Acest program își propune să stimuleze motivația pentru studiu, să mențină un echilibru socio-emoțional și să întărească starea de bine a elevilor
Începând cu anul viitor, sute de elevi din Gorj vor avea privilegiul de a primi zilnic o masă caldă în timpul orelor de școală. Ministerul Educației a decis să înlocuiască Programul „Masa caldă în școli” cu inițiativa „Masa sănătoasă”, începând din 1 ianuarie 2024, potrivit Gorj Express.
Scopul acestui program constă în facilitarea implicării tuturor copiilor în procesul educațional, prin furnizarea unei alimentații sănătoase care să susțină procesul de învățare. Acesta își propune să stimuleze motivația pentru studiu, să mențină un echilibru socio-emoțional și să întărească starea de bine a elevilor.
Suportul alimentar presupune furnizarea unei mese calde sau, dacă este necesar, a unui pachet alimentar în situația în care nu se poate asigura o masă caldă.
Programul Național „Masa sănătoasă” presupune furnizarea zilnică, în mod gratuit, a unui suport alimentar, constând într-o masă caldă sau, în situația în care nu se poate asigura o astfel de masă, într-un pachet alimentar. Această asistență este acordată în limita unei valori zilnice de 15 lei per beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.
Variante orientative de meniu care includ sugestiile Institutului Național de Sănătate Publică:
- ciorbă de legume;
- supă de pui cu legume;
- ciorbă de văcuță cu legume;
- legume cu piept de pui la grătar;
- mâncare de mazăre cu piept de pui;
- pilaf cu legume și ficăței de pui;
- piure de morcov cu grătar de pui;
- piure de cartofi, salată cu piept de curcan;
- mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor;
- ghiveci de legume cu pui;
- orez cu legume și pui la tavă;
- sufleu de broccoli cu brânză;
- cartofi gratinați, salată cu piept de pui la grătar;
- tocană de legume cu orez brun;
- piure de cartofi cu sfeclă și chifteluțe de legume;
- omletă cu legume – ardei, ciuperci, ceapă verde și brânză telemea;
- sufleu de conopidă, broccoli și brânză la cuptor;
- dovlecel umplut cu brânză la cuptor;
- ciuperci la cuptor umplute cu brânză, pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani;
- macaroane cu brânză;
- cartofi franțuzești, la cuptor, cu brânză și ou;
- quinoa cu legume;
- sandvici cu unt, șuncă, cașcaval și legume – roșii, castravete, salată;
- sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude – gogoșar, varză, morcov;
- un fruct întreg.
Unitățile de învățământ vor fi stabilite de ISJ.