sâmbătă, mai 4, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Lege încălcată, în Dolj, la desemnarea președinților birourilor electorale. Barou: „O gravitate deosebită”

„Este de o gravitate deosebită faptul că procedura de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție și a locțiitorilor acestora nu a fost legală,” afirmă reprezentanții Baroului Dolj. Aceștia transmit că vor urmări în continuare respectarea legii, după ce Biroul Electoral Central (BEC), admițând contestațiile depuse, a dispus desființarea Biroului Electoral de la Dolj.

Potrivit reprezentanților BEC, contestatarii au semnalat faptul că desemnarea președinților birourilor electorale de circumscripție și a locțiitorilor acestora nu s-a făcut prin tragere la sorți, așa cum prevede legea, în lista întocmită de Președintele Tribunalului Dolj figurează magistrați care nu lucrează la Tribunalul Dolj ori Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, ori chiar persoane care nu au calitatea de magistrat. Mai mult, persoanele desemnate erau fie în subordonare de tipul judecător/grefier la Tribunal, fie erau rude, au susținut contestatarii.

BEC a constatat că pe listă se află mai mulți magistrați de la alte instanțe și că nu s-a respectat criteriul apropierii domiciliului persoanei desemnate de localitatea în care funcționează biroul electoral.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Drept urmare, reprezentanții BEC au dispus reluarea procedurilor de desemnare a președinților Biroului Electoral Județean Dolj și a celor de circumscripție comunală.

„Consiliul Baroului Dolj își manifestă în mod public preocuparea față de maniera în care a fost organizată și derulată procedura de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție și a locțiitorilor acestora, constituite în județul Dolj, pentru alegerile locale din 9 iunie 2024.

Este de o gravitate deosebită faptul că procedura de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție și a locțiitorilor acestora nu a fost legală, transparentă și echitabilă, modalitatea concretă urmată aducând atingere respectării valorilor unei societăți democratice în materia procesului electoral și a principiilor statului de drept.

Avocații din cadrul Baroului Dolj își declară și cu această ocazie angajamentul în promovarea valorilor democratice și a respectului pentru Lege și Justiție.

În acest sens, Consiliul Baroului Dolj își exprimă public aprecierea față de Hotărârea nr. 29H din 19 aprilie 2024 a Biroului Electoral Central, prin care au fost admise contestațiile formulate împotriva desemnării președinților birourilor electorale de circumscripție și a locțiitorilor acestora pentru circumscripțiile electorale din județul Dolj, dispunându-se desființarea procesului-verbal – act de învestitură din data de 15 aprilie 2024, ora 12.00 și proceselor-verbale subsecvente și reluarea operațiunii de desemnare a președinților Biroului Electoral de Circumscripție Județeană nr. 17 Dolj și ai birourilor electorale de circumscripție comunală, orășenească și municipală din județul Dolj, precum și a locțiitorilor acestora, cu respectarea dispozițiilor art. 25 alin. (5) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali.

Consiliul Baroului Dolj atrage atenția tuturor factorilor decizionali implicați în organizarea procesului electoral să cântărească cu responsabilitate asupra imperativului asigurării unui cadru de legalitate deplină a acestuia, prin respectarea cu rigoare atât a prevederilor referitoare la înscrierea pe lista magistraților, cât și a celor referitoare la criteriul apropierii domiciliului sau reședinței persoanei desemnate de localitatea în care funcționează biroul electoral de circumscripție unde a fost desemnată.

Avocații din Baroul Dolj, aflați sub jurământul solemn de a respecta Constituția, legile țării, depturile și libertățile omului, subliniază că îndeplinirea acestor cerințe este de natură să protejeze interesul public și să restabilească încrederea întregii comunități în procesul electoral, condiție esențială a unui stat democratic”, se arată într-un comunicat de presă semnat de av. Mihai-Dragoș Nicu, Decanul Baroului Dolj.

Politica