joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Doljul nu are deficit de medici de familie, în ţară situaţia este diferită

Judeţul Dolj nu se confruntă cu un deficit de medici de familie, susţin reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.  Asigurarea accesului la îngrijirile medicale  se face de către un număr de 420 cabinete medicale de medicină de familie, din care 212 în mediul urban şi 208 în mediul rural, neexistând localitate fără cabinet de medicină de familie.

Sunt 420 de medici dintre care la sate sunt 200 şi ceva. Noi nu avem localitate fără medici de familie, avem suficienţi,  sunt 400 de medici la o populaţie de 600 de mii de locuitori. Noi nu avem probleme cu medicina de familie, avem suficienţi medici. Noi avem aici, este mai mare cerea decât oferta, adică sunt mulţi care doresc să vină. În alte judeţe este lipsă mare, nu sunt în comune doctori, dar la noi în fiecare comună din judeţ există cel puţin un medic. Ca şi număr avem medici, un medic de familie idealul este să aibă cel puţin 1800 de locuitori.
Spune Ştefan Popescu, purtător de cuvânt Direcţia Publică de Sănătate(DSP) Dolj

În judeţ există 61 de comune ce administrează 376 de sate. În fiecare comună există cel puţin un cabinet medical, iar în satele unde există un număr de locuitori mai mare, primăriile au amenajate spaţii de lucru pentru ca medicul de familie să îşi poată desfăşura activitatea o dată sau de două ori pe săptămână.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Avem comune  în care medicii de familie au puncte de lucru şi în satele care sunt mai mari. La sate, dacă primăria îi face medicului un spaţiu amenajat, acesta îşi desfăşoară activitatea o zi sau două pe săptămână. Avem situaţii de acest gen la Raznic, la Pieleşti, la Perişor, la Afumaţi, la Boureni, în satele mai mari sunt şi puncte de lucru.
A mai spus Ştefan Popescu, DSP Dolj

Într-un raport de activitate al DSP Dolj, se arată că în fiecare cabinet există tehnică de calcul ce asigură evidenţa activităţii cabinetului. De asemenea, în mediul rural sunt 12 centre de permanenţă ce funcţionează cu microstaţii de ambulanţă.

Fiecare cabinet de medicină de familie este dotat cu tehnică de calcul ( laptop, imprimantă) pentru asigurarea evidenţei şi raportării integrate a activităţii. Există 14 centre de permanenţă, din care 12 în mediul rural care funcţionează integrat cu microstaţiile de ambulanţă în comunele: Amărăştii de Jos, Sadova, Bechet, Pleniţa, Gherceşti, Ghidici, Goicea, Brabova, Murgaşi, Piscu Vechi,Vârvoru de Jos şi Bulzeşti –Frăţila, ultimul fiind dotat cu o autosanitară tip ACD de consultaţii la domiciliu. În Craiova funcţionează două centre de permanenţă în cartierele Împăratul Traian şi Craioviţa Nouă.
Conform raportului de activitate al DSP Dolj

Dacă în judeţ situaţia cabinetelor medicale din mediul rural este una bună, în ţară aproximativ 300 de localităţi nu au medic de familie. Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări(CNAS), propune ca atât din partea CNAS, cât şi a autorităţilor locale, medicii să primească, sporuri financiare pentru a fi stimulaţi să îşi desfăşoare activitatea în aceste localităţi. 

La nivel naţional sunt aproximativ 300 de localităţi care nu au medic de familie. Unele localităţi sunt foarte mici, altele sunt mai mari. Sunt câteva în Vaslui, în Apuseni, în general zone greu accesibile sau zone defavorizate, dar tocmai pentru a stimula prezenţa medicilor în acele locuri am revizuit sporurile acordate în rural prin noul contract-cadru medicilor din localităţile cu mai puţin de 10.000 de locuitori. Dacă ne referim la cei din Delta Dunării, unde într-adevăr sunt condiţii speciale, există un spor de 200%. Sunt trei medici acolo care au între 4.500 şi 5.500 de pacienţi. Discutăm cu autorităţile locale, sau la nivel de judeţ, să vină şi ei cu un spor în plus în aşa fel încât să determinăm medicii să se ducă acolo.
A declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, conform AGERPRES

Totodată, preşedintele CNAS a spus că aproape 2,3 milioane de români nu se regăsesc pe lista niciunui medic de familie, fiind vorba despre persoane care fie se află în străinătate , fie nu au avut nevoie de medic.

Politica