marți, aprilie 30, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Dolj. Ziua Mondială a Teatrului, sărbătorită prin trei evenimente la Naţionalul craiovean

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova sărbătorește duminică, 27 martie 2022, Ziua Mondială a Teatrului prin trei evenimente de înaltă ținută artistică.

Sărbătoarea va debuta la ora 11:00 în Sala „I.D. Sîrbu” cu un eveniment dedicat marelui actor Valer Dellakeza cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani, într-o întâlnire emoționantă găzduită de criticul de teatru Marina Constantinescu.

De la ora 12:00, spectatorii din toată lumea vor putea urmări online, pe www.hektomeron.com evenimentul ZIUA HEKTOMERON, o instalație performativă fără precedent la care și-au adus aportul 100 de regizori din 100 de țări.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Inspirat din Decameronul lui Giovanni Boccaccio, proiectul HEKTOMERON a început în plină pandemie, la jumătatea lunii ianuarie a anului 2021. Timp de 100 de zile, pe website-ul proiectului, a fost difuzat în regim de live streaming din Sala Studio a teatrului câte un episod al acestui demers, fiecare episod reprezentând practic una dintre poveștile din Decameron.

De la ora 18:00, spectatorii români vor putea urmări pe pagina de facebook a Teatrului Național Craiova (www.fb.com/tncms.oficial) premiera spectacolului Noua Ordine Mondială / New World Order de Harold Pinter în regia Tetianei Shelepko, artistă ce a reprezentat Ucraina în proiectul HEKTOMERON.  Deși Kievul se află sub asediu, Tetiana  continuă să lucreze pentru premiera spectacolului ,,Noua ordine mondială’’ de Harold Pinter, iar premiera va fi transmisă live pe internet și preluată de mai multe teatre din Germania, Slovacia, Portugalia, iar în România, de Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova.

New World Order / Noua Ordine Mondială este un spectacol de 12 minute, una dintre cele mai intense și cu siguranță cea mai scurtă piesă a lui Harold Pinter. Spectacolul New World Order s-a născut în adăpostul de bombe și a fost inspirat de diverse declarații politice referitoare la război și la modul în care acestea corespund vieții oamenilor care sunt în afara „jocului”, dar doar suferă de pe urma lui. „Noua ordine mondială – o piesă într-un act scrisă de Harold Pinter în 1991. Anul în care Ucraina a devenit independentă. Anul în care Noua Ordine Mondială trebuia să aibă loc și să promoveze democrația. A eșuat.”, spune Tetiana Shelepko.

Valer Dellakeza, actorul care și-a legat renumele de Teatrul Național „Marin Sorescu” s-a născut pe 29 martie 1942 în Craiova. În cei 62 de ani de activitate pe scena craioveană, dar și pe scenele teatrelor internaționale, a jucat în piese de referință ale celor mai importanți dramaturgi români și a făcut roluri de anvergură din dramaturgia universală. Dellakeza a colaborat cu regizori importanți ai scenei românești, de la Silviu Purcărete, Vlad Mugur, Mircea Cornișteanu, până la Tompa Gábor, László Bocsárdi, a lucrat cu Robert Wilson iar acum, recent, cu Romeo Castellucci.

În anii ’90 a colaborat cu regizorul Silviu Purcărete în spectacole de referință pentru teatrul european și mondial, cu care a făcut o serie de turnee internaționale de prim rang. Dellakeza a fost Madam Ubu în Ubu rex cu scene din Macbeth după A. Jarry și W. Shakespeare (1990-91), Demetrius în Titus Andronicus de W. Shakespeare, (1991-92), Egist în Orestia după Eschil, (1997-98), Ducele Orsino în A 12-a noapte de W. Shakespeare, Bernardin în Măsură pentru măsură de W. Shakespeare. Pentru aceste spectacole realizate de Purcărete la Craiova, Teatrul Național Craiova a primit 12 premii internaționale la cele mai mari festivaluri de teatru din lume, pe patru continente.

Valer Dellakeza este cunoscut și datorită rolurilor interpretate în film, iar din anul 2004 este Societar de onoare al Teatrului Național Craiova. În 2012 a devenit Cetățean de onoare al Municipiului Craiova, un an mai târziu a fost distins cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de „Cavaler” acordat de Președintele României Traian Băsescu, în 2019 a primit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de „Ofițer” acordat de Președintele României Klaus Iohannis.

În anul 2012 a fost din nou premiat de către UNITER pentru întreaga activitate iar în 2013, primește al treilea premiu UNITER, pentru rolul Domnul Tot, din spectacolul Familia Tót, regia László Bocsárdi. În 2014 a fost sărbătorit cu mare fast prin spectacolul „DELLAKEZA DE LA TEATRU, 60 DE ANI PE ACEEAȘI SCENĂ”. Un actor pentru eternitate.

Politica