Primul tur al alegerilor prezidențiale, contestat la CCR

Delia Pătru
Foto: Facebook/ Ambasada României în Republica Moldova

Curtea Constituțională a României a înregistrat, marți, o cerere de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale de duminică.

„A fost înregistrată o contestație privind anularea alegerilor pentru funcția de președinte al României din data de 4 mai. Nu s-a stabilit încă un termen, însă cel mai probabil se va lua în discuție spre sfârșitul săptămânii. Când se stabilește exact, revin cu detalii”, au transmis reprezentanții CCR.

Cel care a făcut contestație este Sebastian Popescu, care a candidat în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 4 mai din partea Partidului Noua Românie, scrie libertatea.ro

Printre altele, Sebastian Popescu a reclamat folosirea unei strategii identice cu cea din 2024, cu referire la cazul Călin Georgescu, afirmând că „George Simion şi Nicuşor Dan, culmea, amândoi au şi intrat în turul doi, au beneficiat de un tratament preferenţial pe platformele de social-media, similar ca cel din cazul Călin Georgescu, ceea ce a avut ca efect denaturarea manifestării de voinţă a alegătorilor”.

În plus, el a acuzat televiziunile de „practici ilegale de promovare selectivă prin dezbateri electorale organizate discreționar doar cu cei 5 candidați „relevanți” sau cu reprezentanții acestora, dar și prin difuzarea de știri zilnice dedicate exclusiv celor 5 candidați, ignorându-i pe ceilalți 6”.

Sebastian Popescu a primit doar 25.994 de voturi (0,28%) și a ieșit pe locul 9 dintre cei 11 candidați.

Care este procedura legală

Potrivit calendarului alegerilor prezidenţiale, în termen de cel mult trei zile de la încheierea votării, cel mai târziu la data de 6 mai, ora 24:00, se pot formula cereri pentru anularea alegerilor pe motiv de fraudă electorală, scrie hotnews.ro

Acestea pot fi depuse de partidele politice, alianţele politice sau electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezentate în Consiliul Minorităţilor Naţionale şi candidaţii care au participat la alegeri. Cererea, temeinic motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază, este adresată Curţii Constituţionale.

Pe 8 mai, Biroul Electoral Central va înainta către Curtea Constituţională procesul-verbal, împreună cu procesele-verbale de constatare şi centralizare a rezultatelor votării întocmite de birourile electorale judeţene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate şi birourile electorale ale secţiilor de vot.

După primirea dosarului de la Biroul Electoral Central şi soluţionarea cererilor de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală, CCR validează alegerile şi publică rezultatul acestora în mass-media şi în Monitorul Oficial.

Cel mai târziu la data de 9 mai se vor aduce la cunoştinţă publică prenumele şi numele celor doi candidaţi care vor participa la al doilea tur de scrutin, precum şi a datei alegerilor.

Distribuie acest articol