vineri, iulie 19, 2024

Ultima ora

Sport

O țară din Europa începe vaccinarea oamenilor împotriva gripei aviare

O țară din Europa începe, în premieră mondială, vaccinarea oamenilor împotriva gripei aviare. Vaccinul va fi oferit celor cu vârste începând de la 18 ani care prezintă un risc crescut de a contracta virusul H5N1.

Finlanda intenționează să ofere vaccinarea preventivă împotriva gripei aviare de săptămâna viitoare unor lucrători expuși la animale, au transmis marți autoritățile sanitare finlandeze, devenind prima țară din lume care face acest lucru, scrie digi24.ro care citează Reuters.

Țara nordică a cumpărat vaccinuri pentru 10.000 de persoane, fiecare constând din două injecții, ca parte a unei achiziții comune UE de până la 40 de milioane de doze pentru 15 națiuni de la producătorul CSL Seqirus. Într-o declarație pentru Reuters, compania australiană a declarat că Finlanda va fi prima țară care va lansa vaccinul pentru populație.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Vaccinul va fi oferit celor cu vârsta de 18 ani sau peste care prezintă un risc crescut de a contracta gripa aviară din cauza muncii lor sau a altor circumstanțe”, a transmis Institutul Finlandez pentru Sănătate și Bunăstare (THL) într-un comunicat.

Tulpina H5N1 a gripei aviare a ucis sau a provocat sacrificarea a sute de milioane de păsări de curte la nivel global în ultimii ani și s-a răspândit din ce în ce mai mult la mamifere, inclusiv la vaci din Statele Unite și, în unele cazuri, și la oameni.

Nu au fost detectate cazuri de gripă aviară la om în Finlanda, dar autoritățile vor să lanseze programul de vaccinare, având în vedere riscurile de transmitere pe care le prezintă fermele sale de blană.

„Condițiile din Finlanda sunt foarte diferite prin faptul că avem ferme de blană unde animalele pot ajunge în contact cu animalele sălbatice”, a declarat pentru Reuters medicul șef Hanna Nohynek de la Institutul Finlandez pentru Sănătate și Bunăstare (THL). Focare pe scară largă de gripă aviară printre nurci și vulpi la fermele de blană în aer liber din Finlanda au dus anul trecut la sacrificarea a aproximativ 485.000 de animale pentru a împiedica răspândirea virusului atât la animale, cât și la oameni. Vaccinurile vor începe să fie disponibile probabil încă de săptămâna viitoare în unele părți ale Finlandei, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al THL.

Finlanda a procurat vaccinuri pentru persoanele pe care le consideră a fi expuse riscului, cum ar fi lucrătorii de la fermele de blană și păsări de curte, tehnicieni de laborator care se ocupă de mostre de gripă aviară și medicii veterinari care lucrează ca ofițeri de control al animalelor în regiunile în care sunt situate fermele de blană.

Oamenii care lucrează în sanctuare care îngrijesc păsările sălbatice, în ferme de animale sau în curățarea spațiilor, cum ar fi fabricile de procesare a subproduselor de origine animală, vor primi, de asemenea, vaccinuri, a transmis THL.

În cazul în care ar avea loc infecția umană cu gripa aviară, contactelor apropiate ale unui caz suspectat sau confirmat li se va oferi vaccinul.

Politica