marți, aprilie 30, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

“Ideea că profesorii nu vor să se vaccineze este o denigrare la adresa cadrelor didactice”

Profesorii vor să se vaccineze împotriva coronavirus, dar, nefiind prioritari”, așteaptă, spun reprezentanții sindicali ai dascălilor menționând: “60% dintre profesorii din învățământul preuniversitar și universitar și-au oferit disponibilitatea de a se vaccina”.

Liderul Sindicatului Spiru Haret Dolj, Nicu Cotescu, afirmă că profesorii nu au nici o vină pentru că s-au reluat cursurile fizic fără ca aceștia să fie vaccinați împotriva coronavirus. În plus, președintele sindicatului crede că cei mai mulți dascăli nu vor ajunge să facă rapelul la vaccin până la încheierea anului școlar. Nu pentru că nu ar vrea ci pentru că nu au cu ce.

„Eu m-am uitat zilele acestea pe site-ul ministerului educației și am constatat că un număr destul de important și anume aproape 60% dintre profesorii din învățământul preuniversitar și universitar și-au oferit disponibilitatea de a se vaccina. Cu alte cuvinte ei au fost înregistrați de unitățile de învățământ unde sunt profesori, în timp ce alții așteaptă să fie programați fiindcă a fost o întrerupere la programarea la vaccinare. Acest procent de 60% ne situează pe locul 1 la nivel național raportat la celelalte categorii socio profesionale care au trebuit să se vaccineze. Ideea că profesorii nu vor să se vaccineze este o altă denigrare la adresa cadrelor didactice. Problema este că nu au venit vaccinurile, acestea se așteaptă. Am înțeles că până în aprilie mai, nu pot face al doilea rapel, deci ia-tă că terminăm anul școlar fără să avem vaccinat acest procent și nu din vina noastră, motiv pentru care mă întreb, dacă nu avem aceste vaccinuri, de ce scoatem profesorii devină că nu s-au vaccinat? Este un non-sens. Motiv pentru care încerc să deturnez vina în altă parte. Nu trebuie să se supere nimeni.  Acestea sunt realitățile la nivel național. Există o întârziere a acestor vaccinuri și nu trebuie să fim noi scoși vinovați. Nu putem deschide școala pentru că profesorii nu se vaccinează, dar vaccinurile nu există. Și profesorii ar vrea să înceapă școala dacă toți părinții s-ar vaccina. Ar sta și ei mai liniștiți”, a declarat, pentru Jurnalul Olteniei, Nicu Cotescu, președintele Sindicatului Spiru Haret Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pe de altă parte, acesta spune că este nevoie de o reglementare juridică pentru dascălii programați la vaccin, aceștia fiind nevoiți să lipsească de la ore.

Solicităm de urgență Guvernului reglementarea juridică, prin emiterea unei OUG, pentru situația în care o persoană lipsește de la serviciu în ziua în care este programat pt.vaccinare anti COVID 19! E regretabil ca pentru ziua respectivă o persoană să aibă de ales între concediu de odihnă, concediu fără plată, zi liberă cu recuperare sau mica înțelegere unde rămâi la voia angajatorului! Aici este vorba de un interes național, iar programarea nu se poate negocia! Deci nu vorbim de o învoire oarecare, personala așa cum prevede Contractul Colectiv de Muncă unic prin care colegii au obligatia sa faca o cerere care trebuie aprobata si care trebuie sa contina nominalizarea persoanei care ii preia atributiile, iar cu pandemia mai greu”, a afirmat Cotescu.

Promisiuni de prioritizare

Profesorii ar putea fi vaccinați cu prioritate, din martie-aprilie, prin echipe mobile, probabil în sălile de sport ale școlilor, după cum a anunțat, zilele trecute, coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, la o televiziune centrală.

“A fost o discuţie pe care am avut-o cu domnul ministru Sorin Cîmpeanu, la finalul lunii ianuarie, după ce s-a pus în vedere planul redeschiderii şcolilor, ne doream să creăm o prioritizare suplimentară la vaccinare pentru personalul din învățământ. Dar din considerentul legat de limitarea numărului de doze, pentru că am primit mai puţin cu 93.000 de doze în săptămâna 18-24 ianuarie, scenariul nu a mai putut fi pus în aplicare, având în vedere şi reprogramările. Ceea ce noi luăm în calcul la acest moment, şi vă spun în premieră, e o analiză de posibilitate a vaccinării personalului din învăţământ cu prioritate, prin echipe mobile. Şi anume, să se efectuzete în primul rând vaccinarea cadrelor didactice care sunt la interfaţa directă cu elevii, a personalului din creşe şi grădiniţe”, a spus Gheorghiță.

Sute de elevi și angajați din învățământ au fost confirmați cu coronavirus în prima săptămână de la reluarea cursurilor în mod fizic. 

Politica