duminică, martie 3, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Haos pe piața cărnii de porc. Fermierii: Nu există niciun fel de control

România importă carne de porc din Spania, Ungaria, Germania și Polonia și, asta pentru că, producția internă acoperă doar 20% din necesarul de consum de la noi.

2,8 milioane de porci sunt crescuți anul acesta, în fermele din România. Comparativ, în 2016, erau 4,3 milioane de exemplare. Încet-încet, am ajuns ca, din cele 37,5 kilograme de carne de porc mâncate în medie în fiecare an de un român, doar maximum 7 kilograme să provină de la animale crescute în fermele din România.

În țara noastră, „piața e jumătate piața comercială de unde orășenii se aprovizionează, și cealaltă jumătate unde se află porcii crescuți în gospodărie, iar asta va avea influență asupra prețului într-un mod clar și diferit”, a explicat, la Digi24, Ioan Ladoși, Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România.

„Spania e de departe pe primul loc, are cea mai mare producție și disponibilitate către export. Spania are supraproducție de carne de porc.

Noi am cerut să fie un control asupra comerțului, problema e că nu există niciun fel de control. În această vară a ieșit legea porcului, girată prin vot în parlament de ministru. Cerem doar să se respecte niște reguli, pentru că, în haosul de pe piața cărnii de porc, dacă nu avem reguli în contextul pestei porcine africane, la anul vom avea și mai puțini porci”, a declarat Iaon Ladoși.

Politica