sâmbătă, iulie 13, 2024

Ultima ora

Sport

România nu îndeplineşte condiţiile pentru trecerea la moneda euro

Comisia Europeană a stabilit că România nu poate adopta încă moneda euro, în urma unor evaluări privind compatibilitatea juridică şi îndeplinirea criteriilor de convergenţă, se precizează într-un comunicat publicat miercuri de instituția UE, informează Agerpres.

Concluzia este cuprinsă în Raportul de convergenţă din 2024 în care sunt prezentate progresele înregistrate Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia, cele șase state din blocul comunitar care și-au luat angajamentul juridic de a adopta moneda unică.

Potrivit raportului citat, România nu îndeplineşte criteriul de stabilitate a preţurilor, pe cel privind finanţele publice, cel al cursului de schimb şi criteriul de convergenţă a ratelor dobânzii pe termen lung. De asemenea, Comisia Europeană constată că niciunul dintre cele șase state UE nu îndeplineşte toate criteriile de aderare la zona euro, însă Bulgaria este singura țară care mai are doar un criteriu de îndeplinit.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Legislația Bulgariei poate fi considerată compatibilă cu dreptul UE, sub rezerva condițiilor și a interpretărilor specificate în raportul de convergență. Legislația națională în domeniul monetar nu este pe deplin compatibilă cu normele uniunii economice și monetare în celelalte cinci state membre ale UE din afara zonei euro care au fost examinate”, se menționează în comunicat.

De asemenea, niciunul dintre state nu face parte din mecanismul cursului de schimb (MCS II), unde este necesară o prezență de cel puțin doi ani înainte de aderarea la zona euro.

Politica