vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ziua Mondială a Sănătăţii Orale, celebrată la Vâlcea, pe 20 martie

Campanie de informare asupra sănătăţii orale, la Vâlcea pe 20 martie va fi marcată Ziua Mondială a Sănătăţii orale.
Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea a început deja să deruleze acţiuni de informare în unităţile şcolare, respectiv: Colegiul „Gib Mihăiescu Drăgăşani”, Liceul Bălceaşti, Liceul „C-tin Brâncoveanu” Horezu, GPP Horezu şi unităţi şcolare din municipiul Râmnicu Vâlcea.
Pe 20 martie, la Şcoala gimnazială „Luca Solomon„ din comuna Vaideeni
Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar şi Şcoala din Vaideeni, va desfăşura o acţiune de informare a populaţiei şcolare privind sănătatea orală, sub sloganul  „Ai grijă de dinţii tăi!”

Scopul manifestării este acela de a atrage atenţia asupra importanţei sănătăţii orale. Manifestarea stimulează populaţia şcolară să-şi însuşească informaţii corecte privind principalii factorii de risc şi posibilităţile de prevenire a problemelor de sănătate orală. În cadrul acţiunii vor fi abordate şi aspecte  legate de igiena personală.
Dr. Gandacioiu Cristiana – DSP Vâlcea

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, între 60-90% din copiii de vârstă şcolară şi marea majoritate a adulţilor sunt afectaţi de cariile dentare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Apariţia cariilor se datorează în principal obiceiurilor alimentare greşite şi igienei dentare deficitare. Sănătatea orală poate fi astfel evident ameliorată printr-o prevenţie corespunzătoare, începând de la dinţii de lapte ai bebeluşilor şi până la protezele seniorilor.
Comportamentele se formează de la vârste mici mai ales prin observarea şi imitarea adulţilor de aceea rolul familiei este esenţial în formarea atitudinilor şi deprinderilor sănătoase.
Mulţi părinţi nu iau atât de în serios îngrijirea dentară a copiilor lor, considerând că dinţii de lapte cariaţi cad în cele din urmă. Aceste carii lasă însă urme importante asupra dinţilor permanenţi.
În plus, o dată apărute, cariile se răspândesc rapid la dinţii sănătoşi.  Prin control regulat, cariile pot fi depistate şi tratate precoce, de aceea vizitele regulate la medicul dentist, de două ori pe an, ar trebui să devină o obişnuinţă.
Ziua Mondială a Sănătăţii Orale, celebrată la data de 20 martie, se desfăşoară sub sloganul: „Ai grijă de dinţii tăi!”
Scopul campaniei organizate cu acest prilej  este ameliorarea sănătăţii orale a populaţiei prin adoptarea comportamentelor sănătoase în special în familie dar şi la nivelul comunităţii. Sensibilizarea părinţilor privind importanţa cariei dentare la copii şi informarea acestora asupra metodelor eficiente de prevenţie constituie un pas important pentru formarea deprinderilor sănătoase şi evitarea tratamentelor costisitoare de mai târziu.
Acţiunile derulate în cadrul campaniei vizează publicul larg: adolescenţii şi adulţii, care acordă o importanţă deosebită mai ales aspectului estetic al dinţilor, părinţii, copii şi vârstnicii.
În vederea realizării acţiunilor campaniei se va avea în vedere diseminarea de informaţii privind afecţiunile orale şi factorii de risc care contribuie la producerea acestora şi transmiterea de recomandări populaţiei ţintă în vederea menţinerii sănătăţii orale.  Informaţiile vor fi transmise prin ore de informare – educare – comunicare şi demonstraţii practice desfăşurate în unităţile şcolare din mediul urban şi rural, articole în ziarele locale, emisiuni TV.

DSP VÂLCEA

Politica