vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Craiova, între S.U.A. şi Evul Mediu

Reabilitarea şi modernizarea drumurilor, extinderea reţelelor de canalizare şi apă potabilă, dar şi modernizările unităţilor de învăţământ şi a celor sanitare reprezintă cele mai importante probleme ale Craiovei pe care municipalitatea vrea să le  rezolve în acest an. Vineri, 24 ianuarie a fost prezentat,  în Sala Mare a Primăriei, în dezbatere publică, proiectul de buget al municipiului Craiova pentru anul 2014. Prezentarea acestuia s-a desfăşurat sub deviza ,, Să gospodărim împreună banii oraşului’’. Bugetul reprezintă, pe de o parte, o estimare a veniturilor care se încasează pe parcursul unui an, în cadrul unei autorităţi locale, iar pe de altă parte, o prognozare a cheltuielilor care pot fi finanţate de aceste venituri. Rolul bugetului este important în procesul de administrare democratică. La finalul întrunirii, cetăţenii Craiovei care au fost prezenţi în sală au avut posibilitatea să-şi exprime nemulţumirile legate de bugetul local şi totodată să ofere anumite sugestii municipalităţii, în legătură cu anumite aspecte care i-au vizat pe fiecare în parte.

Olguţa şi-a prezentat, din nou, realizările pe anul 2013

Edilul-şef al Băniei, Lia Olguţa Vasilescu nu a uitat nici de această dată ca în deschiderea discursului său să precizeze realizările anului 2013. Aşa cum ne-a obişnuit de fiecare dată, primarul oraşului nu ratează nicio ocazie pentru a ne reaminti tuturor faptul că în perioada mandatului său abia început a asfaltat într-un an şi jumătate ,, mai mult decât au asfaltat alţii în patru ani’’. Totodată, nemulţumită din cauză că realizările sale nu sunt la fel de vizibile precum cele ale fostului edil, Antonie Solomon, Olguţa Vasilescu a declarat că în acest an va pune accentul pe investiţii care se văd. Municipalitatea a prevăzut o sumă considerabilă pentru stadionul de atletism şi sporturi de vară. Investiţia se ridică la aproximativ un milion şi jumătate de euro şi va avea o capacitate de 5.000 de locuri.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Anul acesta ne-am dori să intrăm pe investiţii care se văd. În 2013 ne-am axat pe investiţii care ţineau mai mult de partea de infrastructură, de canalizare, de apă potabilă şi care nu sunt foarte vizibile de craioveni. 2014 este anul în care vor fi demarate foarte multe investiţii mari. Mă refer la stadion. Am prevăzut o sumă importantă pentru cel de atletism şi sporturi de vară, aproximativ un milion şi jumătate de euro, care este partea noastră de cofinanţare la proiectul mare de modernizare Complex Sportiv. Trei complexe sportive şi-a propus Guvernul să construiască, iar unul dintre acestea se va afla la Craiova. În spatele actualului stadion << Ion Oblemenco>> va fi începută construcţia pistei de atletism cu 5.000 de locuri.
A explicat Lia Olguţa Vasilescu

Tot în acest an se va da undă verde pentru construcţia unui nou cartier de locuinţe. Clădirile vor fi amplasate pe terenul pe care se afla unitatea militară, de pe Caracal. 1.200 de locuinţe vor fi puse la punct pentru a fi luate în primire de noii proprietari.

Veşti bune şi pentru sistemul medical şi cel de învăţământ

Atenţia autorităţilor locale va fi îndreptată şi către sistemul de învăţământ şi cel medical. Mai multe grădiniţe şi şcoli vor fi extinse. Primăria îşi propune să achiziţioneze şi două noi sedii pentru învăţământul preşcolar. Nici Colegiul Naţional ,, Carol I’’ nu va scăpa de “şlefuire’’. Lia Olguţa Vasilescu a anunţat că va fi alocată o sumă de la bugetul local pentru reabilitarea faţadelor instituţiei. Reabilitarea şi modernizarea Colegiului Naţional ,, Elena Cuza’’ se va face cu ajutorul fondurilor externe nerambursabile, la fel ca şi reabilitarea termică pentru Spitalele Nr. 3 şi 4. În plus, municipalitatea are în plan construirea unui nou corp pentru Spitalul Clinic Municipal ,, Filantropia’’.

O să vedeţi câteva extinderi de grădiniţe sau de şcoli. Anul trecut am avut extinderi la Odobleja. Achiziţionăm şi două sedii noi pentru grădiniţe. Vom reabilita şi faţadele liceului Carol I, iar costurile vor fi suportate în totalitate din bugetul local. În ceea ce priveşte proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, pot spune că  reabilitarea şi modernizarea Colegiului Naţional ,, Elena Cuza’’ se va face cu ajutorul unui astfel de proiect. Este vorba de modernizarea corpului principal de clădire şi a terenului de sport. Tot în acest mod vom reuşi să reabilităm termic Spitalele Nr. 3 şi 4. Avem în plan şi construirea unui nou corp pentru Spitalul Clinic Municipal <>. Clădirea actuală a fost câştigată în instanţă de Casa de Pensii şi a trebuit să găsim o soluţie de avarie. Până la sfârşitul acestui an aş vrea ca toate spitalele noastre să fie modernizate.
A menţionat Olguţa Vasilescu

«Îngroparea» reţelelor aeriene

Un alt proiect implementat de Primăria Craiova constă în trecerea în subteran a reţelelor aeriene. Totuşi, Lia Olguţa Vasilescu nu promite că acesta va deveni o certitudine în mandatul său, întrucât va trebui să se spargă asfaltul de pe toate străzile din oraş.

Avem şi un proiect pentru trecerea în subteran a reţelelor aeriene. Nu promit că o să se întâmple acest lucru pe mandatul meu, pentru că acest lucru ar însemna spargerea tuturor străzilor din Craiova. În momentul în care ne apucăm să construim următoarele străzi, putem deja să prevedem, dacă avem studiu de fazabilitate, ca aceste fire să fie trecute în subteran.
A declarat edilul-şef al oraşului

Noi mijloace de transport în comun

Din primăvara acestui an, craiovenii se vor plimba cu noi mijloace de transport în comun. Primarul Lia Olguţa Vasilescu a precizat că vor fi alocate sume mai mari în comparaţie cu anul trecut, pentru achiziţionarea de autobuze.

Parcul «Nicolae Romanescu», un proiect ambiţios

Totodată, edilul a anunţat că municipalitatea deţine deja o parte de cofinanţare pentru reamenajarea Grădinii Zoologice.  
Nici Teatrul de Vară din Parcul “Nicolae Romanescu’’ nu a fost exclus dintre priorităţi. Acesta va fi reamenajat, la fel ca şi aleile, podul şi lacul din acea zonă.

Clădirea Palace şi Primăria îşi vor schimba aspectul

Pe lângă banii primiţi de la Uniunea Europeană pentru reabilitarea Centrului Istoric, municipalitatea va contribui cu o parte din sumă pentru refacerea faţadelor unor instituţii publice.
Clădirea Primăriei şi Palace-ul vor căpăta un nou aspect.

Ne-am hotărât ca pe lângă banii pe care i-am luat de la U.E. pentru reabilitarea Centrului Istoric, să contribuim şi noi, de la bugetul local, cu o parte din bani pentru refacerea faţadelor a unor instituţii publice. Mai precis, este vorba de reabilitarea faţadelor de la Primăria Craiova, de la Palace, care este tot un sediu al nostru şi de asemenea, de la Colegiul << Carol I>>. Celelalte blocuri din zona centrală care nu pot fi reabilitate cu fonduri de la bugetul local, pentru că nu ne permite legea, dar care pot să schimbe imaginea oraşului, vor fi reabilitate de mai multe firme de construcţii care lucrează în Craiova. Am discutat cu mai mulţi manageri pentru ca fiecare să preia un bloc sau mai multe pentru reabilitarea faţadelor acestora.
A relatat Lia Olguţa Vasilescu

Olguţa: «Vrem să-i aducem şi pe aceşti oameni în secolul XXI»

Chiar dacă nu se văd, sunt necesare. Primarul oraşului a mai spus că vor fi introduşi, anul acesta, alţi 40 km de canalizare şi 20 km de reţea apă.
De asemenea, mai multe cartiere din Bănie vor beneficia de canalizare fluvială, pentru a nu mai exista pericolul inundării. În plus, primarul a menţionat că îşi doreşte foarte mult ca toţi craiovenii ,, să fie aduşi în secolul XXI’’.

Anul acesta urmează alţi 40 km de canalizare şi 20 km de reţea de apă. Foarte multe cartiere vor beneficia de canalizare fluvială. Aceste investiţii nu se fac pe bani europeni şi trebuie noi să ne ocupăm de ele. Avem 28 de străzi care la orice ploaie se inundă. Anul acesta vom aloca o sumă şi mai mare pentru reparaţiile drumurilor. Mai multe străzi vor intra în reabilitare. Sunt străzi care nu au fost niciodată asfaltate şi pe care am început să introducem utilităţile apă şi canalizare, dar şi străzi care necesită reparaţii.  Vrem să-i aducem şi pe aceşti oameni în secolul XXI.  În luna iunie, la rectificarea bugetară, vom aloca şi mai mulţi bani pentru drumuri. Acest segment va reprezenta prioritatea noastră.
A specificat primarul urbei

Olguţa Vasilescu: «Conducta de apă de la Izvarna va fi înlocuită»

Va trebui să înlocuim conducta de apă de la Izvarna, care ar fi trebuit să fie scoasă din uz acum 25 de ani. Dacă va pocni, nu vom mai avea cu ce să alimentăm Craiova. Sperăm să beneficiem de finanţare de la U.E.
A adăugat Olguţa Vasilescu

Primarul a mai anunţat că vor fi  dublate, din nou, bursele de merit pentru elevi, iar Căminul pentru Persoane Vârstnice va fi reabilitat şi modernizat.

Olguţa şi visul american

Cu toate că într-o declaraţie anterioară Olguţa i-a numit pe craioveni, mai pe ocolite, ,,înapoiaţi’’, întrucât oraşul nu deţine în întregime canalizare şi asfalt şi doreşte să-i aducă pe oameni ,, în secolul XXI’’, mai târziu Primarul a făcut marea gafă de a asemăna Craiova cu… S.U.A. Şi nu este glumă. Totuşi, doamna Primar, a cui este, oare, vina că Bănia nu deţine canalizare şi apă potabilă? Să fie de vină craiovenii?

Zona de sub pasajul suprateran este goală şi trebuie amenajată. Ne-am uitat, de exemplu, la S.U.A. şi am văzut că în astfel de locuri sunt amenajate terenuri de baschet, în alte părţi sunt tot felul de biblioteci. Acea zonă va pune în valoare oraşul.
A precizat Olguţa Vasilescu

Craiova, în cifre

Directorul executiv al Direcţiei Economico- Finanaciare, Nicolae Pascu a explicat modul în care vor fi alocaţi banii de la bugetul local, pentru fiecare categorie în parte. 2013 nu a fost un an cu ghinion pentru Primăria Craiova. Conform celor menţionate de Nicolae Pascu, ,, în 2013 au fost încasate venituri cu peste 97% din prevederile stabilite la începutul anului’’.  Veniturile bugetului local sunt în valoare de 671.693,00  mii lei.

Activitatea economică în municipiul Craiova, în anul 2013, a fost mai mare decât în 2012, cu circa 10,5%. O pondere importantă o ocupă cele două categorii de sume primite de la bugetul de stat pentru finanţarea proiectelor din fonduri europene – 66.292,00 mii lei şi sume primite de la UE în contul plăţilor efectuate- 143.270,00 mii lei. În mare, acestea sunt veniturile bugetului local.
A declarat Nicolae Pascu, directorul executiv al Direcţiei Economico- Finanaciare

Cei mai mulţi bani vor fi investiţi în drumuri

Pascu a mai spus că cele mai importante proiecte ale municipalităţii sunt pe partea de drumuri. În plus, autorităţile locale alocă în 2014 o sumă mai mare cu 2% pentru învăţământ. Sănătatea primeşte în plus 15%, transporturile 16%, în timp ce cultura şi locuinţele sunt cele mai norocoase: 90%, respectiv 79%.

Vreau să precizez faptul că la fiecare capitol de cheltuieli avem o creştere faţă de anul trecut. La învăţământ avem o creştere cu 2%, la sănătate cu 15%, la cultură cu 90%, la locuinţe cu 79%, la transporturi cu 16%. Noi sperăm ca şi în acest an să venim să suplimentăm bugetul cu sume destul de consistente.
A completat Nicolae Pascu, directorul executiv al Direcţiei Economico- Finanaciare

Învăţământul, în vizorul municipalităţii

Pentru autorităţile publice şi acţiunile externe se alocă suma de 5% din bugetul local, iar la capitolul ordine publică şi siguranţă naţională, Primăria a alocat suma de 11.000,00 mii lei. Capitolul care se referă la învăţământ ocupă locul doi în ceea ce priveşte sumele alocate de la bugetul local.

Avem 46 grădiniţe, 23 şcoli generale şi 24 licee şi grupuri şcolare care sunt finanţate, în totalitate, din bugetul local. Salariile vin de la bugetul de stat, dar trec prin bugetul local. Toate celelalte cheltuieli care ţin de căldură, utilităţi, reparaţii sunt suportate din bugetul local. Pentru cheltuielile de personal sunt prevăzute peste 142.000,00 mii lei. Pentru bursele elevilor s-au pus la dispoziţie 1.783,00 mii lei. Pe partea de secţiune de dezvoltare avem o serie de proiecte la mai multe unităţi de învăţământ cu finanţare atât din bugetul local, cât şi cu finanţare pe fonduri europene.
A explicat Nicolae Pascu

Sumele care merg pentru reparaţiile străzilor se ridică la aproximativ 35.000,00 mii lei , proiecte cu finanţare din fonduri europene- 100. 686,00 mii lei, rambursări de credite interne- 4.056,00 mii lei şi investiţii din bugetul local de peste 16.000,00 mii lei.
Tot în cadrul acestui capitol se regăsesc şi subvenţiile pentru Regia de Transport.

Pensionarii doresc abonamente gratuite pentru toţi craiovenii care intră în această categorie

La finalul dezbaterii, cetăţenii Băniei au avut posibilitatea de a-şi exprima nemulţumirile în privinţa bugetului local. În sală au fost prezenţi pensionari, care i-au cerut edilului-şef să le ofere abonamente gratuite, tuturor oamenilor care intră în această categorie, pentru a circula cu mijloacele de transport în comun.
De asemenea, oamenii au cerut primarului să amplaseze mai multe bănci prin oraş. Alţii au spus că nu ar mai trebui să se construiască biserici în oraş, ,, în condiţiile în care sunt şcoli care se închid sau sunt demolate’’.

Facturi prea mari la apă

Aneta Popescu este pensionară şi are domiciliul în cartierul Valea Roşie. Femeia nu prea stă pe acasă, locuind mai mult la copiii săi. Doamna Aneta se plânge din cauza faptului că trebuie să plătească jumătate de cub de apă rece şi caldă, în plus faţă de ceea ce consumă.

Eu sunt pensionară. Ne-a pus să plătim jumătate de cub de apă rece şi caldă, în plus faţă de ce consum. Am făcut o adresă la Primărie, dar răspunsul dat a fost total aiurea. Mi s-a spus că acesta este regulamentul şi nu am ce face. Eu locuiesc mai mult la copiii mei. Nu sunt lunar acasă. Consum un metru cub odată la două luni.
A relatat femeia

Politica