gardurile, problema încă nu s-a rezolvat, beneficiarul are documentaţia depusă către Ministerul Culturii. Între timp, s-a schimbat ministrul, ştiţi, comisia se întruneşte mai greu. Ei trebuie să aleagă un model de gard care să fie montat în cele din urmă”, a explicat Brancu.

Pe lângă umbrarele existente în parc, au mai fost create şi altele noi, la care încă se lucrează. Ele sunt învelite cu stuf adus din Delta Dunării. O altă schimbare a fost şi la scările care duc către podul suspendat. Acestea au fost demolate, prin dispoziţie de şantier, pentru refacerea lor în întregime, deoarece se tociseră şi deveniseră greu de urcat, respectiv de coborât. Lucrări se mai desfăşoară la Casa Grădinarului, la foişorul muzicii de fanfară, dar şi la celelalte construcţii, cum ar fi cabinele portarilor. Ciobănaşul, Debarcaderul şi Castelul Fermecat nu au suferit intervenţii, deoarece sunt proprietăţi private.

RAADPFL intervine pe spaţiile verzi

Chiar dacă Mitliv ar urma să încheie lucrările care fac parte din proiect la sfârşitul lunii, lucrările de amenajare şi toaletare a spaţiilor verzi vor rămâne în sarcina Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ Craiova, care deja are prezenţi muncitori în parc.

Reabilitarea Parcului „Nicolae Romanescu”, intens contestată, este un proiect finanţat european cu o valoare de 47,3 milioane de lei fără TVA. Lucrările au demarat în luna octombrie a anului trecut şi sunt realizate de asocierea de firme Mitliv Exim SRL – Civitas Systems SRL – R&A Partners SRL. Proiectul a intrat în prelungiri după data de 30 iunie, odată cu noua şansă dată beneficiarilor de fonduri europene şi constructorilor să încheie proiectele pe care le au până la 1 noiembrie 2016, respectiv 31 decembrie 2018, în funcţie de valoarea lor.

Politica