vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Viaţa de medic: salarii mizere, ore suplimentare neplătite

Servicii medicale complete pentru anii 2014-2015. Contractul-cadru asigură tuturor românilor consultaţiile de care aceştia ar putea avea nevoie. Noua prevedere vine cu îmbunătăţiri, asigurând inclusiv accesul la dispozitive medicale precum: proteze, dispozitive pentru insuficienţă respiratorie şi altele. Totodată, vor fi asigurate gratuit pentru pacienţi şi dispozitive precum cateterul vezical.

Dezbaterile pe contractul-cadru au fost asumate în baza dialogului, pe care l-am avut cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi cu cei ai Ministerului Sănătăţii, în perioada 11-13 martie. Prevederile contractului-cadru vor urma să fie publicate în Monitorul Oficial. Acest contract-cadru  îi asigură pe  cetăţenii României că pot avea parte de toate serviciile medicale de sănătate, în perioada 2014-2015, inclusiv accesul la dispozitivele medicale, adică: proteze, dispozitive pentru insuficienţă respiratorie-butelie cu oxigen. Anul acesta, din fericire, sunt mai mulţi bani la bugetul de stat. Urmează în perioada următoare dezbaterile pe normele metodologice ale contractului-cadru. Cert este că până la începutul lunii mai nu vom putea încheia contractele cu Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate. Sunt nişte lucruri suplimentare de care vor beneficia pacienţii. Este un lucru îmbucurător. Noi am salutat aceste propuneri, care au venit şi din partea organizaţiilor. S-a discutat chiar şi lista cu medicamente compensate şi necompensate. În mare parte cam toate medicamentele care există pe piaţă vor fi compensate. În orice caz, contractul-cadru este mult mai bun faţă de alţi ani, întrucât beneficiază şi de o finanţare mai bună.
A declarat Ion Cotojman, preşedintele Sindicatului Unimedical Dolj

Ruperea USL aduce probleme în sistemul medical

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ruperea USL aduce mari probleme şi în sănătate. Astfel, sunt preconizate schimbări de manageri ai spitalelor. Se pare că managerii PNL vor fi înlocuiţi cu manageri pesedişti.

Din păcate, ne confruntăm, din nou, cu schimbări de manageri. Mie acest lucru nu mi se pare tocmai potrivit. Noi am militat, ca şi organizaţie, pentru depolitizarea sistemului. Însă nu dictăm noi şi vom aştepta să vedem ce decizie va fi luată. Se preconizează că toţi managerii de spitale care fac parte din PNL, vor fi schimbaţi cu manageri PSD. Pe noi nu ne interesează culoarea politică a managerilor, important este ca aceştia să-şi facă cât mai bine treaba. Cerem şi vrem să fie puşi oameni competenţi în această funcţie, mai ales când vine vorba de spitale foarte mari, care se administrează foarte greu, aşa cum este şi cazul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. Să sperăm ca anul acesta, după semnarea contractului-cadru, pacienţii nu-şi vor mai cumpăra medicamente şi materiale sanitare. Acest lucru ni-l propunem atât noi, cât şi Organizaţia Pacienţilor din România.
A precizat Ion Cotojman, preşedintele Sindicatului Unimedical Dolj

Salariile medicilor rămân neschimbate şi în 2014

O problemă amplu dezbătută care încă nu şi-a găsit rezolvarea este cea a salariilor extrem de mici din sistemul medical.
Acestea vor rămâne la fel ca în decembrie 2013. Guvernul a emis deja ordonanţa  conform căreia salariile în 2014 vor rămâne la nivelul celor din decembrie 2013.
În România, un medic chirurg cu o vechime de peste 20 de ani este recompensat lunar cu doar 3.000 lei, nereuşind astfel să câştige un salariu echivalent a 1000 de euro.

Salariile rămân la fel. Acest lucru ne nemulţumeşte în continuare. Din anul 2013, trimestrul IV, am avut întâlniri la Ministerul Sănătăţii, în comisiile de dialog social şi ne-am exprimat nemulţumirea în legătură cu salariile din sănătate. Nu am reuşit nimic în acest sens. Guvernul a şi emis ordonanţa potrivit căreia salariile în 2014 vor rămâne la nivelul celor din decembrie 2013. În sistemul de sănătate din România, 40% este personal medical auxiliar, care are un salariu mediu brut între 800-1000 RON. Netul este între 600-700 lei pe lună. Ei sunt cei mai defavorizaţi din acest punct de vedere, pentru că nu pot să-şi întreţină o familie cu aceste sume. De asemenea, un medic cu o vechime  de peste 20 de ani are un salariu de 3.000 lei, ceea ce înseamnă că este sub 1000 euro şi este nemulţumitor pentru un medic chirurg care face atâtea şi salvează vieţile oamenilor. Activitatea este una intensă, pentru că ajunge la locul de muncă de la prima oră şi pleacă acasă chiar şi la orele 17,18 seara. În tot acest timp, aceşti medici operează şi îngrijesc pacienţi, iar salariul este foarte mic. Ne confruntăm cu aceeaşi situaţie disperată a salariilor mici, la fel ca şi în sistemul de învăţământ preuniversitar.
A explicat Ion Cotojman, preşedintele Sindicatului Unimedical Dolj

Se preconizează un nou protest în sănătate

Federaţia Hipocrat va avea pe 21 martie întâlnirea Consiliului Naţional, care va lua o hotărâre colectivă. Se preconizează că va avea loc un nou protest în rândul personalului medical.

Deja avem solicitări din partea salariaţilor pentru a manifesta împotriva acestor salarii mici din sistemul de sănătate. Consiliul Naţional al Federaţiei Hipocrat va hotărî când şi cum se va desfăşura acest protest, în cadrul întrunirii din data de 21 martie. Nu putem decât printr-o hotărâre colectivă, în baza legii conflictelor de muncă, să demarăm aceste manifestări sindicale.
A mai spus Ion Cotojman, preşedintele Sindicatului Unimedical Dolj

Posturi blocate, ore suplimentare neplătite pentru medici

Mai mult decât atât, liderul Sindicatului Unimedical Dolj, Ion Cotojman a spus că foarte multe posturi sunt blocate, din cauza lipsei de buget. Astfel, medicii trebuie să lucreze ore suplimentare, care nu sunt renumerate.

În loc să se ocupe de cinci pacienţi, un medic este nevoit să se ocupe de zece şi să mai şi lucreze ore suplimentare pentru a face faţă tuturor cerinţelor de muncă. În schimb, aceştia nu primesc nicio mărire de salariu. Această situaţie nu este deloc normală.
A explicat Ion Cotojman, preşedintele Sindicatului Unimedical Dolj

Politica