vineri, mai 3, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Gorjenii dintr-un cartier strâng apă de ploaie ca să aibă cu ce spăla vasele

Nu au acces la apă potabilă la robinete, iluminat stradal sau servicii de canalizare și gaze naturale

Locuitorii din Cartierul Drăgoieni 2 din Târgu Jiu se confruntă cu o situație extrem de dificilă. În anul 2024, aceștia relatează că sunt nevoiți să recolteze apa de ploaie în roabe sau să transporte apă în bidoane de la distanțe de zeci de kilometri pentru a avea posibilitatea să își spele rufele sau vasele. Pentru spălare, apelează la ajutorul rudelor, în timp ce pentru consumul de apă potabilă sunt nevoiți să o cumpere din magazine, conform Pandurul.

Primăria, Complexul Energetic Oltenia și reprezentanții Aparegio au purtat noi discuții cu privire la această problemă și promit că vor găsi o soluție până la sărbătoarea Paștelui. De aproape 12 ani, locuitorii care au fost relocați în Cartierul Drăgoieni 2 au primit asigurări că vor avea acces și la alte utilități, însă până în prezent dispun doar de energie electrică.

Acești locuitori au fost relocați în această zonă pentru a face loc lucrărilor miniere, însă chiar și după atâția ani, nu au acces la apă potabilă la robinete, iluminat stradal sau servicii de canalizare și gaze naturale. Străzile sunt proprietatea Complexului Oltenia, în timp ce autoritățile locale susțin că nu pot interveni pe proprietate privată. Prin urmare, responsabilitatea este pasată de la unul la altul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Strângem apă de ploaie în roabe sau cărăm de la Schela, de la vreo 20 de kilometri distanță ca să avem de vase, de un duș. În România, 2024. Ne strângem mai mulți și mergem și cărăm cu bidoanele”, a spus o localnică, conform sursei citate.

„Promisiuni au fost multe. Și de la primărie, și de la CEO, dar am rămas tot ai nimănui. Nu avem apă, canalizare, gaze, nu avem iluminat stradal. Noroc cu chinezii că au inventat lămpile astea solare și le mai atârnăm în poartă”, a spus un alt localnic.

„De 12 ani ni s-a promis apă. Degeaba. Noi suntem strămutați de la Pinoasa. Când am plecat de acolo, acolo aveam apă. Am venit aici să ne chinuim. Am avut în fântâni, dar au secat. S-au ars pompele pentru că nu mai e apă. Ne chinuim, dar speranța moare ultima”, a spus un alt localnic.

Primarul Marcel Romanescu a făcut o promisiune fermă că va rezolva această problemă până la sărbătoarea Paștelui. La finalul săptămânii trecute, localnicii au relatat că angajați ai companiei Aparegio au venit să inspecteze conductele, dar nu au identificat nicio problemă semnificativă. Întreaga rețea de apă și canalizare a fost inițial instalată de Complexul Oltenia când a construit cartierul pentru locuitorii relocați, însă aceasta nu a funcționat niciodată corespunzător. Ca urmare, oamenii au fost nevoiți să-și foreze puțuri sau să sape fântâni pentru a avea acces la apă.

Politica