De ce apare deformarea tălpii la adulți

Arcurile tălpii au o anatomie concepută pentru sarcini enorme. Datorită acestui fapt, oamenii se pot mișca și sta în picioare. Dar talpa piciorului își poate schimba forma sau dimensiunea din diverse motive. Ceea ce duce la consecințe triste – oboseală, artroză, osteocondroză și altele. Să vedem ce este o talpă normală și ce înseamnă picior plat sau orice altă deformare a tălpii, care sunt cauzele apariției lor.

Deformarea tălpii — cauze

Iată cele mai frecvente 5 cauze ale deformărilor piciorului:

Munca în picioare

Policlinica Buna Vestire Craiova

Când stați mult timp în picioare, ligamentele, tendoanele și mușchii tălpii sunt suprasolicitați. Acest lucru provoacă leziuni ale țesuturilor moi, edeme și varice. În cele din urmă, aceasta poate duce la consecințe nefericite precum piciorul plat, valgus sau entorsa tendonului lui Ahile. În acest caz, ar trebui de purtat brant ortopedic pentru adulți și de făcut pauze stând jos.

Încălțăminte cu toc înalt

Din cauza acesteia, piciorul se confruntă cu o sarcină suplimentară. Aceasta crește presiunea asupra degetelor și a genunchilor. Ca urmare, apar deformări articulare și dureri de genunchi.

Solicitări sporite asupra tălpii

Sportul este destul de traumatic. Din cauza antrenamentului intensiv, tendoanele și mușchii sunt suprasolicitați. Aceasta duce la o încălcare a anatomiei firești a tălpilor și la afectarea proprietăților lor de amortizare.

Stilul de viață sedentar

Din cauza lipsei activității fizice, precum și a șederii îndelungate, tonusul muscular scade și masa osoasă se diminuează. Aceasta duce la uzura articulațiilor și apariția osteocondrozei.

Traumatisme ale membrelor inferioare

Traumatismele mușchilor, oaselor și tendoanelor afectează biomecanica picioarelor. Aceasta poate fi cauzată de sport, de accidente și de căderea unor obiecte grele.

Tipuri de deformări

Există astfel de tipuri de deformări:

1. Picior plat. Una dintre cele mai frecvente probleme ortopedice ale piciorului la adulți. Aceasta este o aplatizare a unuia sau a ambelor arcuri.

2. Picior strâmb congenital. Scurtarea treptată și îndoirea piciorului.

3. Hallux valgus (Monturi). Deformarea degetului mare, la care se formează o umflătură la bază. Degetele mari strâmbe provoacă durere și disconfort la purtarea încălțămintei.

4. Varus. Genunchii se îndepărtează în direcții diferite, formând un gol care seamănă cu litera „O”.

5. Piciorul tal valg. Genunchii se apropie, formând litera „X”.

6. Picior scobit. Arcul longitudinal este excesiv de curbat, iar centrul piciorului nu atinge suprafața în timpul mișcării.

7. Pinten de călcâi. Se manifestă prin apariția unei creșteri osoase în zona suprafeței plantare a calcaneului.

Există și alte deformări ale tălpilor la adulți — disfuncție ligamentară, scurtarea tendoanelor și multe altele. Prin urmare, dacă apare disconfort la mers, oboseală constantă la sfârșitul zilei, edeme și dureri la nivelul picioarelor, trebuie să consultați un medic ortoped. Specialistul va efectua o examinare a picioarelor și va pune un diagnostic precis. Medicul va explica apoi cum se poate trata platfusul la adulți sau alte deformări. Cel mai probabil, va fi necesară incaltaminte ortopedica adulti, ce poate fi comandată pe Ortek. În catalogul online există soluții optime pentru confortul și sănătatea picioarelor.

Exerciții terapeutice pentru picioare

Exercițiile de kinetoterapie pentru picioare întăresc tonusul muscular, îmbunătățesc elasticitatea ligamentelor și reduc durerea. Exercițiile corect selectate, dacă sunt efectuate în mod regulat, pot da rezultate excelente de corecție sau de profilaxie. Și atunci nu veți ști niciodată cum arată picioarele plate. Gimnastica medicală pentru picioare poate include:

  • mersul pe vârfuri cu mâinile la mijloc;
  • mersul pe interiorul și exteriorul tălpii;
  • strângerea și desfacerea degetelor de la picioare în poziție așezată cu picioarele pe jumătate îndoite;
  • rostogolirea cu piciorul a unui rulou sau a unei mingi-arici.

Pentru un set individual de exerciții varus pentru picioare, cât și pentru alte deformări, trebuie să consultați un medic ortoped.

Populare

Recomandări