Sancțiuni în cazul morții băiatului de 16 ani, la SJU Târgu Jiu: salariu mai mic pe 3 luni și avertisment

Grosu Claudia

Un copil de 16 ani și-a pierdut viața în Unitatea de Primiri Urgențe a celui mai mare spital din Gorj, după ce, potrivit acuzațiilor familiei, nu ar fi fost operat la timp. Medicul de gardă ar fi refuzat să intervină, invocând depășirea competențelor, iar transferul către un spital din Craiova a durat prea mult.

În urma tragediei, conducerea spitalului a finalizat cercetarea disciplinară privind cazul pacientului D.M.A. Comisia de anchetă a verificat modul în care au fost respectate protocoalele, procedurile interne, fișele de post, Regulamentul de Organizare și Funcționare, precum și legislația în vigoare.

Ca urmare a concluziilor Raportului de cercetare disciplinară, managerul unității sanitare a dispus următoarele sancțiuni: reducerea salariului de bază cu 10% timp de trei luni pentru medicul primar în specialitatea chirurgie generală, reducerea salariului de bază cu 10% timp de trei luni pentru medicul specialist în medicină de urgență și avertisment scris pentru medicul șef al Unității de Primiri Urgențe (UPU).

Comisia a subliniat că nu are competența de a se pronunța asupra cauzei decesului sau asupra suspiciunii de malpraxis. Stabilirea cauzei decesului revine Serviciului de Medicină Legală Gorj, în timp ce o eventuală anchetă de malpraxis ar putea fi realizată de Colegiul Medicilor Gorj și Direcția de Sănătate Publică Gorj.

„A fost finalizată cercetarea disciplinară în cazul pacientului D.M.A., comisia de cecrcetare disciplinară înaintând Raportul managerului unității. Ținând cont de concluziile cuprinse în Raportul de cercectare disciplinară, managerul unității sanitare a dispus aplicarea următoarelor sancțiuni disciplinare:

  • reducerea salariului de bază cu 10% pe o perioadă de 3 luni, potrivit prevederilor art 248, alin (1), lit d din Legea 53/2003-Codul Muncii cu modificările și completările ulterioare, pentru medicul specialist medicină de urgență;
  • avertisment scris potrivit prevederilor art 248, alin (1), lit a din Legea 53/2003-Codul Muncii cu modificările și completările ulterioare, pentru medicul șef UPU;
  • reducerea salariului de bază cu 10% pe o perioadă de 3 luni, potrivit prevederilor art 248, alin (1), lit d din Legea 53/2003-Codul Muncii cu modificările și completările ulterioare, pentru medicul primar specialitatea chirurgie generală.

Comisia de cercetare disciplinară a verificat respectarea protocoalelor, procedurilor, atribuțiilor din fișele de post, prevederilor Regulamentului de Organizare și Funcționare și ale Regulamentului Intern, precum și respectarea legislației în vigoare. Comisia de cercetare disciplinară nu are competența de a se pronunța cu privire la cauza decesului, aceasta urmând să fie stabilită și comunicată de SML Gorj și nici asupra suspiciunii existenței unui posibil caz de malpraxis, pentru aceasta existând comisii la nivelul Colegiul Medicilor Gorj și DSP Gorj”, transmite SJU Târgu-Jiu.

Conform unui comunicat de presă, medicul specialist medicínă de urgentă, angajat al UPU-SMURD din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu, a încălcat prevederile art. 51 alin. (4) şi alin.(5) din Ordinul nr. 1706/2007, privind conducerea şi organizarea unităților şi compartimentelor de primire a urgenţelor, respectiv nu a consemnat în fişa UPU a pacientului D.M.A., temperatura pacientului, data şi ora solicitării consultului de chirurgie, neconsemnând solicitările de consult nici în specialitățile neurologie, cardiologie, neinformând medicii de gardă din cele două specialități aflați într-o altă locație la aproximativ 2 km de UPU, telefonic asupra stării pacientului şi solicitarea de efectuare a acestora.

Medicii din cele două specialități au declarat că, membrii echipajului SAJ i-au informat că trebuie să efectueze consulturile;

  • prevederile art. 52 alin.(5) din Ordinul nr. 1706/2007, potrivit cărora,medicul responsabil de tură şt asistentul responsabil de tură sunt obligați să consemneze in raport toate problemele din timpul gărzii care afectează mersul normal al activității, indiferent de natura acestora. Medicul-sef al UPU (sau CPU) va fi informat telefonic dacă problemele apărute sunt sau au fost de natură să pună în pericol viața unui pacient sau să afecteze grav funcționalitatea UPU (sau CPU)”;
  • atribuțiile şi sarcinile specifice din fişa postului, la pct.9 – completează împreună cu restul medicilor de gardă, fişele pacienților aflafi in UPU – SMURD şi completează toate formularele necesare, în scris sau pe calculator”, atribuție efectuată în mod defectuos;
  • atribuțiile prevăzute la pet. 3 din fişa postului ,,răspunde de informarea corectă şi promptă a medicului responsabil de gardă, a medicului şefsau a locțiitorului acestuia asupra tuturor problemelor ivite în timpul gărzii şi care au influență asupra derulării normale a activității, inclustv cele legate de personal, indiferent dacă au fost rezolvate sau nu”. Medicul responsabil de tură în acea gardă era medicul şef UPU-SMURD, care în declarația prezentată comisiei de cercetare disciplinară a afirmat: „Nu am fost solicitată de Dr. C. nici din punct de vedere medical si nici administrativ în gestionarea cazului”;
  • punctul 3 din Reglementări privind anunțarea aparținătorilor în legătură cu decesul pacienților ,,anunță aparținătorii în legătură cu decesul pacientului, după cel puțin 2 ore şi în cel mult 3 ore de la decesul pacientului”.

Potrivit Raportului comisiei de cercetare disciplinară, medicul şef UPU a încălcat prevederile Ordinului 1706/2007-Anexa nr. 1 Responsabilități, atribuții şi obligații, respectiv: „răspunde de respectarea deciziilor, a prevederilor din fişa postului, precum şi a Regulamentului de Organizare şi Funcționare”; ,,efectuează vizita periodică la intervale de maximum 3 ore la toți pacienții din UPU, reevaluează starea lor şi adaptează conduita terapeutică, asigurând informarea specialiştilor din spital despre modificările semnificative; comunică permanent cu bolnavul şi aparținătorii acestuia, anunțându-i despre manevrele ce se efectuează, precum şi despre starea acestuia; este unica persoană din UPU care comunică un deces aparținătorilor, fiind insoțit de asistentul de tură sau de asistentul medico-social; completează, împreună cu restul medicilor de gardă, fişele pacienților aflati în UPU şi completează toate formularele necesare, în scris sau pe calculator; contrasemnează şi asigură completarea corectă de către restul personalului a fişelor şi a documentelor medicale şi medico-legale pe care nu le completează personal”.

Distribuie acest articol