sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

OLTENIA NINSĂ

URGIE LA CRAIOVA! Am fost la un pas de a fi sinistraţi

Nu a nins “să rupă” cerul la Craiova, dar a nins atât încât să ne arate cam cum stăm la capitolul “teren”, că la vorbe toţi suntem maeştri. Dacă ai fi citit pe pagina de Facebook a edilulului Lia Olguţa Vasilescu, sâmbătă, pe la prânz, ne aştepta URGIA.

La circa 10 ore de când ningea, primarul a anunţat:
Cod portocaliu prelungit până duminică noapte! Acţionăm cu 65 de utilaje, dar nu facem faţa urgiei, deşi într-o iarnă normală ar fi fost ultrasuficiente. Până se ajunge în capătul străzii, nici nu se cunoaşte că s-a trecut pe acolo. Cetăţenii care rămân înzăpeziţi în Craiova sunt rugaţi să sune la 0251984. Evitaţi orice deplasare care nu e absolut necesară pâna luni.
I-a informat primarul pe craioveni.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Puţin mai târziu, situaţia devenea de-a dreptul dramatică.

În acest moment se acţionează cu peste 80 de utilaje. Dacă ninge tot aşa, până mâine seară… ne declarăm sinistraţi.
Olguţa Vasilescu, pe Facebook

În fine, spre seară, când codul portocaliu a fost transformat în cod galben, am fost înştiinţaţi de “zăpada la hectar” şi marea victorie a administraţiei Lia Olguţa Vasilescu, după circa 20 de ore de ninsoare.  Cu toate că primarul a insistat să ne facă să pricepem că utilajele de deszăpezit au acţionat cu şase ore înainte, când doar bătea vântul.

De 26 de ore se acţionează non stop pe strazile Craiovei. Pe toate arterele principale se circulă foarte bine şi s-a intrat şi pe străduţe sau urmează să se intre în noaptea asta. Mâine, zăpada va fi încărcată în remorci şi scoasă din oraş. În ciuda cârcotaşilor de profesie, ne-am descurcat foarte bine şi le mulţumesc lucrătorilor de la Salubritate pentru care ziua de muncă a avut 12 ore.
A concluzionat primarul Lia Olguţa Vasilescu

Deszăpezire superficială

Am stat de vorbă ieri cu câţiva “cârcotaşi” de profesie, denumiţi în continuare taximetrişti.  Aceştia s-au declarat nemulţumiţi şi spun că oraşul a fost curăţat mai mult superficial.

Este foarte prost deszăpezit drumul, au chemat taxiurile mai mult acum, dar am rămas înzăpeziţi pentru că nu poţi să intri la blocuri, doar străzile principale au fost curăţate, în rest este jalnic.

Este relativ bine prin oraş, doar între blocuri mai era zăpadă, dar vreau să menţionez că în staţiile de taxi şi de autobuz nu au lucrat deloc, nicăieri în nici o parte şi este foarte greu, abia se pot urca oamenii în taxi din cauza mormanului de zăpadă care s-a format.

Când te duci spre Ford, liniile de tramvai au fost pline de zăpadă şi se circulă greu pe acolo.

Am mers greu în anumite zone, pe la marginea oraşului, prin cartiere este numai zăpadă, abia am intrat să lăsăm clienţii în faţa blocului, o sa fie şi mai rău când îngheaţă, că se va forma polei.

Jale în judeţ

Pe drumurile Doljului s-a circulat cu dificultate. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a transmis în permanenţă o informare privind situaţia drumurilor din judeţ. Ieri, la ora 14:00, se acţiona pe următoarele drumuri: Radomir – Craiova: acoperit cu zăpadă, stratul 1-3 cm – cu 2 utilaje; Craiova – Filiaşi: acoperit cu zăpadă, stratul 2-3 cm – cu 3 utilaje; Craiova – Balş: curată şi umedă; Craiova – Bechet: acoperit cu zăpadă, stratul 3 cm – cu 2 utilaje; Bechet- Calafat: acoperit cu zăpadă, stratul 3-5 cm – cu 2utilaj;Craiova – Calafat: acoperit cu zăpadă, stratul 1-2 cm –cu 4 utilaje; Maglavit- Cetate: acoperit cu zăpadă, stratul  1-2 cm – cu 2 utilaje; Başcov- Calafat: acoperit cu zăpadă, stratul 2-4 cm –  utilaje cu lamă; Infrastructură acces pod Calafat: acoperit cu zăpadă, stratul 1-3 cm –cu utilaje cu lamă; Dăbuleni- Bechet: acoperit cu zăpadă, stratul 3-4 cm – cu utilaj cu lamă; Centura de nord a Craiovei: curată şi umedă. Craiova –Melineşti: acoperit cu zăpadă, stratul 1-2 cm –cu utilaj cu lamă.  Societatea de Drumuri Naţionale acţiona cu un număr de 20 utilaje care au împrăştiat  materiale antiderapante. Nu au fost semnalate întreruperi în alimentarea cu apă, gaze naturale, energie termică şi energie electrică. Traficul ferovial se desfăşura în condiţii de iarnă.
 
Bătrânii singuri şi oamenii fără adăpost, ajutaţi de poliţişti

Poliţiştii doljeni au acordat ajutor mai multor persoane care au avut de suferit în aceste zile. Oamenii legii au efectuat verificări la domiciliile unor persoane în vârstă, care nu deţin suficiente surse de încălzire, activităţi desfăşurate atât în mediul rural şi în pieţele şi târgurile din Craiova pentru identificarea persoanelor fără adăpost.

Poliţişti din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Nr. 1 Craiova au găsit-o, în localitatea Işalniţa, pe V.MARIA, 78 de ani, fără nicio sursă de încălzire. Aceasta a refuzat să fie transportată la Centrul de Urgenţă pentru persoane fără adapost din Craiova, motiv pentru care s-a luat legătura cu Administraţia Publică Locală, fiind transportată şi cazată la fosta Şcoală Generală din comună unde există condiţii optime pentru a locui. În aceeaşi zi, poliţiştii s-au deplasat în comuna Almăj unde a fost verificat C.AURELIAN, 56 ani, care a fost găsit în locuinţa sa, căzut lângă pat în stare de inconştienţă, fără să aibă în locuinţă vreo sursa de încălzire. Poliţiştii au solicitat un echipaj medical al Serviicului de Ambulanţă care a  sosit şi l-a transportat pe bărbat la Spitalul Clinic Nr. 1 Craiova în vederea acordării de îngrijiri medicale stabilindu-i-se diagnosticul şoc hipotermic.  Poliţiştii Secţiei 5 s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în zona Pieţei Orizont din cartierul Craioviţa Nouă, se află trei bărbaţi care fac parte din categoria celor fără adăpost şi suferă vizibil de frig. Astfel, au fost identificaţi G.DANIEL, 47 ani, din comuna Urzicuţa, Dolj, P.SANDI, 55 de ani, din Craiova, S.SMARANDU, 60 ani, din comuna Ghindeni, Dolj. Poliţiştii au solicitat sprijin Serviciului de Ambulanţă Dolj care a răspuns ca de fiecare dată şi la faţa locului au sosit echipaje medicale care i-au preluat pe cei în cauză şi transportat la Centrul de Urgenţă pentru persoane fără adăpost din Craiova.Deasemenea, a fost identificat şi P.MARIAN, 43 de ani, din Craiova care se află în evidenţe cu afecţiuni pulmonare, motiv pentru care a fost preluat de către un echipaj medical din cadrul Serviciului de Ambulanţă Dolj şi transportat la Spitalul Leamna pentru acordarea de îngrijiri de specialitate.
IPJ DOLJ

Traficul rutier şi modul în care se desfăşoară activitatea de deszăpezire au fost atent monitorizate de poliţişti.
Societăţile care au lucrări pe drumurile DN 65, DN 56 A şi DN 65 C au fost amendate.

Poliţiştii Serviciului Rutier Dolj şi cei din cadrul Poliţiei municipiului Calafat, aflaţi în executarea atribuţiilor de serviciu, au aplicat trei sancţiuni contravenţionale administratorului drumului public pentru modul în care au acţionat pe DN 65, DN 56 A şi DN 65 C. Valoarea sancţiunilor contravenţionale se ridică la suma de 5355 lei, acestea fiind aplicate în conformitate cu prevederile OUG 195/2002 pentru neîndeplinirea obligaţiei de întreţinere a drumului public pe timp de iarnă, potrivit reglementărilor în vigoare.
IPJ DOLJ

Autorităţile locale au intervenit şi pe uliţele satelor, însă nu în forţă şi nu pe toate. Plecatul cu maşina de acasă a fost o adevărată provocare pentru mulţi doljeni. Şi ieri peste 250 de efective, poliţişti de la formaţiunile de poliţie rutieră şi ordine publică s-au aflat în dispozitiv şi au acţionat în cele peste 40 de filtre rutiere instituite în judeţul Dolj pentru asigurarea unui trafic rutier în siguranţă, informarea conducătorilor auto şi, bineînţeles, sprijinirea autorităţilor locale în procesul de deszăpezire.

–––––––––

COD PORTOCALIU ÎN JUDEŢUL OLT

În judeţul Olt ninge şi tot ninge de aproape 3 zile, consecutiv. Avertizarea meteorologică de Cod Galben, valabilă de vineri – ora 18.00 până duminică – ora 18.00, a fost transformată în Cod Portocaliu, valabilă de sâmbătă – ora 05.20 până luni – ora 22.00. Autorităţile o tot ţin în comandamente de iarnă, la Primăria Slatina şi la Prefectura Olt se lucrează în foc continuu.Viscolul a creat probleme pe mai multe drumuri din judeţ. Cele câteva picături de apă care s-au transformat imediat în polei şi astfel circulaţia a fost dată peste cap. Cu toată intervenţia autorităţilor, în continuare în judeţul Olt se circulă în condiţii de iarnă chiar dacă utilajele de deszăpezire se află pe toate arterele principale.

Au fost închise temporar câteva drumuri judeţene, având în vedere căderile masive de zăpadă, dar în primul rând din cauza viscolului.În primă fază au fost închise trei tronsoane de drum judeţean: Drumul Judeţean 703 C între localităţile Poboru şi Rusciori; Drumul Judeţean 546 C între localităţile Potcoava şi Perieţi;Drumul Judeţean 653 între localităţile Stoicăneşti – Crăciunei – Radomireşti.Ulterior numărul lor a crescut la 10 drumuri judeţene: DJ 703 C între localităţile Poboru şi Rusciori; DJ 546 C între localităţile Potcoava şi Perieţi; DJ 653 între localităţile Stoicăneşti – Crăciunei – Radomireşti; DJ 546 între localităţile Brebeni – Greci; DJ 653 între localităţile Recea şi Bălteni; DJ 677 între localităţile Pleşoiu – Cârlogani – Şuşani; DJ 546 D între localităţile Mihăeşti şi Buşca; DJ 657 E între localităţile Poboru şi Spineni; DJ 546 B între localităţile Potcoava şi Movileni; DJ 576 A între localităţile Ghimpeţeni şi Tufeni.Având în vedere situaţia meteorologică, datele se schimbă la interval de ore.

Peste 80 de mii de oameni afectaţi de întreruperea energiei electrice

În judeţul Olt în week-end-ul trecut 58 localităţi, însumând 82800 de consumatori au avut întreruperi în alimentare cu energie electrică: Piatra Olt, Morunglav, Brancoveni, Bobiceşti, Izbiceni, Tia Mare, N. Titulescu, Crimpoaia, Şerbăneşti, Stoicăneşti, Văleni, Dăneasa, Sprîncenata, Mărunţei, Izvoare, Vâlcele, Drăgăneşti, Scorniceşti, Poboru, Cungrea, Vultureşti, Dobroteasa, Leleasca, Sâmbureşti, Făgeţelu, Topana, Spineni, Vitomireşti, Constantineşti, Icoana, Movileni, Corbu, Sârbii Magura, Optaşi, Tufeni, Verguleasa, Teslui, Oporelu, Crusov, Vişina.Culmea este că şi municipiul Slatina a fost afectat de întreruperea energiei electrice.

A murit la deszăpezire

O tragedie s-a întâmplat în judeţul Olt. Un salariat al Secţiei de Drumuri Naţionale Olt a decedat, sâmbătă după-amiază, la locul de muncă, în timp ce conducea utilajul de dezăpezire, la ieşirea din localitatea Osica de Sus. Este vorba de un barbat de 52 de ani din Slatina. Lucra de peste 20 de ani la drumurile naţionale.

A decedat în timpul programului, în timp ce deservea un utilaj de deszăpezire. Medicii legişti se vor pronunţa asupra cauzei decesului, cel mai probabil este vorba de un infarct, dar fiind vorba de o moarte suspectă, dosarul a fost preluat de echipa operativă a Poliţiei Caracal. În urma autopsiei, se va stabili cu exactitate cauza decesului.
Cătălin Rotea, Prefect de Olt

 Patru medici plecaţi de la Spitalul Fundeni către Craiova au fost blocaţi mai bine de o oră din cauza unei defecţiuni tehnice la autospeciala cu care au venit din Bucureşti. Ei s-au deplasat la Craiova pentru a preleva mai multe organe de la un pacient aflat în moarte cerebrală. Incidentul s-a întâmplat la Albota, în judeţul Argeş. Medicii şi asistenta au fost preluaţi, în comuna Coloneşti, la limita judeţelor Olt şi Argeş, de Autospeciala pentru Transport Victime Multiple. Transferul cadrelor medicale, în jurul orei 15.30, într-o benzinărie situată lângă Stadionul „1 Mai” din Slatina-echipa de medici a pornit spre Craiova sub escorta unui echipaj de poliţie care va însoţi autospeciala până la limita cu judeţul DoljMedicii trebuiau să preleve: corneea, ficatul şi rinichii de la o persoană în moarte clinică.

Intervenţia a fost una dificilă, s-a desfăşurat în condiţii de iarnă, care a necesitat cooperare între serviciile SMURD din Argeş, Olt şi Dolj.
A explicat plutonierul Alin Băsăşteanu, purtătorul de cuvânt al ISU Olt

O intervenţie dificilă a căzut în sarcina ISU OLT. Un bărbat de 35 de ani a fost salvat, sâmbătă dimineaţă, pe DJ 703 C, între Poboru şi Rusciori, de pompierii din Staţia de Pompieri Scorniceşti, după ce a rămas cu autoturismul suspendat  pe marginea drumului.Îşi putea pierde viaţa având în vedere că era la un pas să cadă într-o râpă Autorităţile din Slatina s-au reunit ieri într-o şedinţă de urgenţă şi au stabilit să împartă municipiul în cinci zone, care includ toate străzile principale şi drumurile care fac legătura cu exteriorul. Primarul Minel Prina a declarat: “ Am convocat toate instituţiile competente: salubrisul, poliţia locală şi rutieră, am împărţit oraşul în 5 zone pe care trebuie să intervenim cu precădere. Am intervenit cu 20 de utilaje pe domeniul public, important este ca s-a oprit viscolul. “

Slatina este una dintre victimele căderii masive a zăpezii. Au fost şi avarii la reţelele electrice, în cartierele: Satul Nou şi Cireaşov.Trebuie spus că iniţial s-a acţionat doar pe străzile principale, pe bulevarde şi pe străzile unde există transport în comun. Pe străzi se circulă în condiţii de iarnă.Intervenţie pe strada Artileriei în Slatina. Pompierii de la ISU Slatina au intervenit pentru degajarea unei părţi din acoperişul unui balcon desprinsă.Angajaţii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al Primăriei municipiului Slatina au intervenit pentru îndepărtarea a doi copaci căzuţi pe carosabil.Situaţia sistemului sanitar din judeţ este într-o stare de normalitate. Singura problemă este căderea masivă de zapadă. O situaţie deosebită a fost la SJU Slatina, unde curtea din faţa UPU, din cauza căderilor masive de zăpadă, nu mai puteau intra ambulanţele.

Astfel, managerul Andrei Iordache a cerut sprijinul jandarmilor, primindu-l imediat.  Astfel o echipă de 6 jandarmi au venit şi au creat culoare de parcurgere pentru ambulanţe.Unul din incidentele mai serioase a fost atunci când un bebeluş din comuna Coteana a avut nevoie de intervenţia pompierilor olteni. O fetiţă în vârstă de opt luni, care avea probleme de sănătate, a fost adusă la SJU Slatina.Bebeluşul avea febră şi probleme respiratorii, părinţii au sunat disperaţi la 112. Pentru că o ambulanţă normală nu putea ajunge la copil s-a solicitat o autospecială SMURD sosită de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dolj.Un cadru medical de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, ajutat de militarii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a dus-o pe fetiţă în siguranţă la spital.

Copilul a rămas internat la secţia Pediatrie, dar ulterior a fost transferat la Craiova.Au existat şi incidente pe drumurile publice cu şoferi neatenţi. Cert este că poliţiştii olteni sunt pe străzi, zeci de echipaje de poliţie se află în aceste zile de cod portocaliu de viscol şi ninsori pe drumurile din judeţ. Un pieton din Balş care a traversat prin loc nepermis a fost lovit de o maşină.Cinci tiruri au rămas înzăpezite în zona Pădurii Sarului, dar au fost degajate din nămeţi cu ajutorul utilajelor de la Secţia Naţională de Drumuri Olt.

–––––––––

MEHEDINŢI: BĂTRÂN SCOS MORT DE SUB ZĂPADĂ

Un bătrân a fost scos de sub un strat consistent de zăpadă decedat, după ce un bărbat a sunat la 112 anunţând că acesta este căzut în curtea casei sale din localitatea mehedinţeană Stângăceaua.
La faţa locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Mehedinţi care a constatat că bătrânul, în vârstă de 82 ani, nu avea semne vitale, era acoperit cu un strat consistent de zăpadă, iar pământul de sub victimă era uscat.

Se ia în calcul ipoteza ca decesul să se fi produs înainte de căderile de zăpadă. Din informaţiile pe care le avem, cetăţeanul se afla în evidenţa Serviciului Judeţean de Ambulanţă cu boli cronice (hipertensiune arterială).
Spune cpt. Claudia Mendea, purtătorul de cuvânt al IJJ Mehedinţi

Poliţiştii de la IPJ Mehedinţi au demarat o anchetă pentru a stabili cauzele şi împrejurările în care s-a produs decesul.

Autorităţile au anunţat că sunt pregătite de iarnă

Autorităţile locale din Mehedinţi au anunţat că sunt pregătite cu material antiderapant şi utilaje pentru a îndepărta de pe carosabil zăpada care se va aşterne. Primăria municipiului Drobeta Turnu Severin a convocat comitetul local pentru situaţii de urgenţă pentru a verifica dacă operatorii care intervin pe raza oraşului sunt pregătiţi cu toate cele necesare.

Suntem pregătiţi, echipele sunt pe teren, astfel că iarna poate să vină, era nevoie şi de zăpadă.
A spus viceprimarul Severinului, Marius Screciu

Pe plan judeţean, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adriana Bădănoiu, a declarat că există un stoc de 2200 tone de material antiderapant şi sunt pregătite să acţioneze pe drumurile judeţene 53 de utilaje. Prefectul de Mehedinţi, Nicolae Drăghiea a spus că  vrea să se asigure că autorităţile locale intervin cu promptitudine, astfel că pe parcursul nopţilor  de vineri spre sâmbătă, dar şi în cursul zilei de sâmbătă a efectuat  mai multe inspecţii „să vedem cum acţionează comandamentele locale în judeţ”.
 
Conform avertizării meteorologice, emise de către ANM, în perioada 24.01.2014 ora 18.00-26.01.2014 ora 18.00, judeţul Mehedinţi s-a aflat sub incidenţa Codului Portocaliu, fenomenele prognozate fiind ninsori abundente (local, stratul de zăpadă măsurând 30-40 cm) şi vânt care viscoleşte cu peste 70 km/h.

–––––––––

VÂLCENII, ÎN ÎNTUNERIC

Ieri, peste 40 000 de oameni din 20 de localităţi din Vâlcea nu au avut energie electrică după ce 339 de posturi de transformare au fost afectate de căderile abundente de zăpadă.
Sâmbătă dimineaţă, un microbuz în care se aflau 16 persoane a rămas înzăpezit, timp de aproximativ o jumătate de oră, pe drumul judeţean 677A. Microbuzul a fost scos de trei echipaje de la Regia Autonomă de Drumuri şi Poduri Vâlcea.

–––––––––

GORJ. PACIENT TRANSPORTAT CU SNOWMOBILUL

În Gorj au fost probeleme în special cu drumul care duce la Rânca. Acesta a fost ieri redeschis circulaţiei. Sâmbătă, un angajat al releului de la Rânca a fost transportat de urgenţă la spital, după ce i s-a făcut rău, cu un utilaj cu şenile, întrucât Drumul Naţional 67 C a fost închis din cauza zăpezii viscolite.În comuna Ţânţăreni, o bătrână în vârstă de 74 de ani a fost găsită decedată în faţa casei. Cel mai probabil, femeia a suferit un şoc hipotermic.

La faţa locului s-a deplasat echipa operativă din cadrul secţiei şi Poliţiei Oraşului Tg-Cărbuneşti care a efectuat cercetarea locului faptei, în urma verificării sumare a cadavrului s-a constatat că acesta avea urme de echimoze pe palme şi faţă, provenind probabil prin cădere şi ca urmare a efectului termic, cauza probabilă a decesului fiind hipotermia.
Romina Dochian, purtător de cuvânt IPJ Gorj

Pe de altă parte, două marfare şi un tren Săgeata Albastră au fost blocate aproape o oră şi jumătate în urma căderii unor copaci pe calea ferată. Circulaţia feroviară a fost reluată după intervenţia echipajelor ISU Gorj.

–––––––––

ELEVII STAU ACASĂ

Între timp, s-a luat decizia ca elevii să nu meargă astăzi la cursuri.

Având în vedere decizia conducerii Ministerului Educaţiei Naţionale şi ţinând cont de condiţiile meteo nefavorabile, pentru siguranţa elevilor şi a personalului didactic, cursurile se suspendă pentru ziua de luni, 27.01.2014, în toate unităţile de învăţământ din judeţul Dolj. În ceea ce priveşte zilele de marţi şi miercuri decizia se va lua în cursul zilei de luni, de comun acord cu Instituţia Prefectului şi va fi comunicată ulterior.
Au transmis reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj

Aceeaşi decizie a fost luată pentru toate judeţele Olteniei. Aseară continua să ningă.

Politica