vineri, iulie 19, 2024

Ultima ora

Sport

Deciziile cu noile pensii, trimise cu Poșta Română

Pensionarii urmează să primească acasă plicurile cu decizia de recalculare a pensiei, a anunțat președintele Casei Naționale de Pensii (CNPP), Daniel Baciu. El a precizat că plicurile vor fi trimise cu Poșta Română, circa cinci milioane de pensionari urmând să le primească la domiciliu.

Decizia de recalculare a pensiei va fi trimisă în plic, prin Poșta Română, fiecărui pensionar, pentru ca procesul de recalculare să se poată finaliza până în luna septembrie, a declarat președintele CNPP la Digi24.

„Mai avem un pas până la trimiterea deciziilor”, a mai menționat Daniel baciu, referindu-se la un act normativ care să stabilească această procedură.

Policlinica Buna Vestire Craiova

După ce guvernul va emite actul normativ, plicurile vor fi tipărite și expediate prin Poșta Română, cu confirmare de primire, a precizat Daniel Baciu, precizând că este vorba despre aproximativ cinci milioane de plicuri.

Pensionarii trebuie să fie acasă când vine poștașul, a mai spus președintele CNPP, pentru a primi decizia. Însă, a mai explicat Daniel Baciu, în cazul în care un pensionar nu este acasă când vine poștașul, plicul cu decizia sa va rămâne o perioadă de câteva zile la oficiul poștal la care este arondat, iar apoi, dacă pensionarul tot nu merge să-l ridice, va putea fi preluat de la sediul casei județene de pensii.

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a explicat și ce se va întâmpla în cazul în care, în urma recalculării, pensia iese mai mică: „pensionarul rămâne cu pensia cea mai avantajoasă în plată”.

„Da, lucrul acesta este prevăzut clar în lege, noi respectăm exact legea, vorbim de legea 360. Dacă în această formulă de calcul există un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată în prezent, lucrurile sunt foarte clare, pensionarul rămâne cu pensia cea mai avantajoasă în plată”, a declarat președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu.

Sistemul de pensii publice din România este reglementat, începând din acest an, printr-o nouă lege, respectiv prin Legea 360/2023. 

Pe 6 decembrie 2023, legea pensiilor, adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ea se aplică începând din 1 ianuarie 2024. O parte din prevederi au intrat în vigoare de la începutul anului, iar cele mai multe vor fi din septembrie.

Foto: arhivă

Politica