sâmbătă, iulie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Războiul pentru „Eclerul la tavă”, tranşat definitiv în justiţie

Războiul dus în justiție pentru „Eclerul la tavă”, de două vloggerițe culinare faimoase, a fost tranșat definitiv. Jamila a pierdut procesul în urma căruia spera să fie despăgubită, după ce a fost blocată o vreme pe YouTube.

Mai mult, vloggerița va trebui să îi plătească cheltuieli de judecată rivalei sale, Laura Laurențiu. Magistrații au considerat că aceasta din urmă a fost cea care a difuzat prima în România rețeta desertului controversat.

Disputa a pornit de la filmările în care este prezentată rețeta „Eclerului la tavă”. Instanțele au tranșat scandalul iscat după ce varianta Jamilei a fost blocată pe YouTube în 2019, timp de 17 zile, la cererea Laurei Laurențiu, care le arătase urmăritorilor săi cum să prepare desertul cu trei ani înainte, în 2016.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„M-a deranjat că clipul ei avea exact același titlu, că imaginea ilustrativă a videoclipului reproducea până și poziția imaginii mele ilustrative, că practic promitea același lucru publicului, publicul era deja în confuzie. Ca aspect, în orice caz e identică, în privința ingredientelor folosite, sunt substituite unele grăsimi cu altele. Dacă ar fi menționat că s-a inspirat de la mine, eu aș fi felicitat-o pentru cât de frumos i-a ieșit”, spunea Laura Laurențiu.

„Decisiv nu este existența sau nu a unei mărci înregistrate, ci a credinței rezonabil întemeiate a intimatei Laura Laurențiu că postările sale cu privire la rețeta în discuție sunt anterioare celor ale apelantei, apelanta (Jamila) nefiind în drept să i le preia tale quale (așa cum sunt), cel puțin nu fără a menționa anterioritatea postărilor sale”, se arată în decizia Curții de Apel București, potrivit romaniatv.net

Jamila s-a plâns în instanță că imaginea și onoarea ei în fața urmăritorilor săi au avut de suferit. Ea a cerut despăgubiri de 5.000 de euro, dar a pierdut și la Tribunal, și la Curtea de Apel, iar acum la Instanța Supremă.

După patru ani de dispute în sălile de judecată, Înalta Curte de Casație și Justiție i-a dat câștig de cauză Laurei Laurențiu, care a avut întâietate în prezentarea rețetei de „Ecler la tavă” și care nu va trebui să plătească rivalei sale nicio despăgubire. Jamila, în schimb, a fost obligată să îi plătească 10.000 de lei cheltuielile de judecată celei pe care a pârât-o în justiție.

Jamila rămâne singura care a reușit să își înregistreze marca la OSIM, dar numai în varianta în care „Eclerul la tavă” este asociat cu numele.

„Pentru că circul a început din nou și pentru că iar se aruncă cu minciuni și cu jigniri, voi reveni cu o ultimă declarație despre subiectul eclerului la tavă. Până atunci, vă spun doar atât. Nu eu am început acest circ, nu eu am dar report unui clip fără motiv întemeiat, nu am fost eu cea care a făcut un rău în mod gratuit când exista cale de comunicare și când lucrurile s-ar fi putut rezolva mult mai simplu și mai ușor.

Foto: pixabay

Politica