10 absolvenți ai Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității din Craiova o să primească titlul de cetățean de onoare al Craiovei. Este vorba despre membrii lotului de canotaj al României. Aceștia s-au evidențiat la ultima ediție a Jocurilor Olimpice de la Paris. Decizia a fost luată în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local din Craiova, care a avut loc vineri. Evenimentul de decernare va avea loc în data de 29.05.2025.
Lista viitorilor cetățeni de onoare ai Craiovei:
- Enache Marian Florian
- Cornea Andrei Sebastian
- Radiș Simona Geanina
- Bereș Amalia
- Ailincăi (Adam) Adriana
- Tivodariu (Lehaci) Maria
- Bodnar Nicoleta Ancuța
- Anghel Roxana Iuliana
- Lehaci (Cozmiuc) Ionela Livia
- Beleagă (van groningen) Geanina Elena
Marian Florian Enache s-a născut pe 5 august 1995 în Târgu Cărbunești, județul Gorj. Atras de sporturile nautice, de la o vârstă fragedă, a început să se antreneze cu ambiția pentru a deveni cel mai bun, iar acest efort i-a fost răsplătit în foarte scurt timp. Primele sale succese la competițiile naționale i-au adus recunoașterea rapidă și un loc în lotul național. El a evoluat constant, participând la numeroase campionate mondiale și europene, unde a obținut rezultate remarcabile.În 2024, cu puțin timp înainte de Jocurile Olimpice, a câștigat locul 1 la Campionatele Europene de la Szeged, Ungaria, în proba de dublu vâsle, confirmându-și statutul de favorit pentru Paris.
Andrei Sebastian Cornea s-a născut pe 10 noiembrie 1999 la Vatra Dornei. A început să practice canotajul la vârsta de 15 ani. El are o strânsă legătură cu Craiova, fiind student la Facultatea de Fizică și Sport din cadrul Universității din Craiova, specializarea Educație Fizică și Sport, în momentul câștigării medaliei de aur la Jocurile Olimpice de la Paris, din anul 2024.
Printre realizările sale se numără:
- – Locul I dublu vâsle – Campionatul European Szeged, Ungaria 2024;
- – Locul III patru vâsle – Cupa Mondială Lucerna, Elveția 2023;
- – Locul VII + calificarea la Jocurile Olimpice – Belgrad, Serbia 2023.
El a scris însă istorie pentru România la Jocurile Olimpice de la Paris, în anul 2024, câștigând medalia de aur olimpică pentru România în această probă și una dintre cele mai importante performanțe ale delegației române la ediția din 2024.
Simona Geanina RADIȘ s-a născut în județul Botoșani, în anul 1999. A absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport din Craiova, obținând ulterior și dimploma de master, tot în cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport din Craiova, la Universitatea din Craiova. La Jocurile Olimpice de la Paris, din anul 2024, a câștigat medalia de aur la canotaj, feminin 8+ 1 și medalia de argint la dublu vâsle feminin. Performanțele sale remarcabile, inclusiv medaliile olimpice obținute la Tokyo în anul 2020 și Paris 2024, reflectă nu doar talentul și dedicarea sa, ci și calitatea formării academice oferite de instituția craioveană.
Amalia Bereș, canotoare de elită a României și fostă studentă la Universitatea din Craiova, a avut o prestație remarcabilă la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, contribuind la câștigarea medaliei de aur în proba de 8+1 feminin. Victoria a marcat revenirea României pe cea mai înaltă treaptă a podiumului în această probă după o pauză de 20 de ani, consolidând poziția echipajului românesc ca unul dintre cele mai puternice din lume. În finala olimpică, echipajul format din Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuța Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Radiș și cârmaciul Victoria Stefania Petreanu a dominat cursa, încheind cu un avans semnificativ față de Canada, campioana olimpică en titre. Performanțele Amaliei Bereș sunt strâns legate de mediul academic din Craiova. Ea a urmat cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport în perioada 2016 – 2019 și ulterior a obținut și dimploma de master, tot la Universitatea din Craiova, în anul 2021.
Echipajul de canotaj 8+1 fete al României a cucerit medalia de aur pentru țara noastră la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. România, în formula de echipă Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu, s-a impus în proba de canotaj 8+1 fete. Adriana Adam Ailincăi a urmat Masterul – Performanța în sport, Universitatea Craiova, promoția 2022. Prezența unor sportivi de talia Adrianei Ailincăi Adam în rândul absolvenților Universității din Craiova inspiră tinerii din regiune să își urmeze pasiunile și să aspire la performanță, demonstrând că succesul este posibil prin muncă, perseverență și sprijin educațional adecvat.
Membră a echipei de aur a României la canotaj, Maria Lehaci (Tivodariu) este absolventă a Universității din Craiova. În 2024, cucerea medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris, la proba considerată drept „proba regină”, alături de Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu. Cu echipajul de 8+1, Maria Lehaci a câștigat medalia de aur și la Campionatele Mondiale din 2022 și 2023 și la Campionatele Europene din 2018, 2020, 2021, 2023 și 2024.
Nicoleta Ancuța Bodnar este una dintre cele mai mari sportive din România, multiplă campioană olimpică și unul dintre absolvenții cu care se mândrește Universitatea din Craiova. La Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, Ancuța Nicoleta Bodnar a strălucit cu o performanță extraordinară. A cucerit argintul la dublu vâsle și a ridicat steagul României pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, obținând aurul la proba de opt rame cu cârmaci, alături de Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu.
Anghel Roxana Iuliana este o canotoare română, medaliată cu aur la canotaj 8+1 și argint la dublu rame la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 și este absolventă a Universității din Craiova – programul de studii de licență Educație fizică și sportivă, promoția 2019 și a programului de studii de master Activitate motrică extracurriculară și curriculară de la Facultatea de Educație și Sport din Craiova. În palmaresul său olimpic se mai regăsește participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, ediția 2020 (desfășurată în 2021), unde a concurat în proba de patru rame (4-), clasându-se pe locul 9.
Lehaci (Cozmiuc) Ionela Livia, canotoare de elită a României și fostă studentă a Universității din Craiova, a avut o prestație remarcabilă la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, fiind medaliată cu argint la dublu vâsle, categoria ușoară. Născută cu o pasiune profundă pentru sport, Ionela s-a format și a crescut profesional în Craiova, fiind absolventă a programului de licență Educație fizică și sportivă, promoția 2016, și a programului de master Performanță în Sport, promoția 2018, ambele din cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport a Universității din Craiova. Ionela Livia Cozmiuc (născută Lehaci) a devenit una dintre cele mai valoroase canotoare ale României, un simbol al perseverenței și al excelenței în sportul international.
Beleagă (Van Groningen) Gianina Elena este una dintre cele mai valoroase canotoare ale României, medaliată cu argint la vâsle categoria ușoară la Jocurile Olimpice de la Paris din anul 2024, fiind absolventă a programelor de licență și master de la Facultatea de Educație și Sport din cadrul Universității din Craiova. Sportivă de excepție, Beleagă (Van Groningen) Gianina Elena a purtat numele țării, dar și al municipiului Craiovei pe cele mai înalte culmi ale performanței internaționale.