marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Dolj, în colaborare cu Autorităţile publice locale care au în subordine Cabinetele de planificare familială, Cabinetele Şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de familie, Crucea Roşie Dolj, Asociaţia Europrotector», Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova şi Organizaţia Studenţilor Farmacişti Craiova,celebrează în data de 4 februarie 2014, Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului.  Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului este o iniţiativă a Uniunii Internaţionale pentru Controlul Cancerului – Union for International Cancer Control (UICC), organizaţie neguvernamentală care uneşte comunitatea de luptă împotriva cancerului, în vederea reducerii poverii globale prin cancer, promovării echităţii şi integrării controlului cancerului în agenda mondială pentru sănătate şi dezvoltare.

La sfârşitul anului 2012 în  judeţul Dolj se aflau în evidenţă 20.738 bolnavi cu cancer, din care 2574 cazuri de cancer de sân, 1701 cazuri de cancer de col uterin, 1219 cazuri de cancer colorectal, 1108 cazuri de cancer de piele, 890 cazuri cancer de prostată, 851 cazuri cancer bronhopulmonar, 674 cazuri de cancer de vezică urinară. În acelaşi an au fost luate în evidenţă 2243 de cazuri noi de cancer( 319 cancer bronhopulmonar, 236 cancer colorectal, 178 cancer de sân, 184 cancer de piele) şi s-au înregistrat 1462 decese (312 prin cancer bronhopulmonar, 104 prin cancer de stomac,     97 prin cancer de sân,  61 prin cancer de prostată, 42 prin cancer de col uterin). Scopul acestei campanii este de a salva milioane de persoane de la decese care pot fi prevenite, în fiecare an, prin creşterea nivelului de conştientizare şi de educaţie privind cancerul şi prin mobilizarea guvernelor şi a oamenilor din întreaga lume să ia măsuri în acest sens.

În anul 2014, Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului se focalizează asupra obiectivului 5 din Declaraţia Mondială împotriva Cancerului, „Spulberaţi miturile dăunătoare şi ideile preconcepute despre cancer” şi are sloganul „Demontarea miturilor”. Încă există multe mituri legate de cancer şi această zi este un prilej optim pentru oameni să le spulbere. Creşterea nivelului de educaţie şi a gradului de conştientizare în ceea ce priveşte cancerul, pot duce la schimbări pozitive la nivelul individului, comunităţii şi al politicilor, astfel încât preocuparea pentru cancer să fie permanentă. Pentru Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului din anul 2014 ne vom concentra asupra a patru mituri cheie şi vom încerca să le „demontăm” prin diverse evenimente şi materiale.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La nivel global, campania îşi va concentra mesajele asupra a patru mituri referitoare la cancer:
Mitul 1: Nu este nevoie să vorbim despre cancer
Mitul 2: Nu există semne sau simptome pentru cancer
Mitul 3: Nu pot face nimic în privinţa cancerului
Mitul 4: Nu am dreptul la îngrijiri pentru cancer.

În România, Campania de celebrare a Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

DSP DOLJ

Politica