joi, iunie 13, 2024

Ultima ora

Sport

VIDEO/ Un traficant de Oxicodonă și Fentanil, prins în flagrant de DIICOT

Procurorii DIICOT au pus în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară în municipiul București, într-o cauză având ca obiect săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc. Operațiunea, care poartă numele de cod ”Himera”, vizează un angajat al unui operator economic de profil care ar fi comercializat în mod repetat oxicodonă și fentanil.

”În cadrul acțiunii cu numele de cod  ”Himera”, s-a reținut faptul că în perioada 2022 -2023 suspectul, angajat al unui operator economic de profil, a comercializat  în mod repetat droguri de mare risc,  respectiv  peste 10.000 de comprimate ce conțin ca substanță activă Fentanil, aproximativ  700  comprimate Oxycodonă, 1200 de fiole de morfină, 380 plasturi ce conțin ca substanță activă Fentanil și comprimate de codeină.

În cursul acestei zile, suspectul a fost prins în flagrant, în timp ce deținea în vederea comercializării,  mai multe cutii (de ordinul zecilor) cu comprimate, a căror substanță activă este Fentanilul”, se arată în comunicatul DIICOT.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit sursei, mai multe persoane vor fi conduse la sediul DIICOT Structura Centrală pentru audieri.

De asemenea, se efectuează verificări cu privire la modul în care operatorul economic aplică și respectă normele legale specifice activității desfășurate.

Fentanilul și Oxicodona reprezintă cele mai periculoase droguri de mare risc existente în prezent pe piață , având în mod frecvent efect letal.

Fentanilul este un opioid sintetic extrem de puternic, destinat bolnavilor de cancer în stadii terminale   și  gestionării durerilor în cazul intervențiilor chirurgicale, fiind eliberat  doar în baza prescripției medicale.

 S-a stabilit pe baza studiilor medicale de specialitate că Fentanylul este  de 100 de ori mai puternic decât morfina și de 30 până la 50 de ori mai puternic decât heroina.

Potrivit  datelor publicate pe site-ul agenției americane Drug Enforcement Administration ( D.E.A.) „este atât de puternic și de mortal încât chiar și un microgram poate ucide un om”. 

Potrivit aceleiași surse, în anul  2022 Fentanilul a fost legat de mai mult de două treimi din cele 110.000 de decese prin supradoză înregistrate în Statele Unite.  Ca răspuns la această situație alarmantă, la inițiativa guvernului american, a fost constituită Coaliția globală privind amenințările asociate drogurilor sintetice, la care participă și România.

Din punct de vedere al circulației ilicite, traficarea si punerea la dispoziția consumatorilor de droguri a acestui opioid sintetic, (mult mai puternic decât heroina), reprezintă  ca si în cazul Oxycodonei un factor de risc major pentru sănătatea publica.

Oxicodona este un analgezic opioid produs de industria farmaceutică și  utilizat  pentru tratamentul durerilor severe, face parte din categoria medicamentelor cu regim special și  poate fi eliberat în farmacii numai în baza unei prescripții medicale întrucât prezintă un risc major de dependență.

Oxicodona poate fi întâlnită pe piața farmaceutică sub denumirea de ”Oxidolor” ori ”Oxycontin” ori ”Oxycodonă”, substanța activă în toate aceste medicamente fiind clorhidratul de oxicodonă care figurează în tabelul anexă nr II  al Legii 143/2000 .

Acțiunea   beneficiază de sprijinul Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din cadrul IGPR.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni din cadrul Poliției Române.

Foto: DIICOT

Politica