joi, iunie 20, 2024

Ultima ora

Sport

Avertismentul cercetărilor: microplastic găsit în testiculele umane

Microplasticele
au fost găsite în testiculele umane, iar cercetătorii spun că această
descoperire ar putea fi legată de scăderea numărului de spermatozoizi la
bărbați, relatează The Guardian. Citeşte întreaga ştire: Avertismentul cercetărilor: microplastic găsit în testiculele umane. Posibile implicații asupra fertilității

Microplasticele au fost găsite în testiculele umane, iar cercetătorii spun că această descoperire ar putea fi legată de scăderea numărului de spermatozoizi la bărbați. Oamenii de știință au testat 23 de testicule umane, precum și 47 de testicule de la câini de companie. Ei au găsit microplastice în fiecare probă, scrie libertatea.ro care citează The Guardian.

Testiculele umane au fost conservate și, prin urmare, nu a fost posibilă măsurarea numărului de spermatozoizi, însă numărul de spermatozoizi din testiculele câinilor a putut fi evaluat și a fost mai mic în cazul probelor cu o contaminare mai mare cu PVC.

Studiul demonstrează o corelație, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru a dovedi că microplasticele determină scăderea numărului de spermatozoizi.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„La început, m-am îndoit că microplasticele ar putea pătrunde în sistemul reproducător”, a declarat profesorul Xiaozhong Yu, de la Universitatea New Mexico din SUA.

„Când am primit prima dată rezultatele pentru câini, am fost surprins. Am fost și mai surprins când am primit rezultatele pentru oameni”, a adăugat acesta.

Testiculele analizate au fost obținute în urma unor autopsii efectuate în 2016, bărbații având vârste cuprinse între 16 și 88 de ani în momentul în care au murit. „Impactul asupra tinerei generații ar putea fi mai îngrijorător” acum, când în mediul înconjurător există mai mult plastic ca niciodată, a spus Yu.

Testiculele umane aveau o concentrație de plastic de aproape trei ori mai mare decât cea găsită în testiculele de câine: 330 de micrograme pe gram de țesut față de 123 de micrograme. Polietilena, folosită în pungile și sticlele de plastic, a fost cel mai frecvent microplastic găsit, urmată de PVC. Numărul de spermatozoizi la bărbați este în scădere de zeci de ani, poluarea chimică, cum ar fi pesticidele, fiind asociată cu acest lucru potrivit mai multor studii.

De asemenea, microplasticele au fost descoperite recent în sângele uman, în placente și în laptele matern, ceea ce indică o contaminare pe scară largă a corpului uman.

Impactul asupra sănătății este încă necunoscut, dar s-a demonstrat că microplasticele provoacă daune celulelor umane în laborator. Cantități uriașe de deșeuri de plastic sunt aruncate în mediul înconjurător, iar microplasticele au poluat întreaga planetă, de la vârful Muntelui Everest până în cele mai adânci oceane. Se știe că oamenii consumă aceste particule minuscule prin intermediul alimentelor și al apei, precum și prin inhalarea lor.

În luna martie, medicii au avertizat asupra efectelor care pot pune viaţa în pericol după ce au descoperit un risc substanțial crescut de accident vascular cerebral, atac de cord și deces mai devreme la persoanele ale căror vase de sânge au fost contaminate cu materiale plastice microscopice.

Studiul, publicat în revista Toxicological Sciences, a implicat dizolvarea mostrelor de țesut și apoi analizarea plasticului rămas. Testiculele câinilor au fost obținute de la cabinete veterinare care au efectuat operații de sterilizare.

Foto. pixabay.comPolitica