joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

57 de monumente istorice din Gorj trebuie restaurate

57 de monumente istorice aflate în administrarea Direcţiei Judeţene de Cultură (DJC) Gorj necesită lucrări de restaurare. Până acum, nu au fost găsite fonduri pentru reparaţii, a declarat joi, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, directorul instituţiei, Pompiliu Ciolacu.

Ciolacu a arătat că, la nivel judeţean există 501 monumente istorice în evidenţele DJC Gorj, printre care 87 sunt situri arheologice, 362 de monumente istorice de arhitectură şi 28 comemorative.

"În ceea ce priveşte siturile arheologice, acestea se află într-o stare de conservare, deoarece prin natura lor sunt protejate de intervenţia factorului uman. Probleme am avut odată cu desfăşurarea lucrărilor de modernizare pe DN 66, precum şi centura ocolitoare, probleme care s-au rezolvat între timp. Monumentele de arhitectură, predominant bisericile, au nevoi diferite faţă de restul obiectivelor, care sunt executate din cărămidă, astfel multe dintre ele au nevoie de restaurare, consolidare, restaurări de picturi, refacerea tencuielilor exterioare sau a acoperişurilor deteriorate. Putem adăuga şi bisericile din lemn, al căror acoperiş este realizat din tablă sau ţiglă, materiale improprii pentru valoarea lor arhitecturală, dar sunt reversibile aceste acţiuni. Situaţia cea mai gravă se întâlneşte la un număr de 57 de obiective care ar necesita neapărat lucrări de restaurare, exemplele sunt celebre, însă nu s-au găsit fonduri pentru reparaţia lor. Printre aceste se numără Casa Costică Bărbătescu de la Bărbăteşti, Casa Moangă Ploieşteanu de la Săcelu, Cula Şiacu de la Slivileşti şi Biserica de lemn Sfântul Gheorghe de la Pişteştii din Vale", a spus Pompiliu Ciolacu, citat de AGERPRES.

Policlinica Buna Vestire Craiova

El a afirmat că în perioada 2000-2006 au beneficiat de lucrări de restaurare cu fonduri din Planul Naţional de Restaurare sau fonduri locale un număr de 16 monumente, mai arată sursa citată.

"Ulterior, s-a constatat imposibilitatea statului de a reabilita toate monumentele istorice, de aceea au devenit ca prioritate obiectivele de categoria A, cele de B rămânând în seama consiliilor locale sau a proprietarilor. În condiţiile iminentei integrări în Uniunea Europeană, se va crea o nouă oportunitate de accesare a fondurilor structurale", a declarat Pompiliu Ciolacu.

Politica