luni, aprilie 22, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ajutorul de înmormântare, majorat. Câți bani se dau acum

Ajutorul de înmormântare a fost majorat în 2024, iar familia unei persoane decedate poate să primească o sumă mai mare cu 778 de lei, față de nivelul anului 2023.

Pentru a beneficia de acest ajutor, este necesar să depui o cerere împreună cu certificatul de deces. Este esențial să soliciti acești bani, deoarece ei nu sunt acordați automat.

Astfel, pentru decesul asiguratului sau pensionarului, suma a crescut de la 6.789 lei la 7.567 lei, scrie stiripesurse.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ajutorul de deces se acordă unei singure persoane, care poate fi: soțul supraviețuito, copilul, părintel, tutorele, curatorul.

Orice persoană care poate demonstra cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces, în lipsa altor solicitări din partea persoanelor menționate mai sus.

Ajutorul de înmormântare pentru persoanele care nu sunt asigurate sau pensionare este de 3.784 lei.

În cazul în care persoana decedată nu avea calitatea de asigurat sau pensionar, ajutorul de deces se acordă unui membru de familie (al persoanei decedate) care are calitatea de asigurat sau pensionar.

Documentele necesare pentru obținerea ajutorului de deces includ:

Cerere pentru acordarea ajutorului de deces

Certificat de deces (original și copie)

Act de identitate al solicitantului (original și copie)

Acte de stare civilă ale solicitantului, care să ateste gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original și copie)

Dovezi că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original și copie)

Alte documente specifice, în funcție de situație

Pe lângă aceste modificări, din septembrie 2024, conform noii legi a pensiilor (Legea 360/2023), ajutorul de deces va fi acordat și în cazul decesului persoanelor care au cotizat cel puțin șase luni înainte, indiferent de stagiul de cotizare realizat, și în cazul decesului unei persoane aflate în concediul pentru creșterea copilului.

De la 1 septembrie 2024, plata ajutorului de deces se va putea face și prin virament bancar, iar aceasta se va putea face și către firme, nu doar către persoane fizice, cu condiția să dovedească că au suportat cheltuielile ocazionate de deces.

Politica