joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Dascălii cer demisia ministrului Comunicaţiilor

Declaraţia ministrului Comunicaţiilor, Marius Bostan a produs revoltă în rândul dascălilor, dar şi în cel al părinţilor. Potrivit acestuia, „gratuitatea învăţământului este o reminiscenţă a anilor de comunism”, iar „o mărire de salarii în zona asta de educaţie nu ar provoca decât pagube pe următorii 2-3-5 ani, dar pagube pe care nu le mai poţi recupera”. Bostan a mai susţinut, marţi, că „profesorii îşi bat joc de meseria lor” şi părinţii ar trebui „să plătească 100 de lei pe lună” pentru educaţia copiilor ca să simtă că nu e gratis.

Sindicaliştii i-au cerut premierului Cioloş demiterea din funcţie a ministrului Comunicaţiilor, susţinând că “încalcă dreptul fundamental la educaţie”.

Iată ce au transmis Sindicali;tii din Federaţia Sindicatelor Libere din Învaţământ (FSLI), după ce Marius Bostan le-a sugerat dascălilor care se plâng de salariile mici să demisioneze dacă nu sunt multumiţi.

Policlinica Buna Vestire Craiova

”Această declaraţie nu a fost făcută de vreun „cetăţean oarecare” la cârciuma din sat, după ce a consumat câteva pahare de votcă, ci de un membru al Guvernului Cioloş, probabil având discernământ. Este intolerabil ca un membru al Guvernului să se lanseze în afirmaţii publice, fără să cunoască nici cele mai elementare drepturi consfinţite de Constituţia statului din al cărui GUVERN face parte şi care are ca principală responsabilitate să asigure guvernarea, în limitele legii, mai ales ale celei fundamentale! Domnule non-ministru, pentru foarte mulţi părinţi din această ţară, acei „100 de lei pe lună”, pe care îi propuneţi cu atâta uşurinţă să îi plătească lunar pentru educaţia propriilor copii, sunt, de multe ori, tocmai fondurile lunare pe care familia le are la dispoziţie pentru a asigura hrana zilnică a propriilor copii şcolari!

Cerem public primului-ministru să-l demită pe ministru Bostan, ale cărui afirmaţii nu fac cinste niciunui ministru! Dacă nu o va face, înseamnă că domnul Dacian Cioloş gândeşte similar cu ministrul Bostan! Simplele scuze postate pe profilul propriu de facebook nu sunt de natură să înlăture gravitatea afirmaţiilor publice la adresa dascălilor!”, se arată într-un comunicat semnat de preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu.

De asemenea, contactat telefonic, Constantin Rada, preşedintele FSLI Dolj, a afirmat:

“Urmare a declaraţiilor făcute în mass-media, denigratoare la adresa corpului didactic, solicităm de urgenţă primului-ministru şi preşedintelui României, demiterea acestui individ care nu are ce căuta în Guvernul României. Vom solicita, de asemenea, colegilor noştri, dacă această demitere nu se realizează în timp util, să refuze să mai participe la examenele naţionale. Este absolut incredibil ceea ce se întâmplă în mass-media, adică un individ, membru al Guvernului, să-şi permită să jignească în mod absolut deplorabil corpul didactic din România. Probabil că îi convine de la salariul de 14-15.000 de lei, care îl are el pe lună, să jignească pe un învăţător care are numai 1.000 de lei. Tâmpenia aceea cu contribuţia părinţilor, să citească Constituţia României şi să înveţe şi după aceea sigur, noi nu avem nimic împotrivă, să contribuie părinţii pentru susţinerea finanţării învăţământului, dar să modifice Constituţia României şi după aceea stăm de vorbă. Încalcă dreptul fundamental la educaţie, Constituţia spune că învăţământul în România este gratuit până la vârsta de 16 ani, iar băiatul ăsta vine cu nonşalanţă să spună că nu domne să luăm câte 100 de lei, de exemplu, mă rog, probabil că în mintea lui era şi altceva”.

Premierul Dacian Cioloş s-a mulţumit însă să-l “avertizeze verbal” pe Bostan şi a transmis prin purtătorul de cuvânt al Guvernului că nu îl dă afară pentru aceste declaraţii.

Ministrul Comunicaţiilor, Marius Bostan, a postat pe pagina sa de facebook un mesaj prin care îşi cere scuze faţă de cadrele didactice care s-au simţit ofensate.

“Dragi prieteni din online şi din media,

Mă bucur să văd că o declaraţie făcută în cadrul unei conferinţe a stârnit atâta interes, deşi trebuie să recunosc că sunt trist când văd că aceasta este folosită în scopuri politice. Regret că sunt interpretate declaraţiile într-un mod în care nu am gândit.

Am afirmat, răspunzând la o întrebare din sală, că profesorii au salarii mici şi că răspunsul la această problemă este crearea unei pieţe competitive a învăţământului. Sunt criticat  pentru că am spus că la buget nu sunt suficienţi bani pentru a creşte salariile tuturor profesorilor, deşi cifrele arată că ne apropiem de un deficit de 3% iar o depăşire a acestuia nu este o soluţie.

Acum merg şi mai departe şi vă spun că, în opinia mea, ca fost profesor de liceu şi la universitate, ca părinte al unor elevi şi student care a parcurs module de educaţie la două universităţi din Europa, soluţia este să recunoaştem situaţia grea în care ne aflăm. O soluţie ar putea fi găsită pentru profesorii dedicaţi şi care fac performanţă. Consider că profesorii ar trebui plătiţi mai bine şi trebuie să li se redea demnitatea, inclusiv prin beneficii mai mari. Însă aceste lucruri nu se obţin prin declaraţii populiste. Cred că problemele din Educaţie pot fi rezolvate doar dacă le vom discuta onest, departe de orice influenţă politică sau ideologică.

Declaraţiile de astăzi au fost date într-un context de dezbatere ca răspunsuri la întrebări. Nu am generalizat şi departe de mine să fac acest lucru. Cer scuze acelor cadre didactice dedicate meseriei alese, care se pot simţi lezate de scoaterea din context. Evident, învăţământul de stat gratuit este garantat de Constituţie şi declaraţia mea a fost dată în contextul discutării mai multor soluţii posibile pentru o plată mai bună pentru dascăli. Respect pe toţi profesorii care se sacrifică şi muncesc onest pentru educaţia copiilor”, a spus ministrul.

 

 

 

Politica