sâmbătă, iulie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Protest la Muzeul Olteniei. Noaptea Albă, în stradă

„Vom face Noaptea Albă a Muzeelor, însă nu așa cum o știm, ci în Piața Victoriei”

Sindicatul Salariaților din Muzeul Olteniei Craiova a decis ca muzeografii să nu participe la Noaptea Europeană a Muzeelor din 18 mai și vor anularea evenimentului. Aceasta, ca formă de protest împotriva întârzierii măsurilor promise de către Guvern, în special în ceea ce privește drepturile financiare. În schimb, aceștia vor organiza, în aceeași zi, un miting de protest în Piața Victoriei. Managerul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche, a declarat, pentru „Jurnalul Olteniei”, ca va lua miercuri, 15 mai, o decizie finală cu privire la desfășurarea evenimentului „Noaptea Muzeelor”, în Bănie.

„Sindicatul Salariaților din Muzeul Olteniei Craiova este solidar cu acțiunile de protest inițiate de instituțiile muzeale din țară privind revendicările salariale îndreptățite, în scopul eliminării inechităților salariale. De asemenea, se alătură protestului din data de 18 mai 2024 – Noaptea Europeană a Muzeelor”, a declarat președintele sindicatului, Olivia Cioboiu.

Cristina Ghițescu, de la Laboratorul de Restaurare-Conservare, face parte din sindicatul Social Protect și ne-a spus care sunt dorințele tuturor salariaților și de ce nu vor să participe la Noaptea Muzeelor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Toți salariații am făcut niste tabele în care ne-am exprimat ne voința de a participa la Noaptea Muzeelor. Managerul Muzeului Oltenia este în măsură să decidă dacă se suspendă sau nu evenimentul, însă toți salariații sunt uniți și nu vor să participe. Noi facem toată chestia aceasta în semn de protest, împotriva a tot ceea ce se întâmplă la nivelul culturii. Adică, a minciunilor ministeriale, ale acelei ordonanțe care s-a dat și adâncește și mai rău discriminarea salarială între muzee și muzee. S-a dat legea 128/2023, în care s-a mărit grila de salarizare în învățământ. Dar pe grila de salarizare sunt și muzeele. Sunt diferențe foarte mari între muzeografii de la un muzeu local sau județean și unul de la muzeul universității. Oricum erau diferențe, însă acum s-au adâncit. În condițiile în care facem aceeași muncă și avem aceleași studii.

Nu se respectă nici legea 153/2007. Din 2023 urma să se plătească la coeficient. Și atunci era ok pentru că creștea în funcție de salariul minim pe economie, care văd că tot crește, dar noi rămânem pe loc. O să ajungă într-un final ca cei fără studii să ne depășească. Noi ne solidarizăm cu colegii din țară. Inițiativa nu este de la noi. Modificarea ordonanței a fost pusă în ședința de lucru a Guvernului. După care, Ministerul Culturii o retrage. De 4 luni s-a tot tergiversat această modificare de ordonanță. Pe 18 aprilie, a pus anunțul, nota de fundamentare, după care brusc a fost retrasă. Ca măsură de prelungire a protestului, se va picheta Guvernul. Vom face Noaptea Albă a Muzeelor, însă nu așa cum o știm, ci în Piața Victoriei. Am înțeles că vor participa 1.000 de oameni. Noi suntem un județ în care pe partea de cultură s-a investit. Singura noastra problemă vine de la „nivelul de sus”, ne-a spus aceasta.

Noaptea Muzeelor este denumirea dată evenimentului anual cultural patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM), prin care numeroase muzee, în parteneriat cu diverse alte instituții de cultură, își deschid liber porțile, simultan, până târziu în noapte.

Primul eveniment de acest gen l-a reprezentat cel ce s-a desfășurat în anul 1997 în Berlin. Conceptul de acces gratuit a fost foarte bine primit astfel că în scurt timp a crescut foarte mult numărul instituțiilor organizatoare, precum și numărul de vizitatori.
În 1999 manifestarea a fost preluată în Franța sub denumirea de „Primăvara muzeelor” (Printemps des musées), la propunerea Ministerului francez al culturii și comunicării, ea desfășurându-se primăvara, într-o zi de duminică. Ulterior (2001) evenimentul a fost organizat în toate țările semnatare ale convenției culturale a Consiliului Europei, fiind pus sub înaltul patronaj al Secretarului său General și având ca public țintă în special persoane aflate în proximitatea muzeelor.

În 2005 acest eveniment este mutat pe durata nopții și schimbă publicul țintă, adresându-se tinerilor și familiilor ce își fac program în această perioadă, renăscând sub denumirea actuală – „Noaptea Muzeelor” și extinzându-se în toată Europa. El este organizat în sâmbăta cea mai apropiată de data de 18 mai, data adoptată de ICOM (Consiliul Internațional al Muzeelor) drept Ziua Internațională a Muzeelor. Începând din 2011 ICOM se alătură UNESCO și Consiliului Europei în patronarea acestui eveniment. (wikipedia)

Politica