luni, februarie 26, 2024

Ultima ora

Sport

Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, așteptați la DNA în dosarul vaccinurilor anti-Covid

Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă sunt așteptați azi la DNA. Cei doi foști miniștri ai sănătății vor da explicații în dosarul achiziției de vaccinuri anti-Covid, peste 50 de milioane de doze de care România nu avea nevoie. Voiculescu va fi audiat la ora 10.

„Premierul a luat toate deciziile, responsabili sunt CNCAV și premierul, acolo era responsabilitatea și responsabilitatea nu se schimbă. Adevărul pe care îl dovedesc toate documentele e că ministerul și ministrul Sănătății nu au fost implicați în deciziile de cumpărare ale vaccinurilor. Mâine (vineri – n.r.) la 10 o să merg la DNA”, a declarat Voiculescu la Digi 24.

În urmă cu două zile, Cîțu a fost pus oficial sub acuzare, în același dosar.. Surse Digi24 spun că fostul premier ar fi refuzat să facă declarații în fața procurorului care îl acuză de complicitate la abuz în serviciu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Conform procurorilor, în acest dosar „sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziţiei, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer şi Moderna), în condiţiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane”.

„Concret, deşi dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane faţă de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacţionat şi ordonanţat la plată achiziţia în plus a cantităţii de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului”, mai arată procurorii, potrivit digi24.ro

Imediat după anunţul DNA, Voiculescu declara că în septembrie 2021 a citit că există anchete pentru achiziţia de vaccinuri şi a menţionat că spera că lucrurile se vor mişca mai rapid. El a precizat că este ciudat ca înainte de alegeri cu şase luni să apară comunicatul de presă al DNA, care anunţă ancheta. „Cred că ar trebui să ne întrebăm sau să ne aducem aminte cui raporta preşedintele CNCAV, domnul Valeriu Gheorghiţă”, a mai afirmat fostul ministru.

USR a anunţat săptămâna trecută că sesizează Comisia Europeană privind acţiunile unor procurori DNA, care subminează separaţia puterilor în stat, principiile democraţiei şi coeziunea europeană, atrăgând atenţia asupra acţiunilor îngrijorătoare şi nejustificate ale unui procuror, respectiv ale procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din România, de a pune sub acuzare foşti miniştri pentru participarea României la achiziţia de vaccinuri anti-COVID-19, în ciuda lipsei unor dovezi sau suspiciuni rezonabile de corupţie.

Politica