marți, aprilie 30, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Afaceri „agricole” ilegale, în Dolj

Fonduri APIA acordate nelegal şi evaziune fiscală prin comerţ cu cereale. Sunt două cauze ajunse, luna trecută, pe rolul Tribunalului Dolj.

Astfel, potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, două femei, dintre care una consilier la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Dolj, au fost trimise în judecată pentru fraude cu fonduri europene.

Este vorba de Roşca Floarea, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de folosire sau prezentare, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, uz de fals şi fals în declaraţii în formă continuată şi Bunciu (fostă Pîrvănuşi) Mihaela, consilier superior în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Dolj, la data faptei, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosire sau prezentare, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
“În perioada 2011-2014, inculpata Ro
şca Floarea, a solicitat şi a obţinut pe nedrept, de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Dolj, prin folosirea de documente false, fonduri nerambursabile din bugetul naţional şi bugetul Uniunii Europene, în valoare totală de 167.033,87 lei.
În cursul anului 2011, inculpata Ro
şca Floarea a depus la Primăria comunei Gighera, judeţul Dolj, un contract de arendă pe care chiar ea îl falsificase, pentru a fi înscris în registrul de arendă. În scopul obţinerii de subvenţii de la A.P.I.A. – Centrul Judeţean Dolj, aceasta a completat şi semnat pe proprie răspundere declaraţia de suprafaţă – 2011 pentru suprafaţa de 68,52 ha pe care nu o deţinea în mod real şi a declarat pe proprie răspundere, la aceeaşi primărie, că foloseşte respectiva suprafaţă.
În aceea
şi perioadă, inculpata Roşca Floarea a beneficiat de ajutorul inculpatei Bunciu Mihaela (fostă Pîrvănuşi) care, în calitate de consilier superior în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Dolj, a ajutat-o cu prilejul administrării celor patru cereri unice de plată pe suprafaţă, deşi documentele doveditoare cu privire la suprafeţele declarate, depuse de inculpata Roşca Floarea la dosare erau false, inexacte şi incomplete”, arată procurorii DNA.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Anchetatorii au precizat că prejudiciul a fost recuperat în totalitate.

Pe de altă parte, procurorii DNA Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Florescu Păstorel, administrator al mai multor societăţi comerciale, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea a două infracţiuni de evaziune fiscală, în formă continuată. “În perioada mai – septembrie 2008, inculpatul Florescu Păstorel, în calitate de administrator în fapt şi în drept al unei societăţi comerciale, a livrat efectiv cereale către alte cinci societăţi comerciale, însă nu a înregistrat în contabilitate operaţiunile comerciale efectuate şi veniturile realizate, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale şi a declarat şi înregistrat în contabilitate achiziţii nereale de marfă de la alte trei societăţi comerciale.
În perioada septembrie 2008 – ianuarie 2009, inculpatul Florescu P
ăstorel, în calitate de administrator în drept şi în fapt al altei societăţi comerciale, a declarat şi înregistrat în contabilitate achiziţii nereale de cereale de la persoane fizice şi de la patru societăţi comerciale, pe baza cărora a dedus nelegal TVA în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, toate acestea cu consecinţa prejudicierii bugetului de stat cu suma totală de 5.687.595 lei reprezentând TVA şi impozit pe profit.
În cauz
ă nu s-au luat măsuri asigurătorii întrucât inculpatul Florescu Păstorel nu figurează cu bunuri mobile sau imobile impozabile în evidenţele fiscale”, au precizat anchetatorii.

Politica