luni, aprilie 22, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Bâzdâna pe o pungă de gaze. Ce soluții oferă Agenția Națională pentru Resurse Minerale

Autoritățile doljene monitorizează în continuare situația de la Bâzdâna, Calopăr, unde sunt emisii de gaze spontane din sol. Între timp, vecinii bărbatului căruia, vineri, i-a explodat casa când încerca să aprindă focul în sobă, au fost trimiși la rude.

Agenția Națională pentru Resurse Minerale a transmis ce măsuri pot fi luate pentru a evita producerea unei tragedii.

În urma Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, prefectul județului Dolj, Dan Diaconu, a transmis o informare către Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru a găsi cele mai bune soluții pentru gestionarea situației de la Bâzdâna, în calitate de autoritate cu abilitate în domeniu, au transmis reprezentanții Prefecturii Dolj.

ANRM a transmis autorităților doljene că “din analiza fondului geologic național efectuată în cadrul ANRM pentru subsolul județului Dolj – localitatea Bazdana, comuna Calopăr nu sunt înregistrate resurse/rezerve de petrol deci nu există încheiate acorduri petroliere de concesionare a perimetrelor respective în vederea exploatării, dezvoltării și explorării de hidrocarburi”.

Policlinica Buna Vestire Craiova


Soluții pentru gestionarea situației de la Bâzdâna

Reprezentanții ANRM au transmis autorităților doljene și câteva soluții pentru a gestiona situația de la Bâzdâna.

“Pentru determinarea cauzelor și delimitarea arealului cu emanații de gaze dar și pentru stabilirea măsurilor de punere în siguranță a zonei, este necesară realizare unei rețele de foraje prin care pe adâncimile investigate să fie cartata litologia întâlnită, adâncimea la care se întâlnește nivelul apei subterane și să fie făcute măsurători privind concentrația și geneza gazelor în teren. În condițiile în care se demonstrează că prezența gazelor în zona este datorată unor acumulări de hidrocarburi sau a unor straturi de cărbune care nu pot fi exploatate si valorificate industrial aceste foraje vor putea fi transformate în drene verticale de aerisire pentru punerea în siguranță a zonei afectate”, se mai precizează în comunicatul celor de la ANRM.

Reamintim că autoritățile au intrat în alertă, după ce, vineri, soba unui localnic a explodat cand acesta încerca sa aprindă focul. Omul a ajuns la spital cu arsuri pe mâini și față. Este vorba despre doljeanul care, în urmă cu doi ani, a dat peste o pungă de gaze naturale în timp ce fora un puț. Focul a ars atunci câteva zile în gospodăria lui, până ce puțul a fost acoperit de o firmă specializată.

Acum patru persoane, din trei gospodării din satul Bâzdâna al comunei Calopăr, aflate în imediată apropiere a casei în care a avut loc explozia, au fost trimise la rude. Accesul în zona afectată a fost interzis de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

Politica